Ο φίλος του εχθρού μου, εχθρός μου; Ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου;

 

Η πορεία των ΕλληνοΤουρκικών, μετά και την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και την συμφωνημένη διαφωνία στο Λονδίνου , είναι μια υπόθεση τόσο σοβαρή και με τόσο βαριά σκιά σε όσα συνολικά θα ζήσουμε τα χρόνια που έρχονται, που δεν επιδέχεται αποσπασματικές προσεγγίσεις. Ωστόσο… αυτό ακριβώς θα κάνουμε επειδή για την ουσία των όσων δρομολογούνται αληθινή, γνήσια, αξιόπιστη πληροφόρηση δεν υπάρχει. Ούτε θα υπάρξει στο ορατό μέλλον, όσες εκτιμήσεις, διαρροές, φήμες κι αν διακινηθούν. Γι αυτό, ας μείνουμε λίγο σε κάτι που πολύ το συνηθίζουμε στην ωραία μας χώρα: ποιος/πώς/πόσο μας στηρίζει. Και ποιος όχι.

Όπου, λοιπόν, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν άκουσε – και αυτός – τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ να διακηρύσσει την εκτίμησή του προς την Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (στα πλαίσια των πανηγυρικών εκδηλώσεων για το ΝΑΤΟ, αυτά), με το «μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον Πρόεδρο [Ερντογάν]». Διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο την Ουάσιγκτον […] στην επίθεση όπου σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ISIS αλ Μπαγκντάντι».

Η αλήθεια να λέγεται, βέβαια: λίγο αργότερα, ο ίδιος Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι συνεχίζει να εξετάζει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για την υπόθεση της αγοράς των S-400 από την Ρωσία. Αν και, πάλι, δεν παρέλειψε να ρίξει την ευθύνη στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα που δεν πούλησε στην Άγκυρα το αντίστοιχο οπλικό σύστημα Patriot (με ανοιχτή την τεχνολογία του).

Ξεκινήσαμε με αναφορά στον Εμμανουέλ Μακρόν, επειδή – ευθέως , μπροστά στον Ντόναλτ Τραμπ – διερωτήθηκε πώς είναι νοητό «μέλος της Συμμαχίας να αγοράζει ρωσικό σύστημα αεράμυνας», που θα εκθέτει τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανικών F-35…) σε απειλή με ρωσική τεχνολογία. Ενώ ταυτόχρονα άνοιξε μέτωπο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, ως συνεργαζόμενη «με πληρεξουσίους του ISIS» στις κινήσεις της στην Βόρεια Συρία – απ’ όπου (δεν το ανέφερε ρητά, αλλά δεν αποτελεί και μυστικό!) οι ΗΠΑ έχουν πρακτικά αποχωρήσει από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την τζιχάντ.

ΝΑΤΟϊκό το πλαίσιο, οπότε δεν θα  έδινε κανείς βάρος σε Ρωσικές δηλώσεις ή τοποθετήσεις. Ωστόσο, η Μόσχα προχώρησε σε δήλωση αντίθεσης προς τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο/στην συμφωνία με Λιβύη. και τούτο ενώ προδήλως έβλεπε θετικά – αν μη πικρά διασκεδαστικά… – το ότι η ΝΑΤΟΪκή Τουρκία πήγαινε να μπλοκάρει την ανάπτυξη αμυντικής ασπίδας της Συμμαχίας στα σύνορα Πολωνίας και Βαλτικών χωρών, σε «απάντηση» προς την (κατά την Άγκυρα) εφεκτική στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκική δράση στην Βόρεια Συρία. Τελικά το τουρκικό μπλοκάρισμα δεν προχώρησε. Πάντως έμεινε πίσω ο «εγκεφαλικός θάνατος» του ΝΑΤΟ κατά Μακρόν, που κι εδώ επέσυρε κεραυνούς Τραμπ.

Γιατί τα καταγράφουμε αυτά, που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν αποτελούν είδηση ή καινούργια γνώση; Σκεφτείτε: στην δική μας ταχύτατη επιδείνωση σχέσεων με την Τουρκία μετά την κίνηση MOU της με την Λιβύη για την χάραξη ορίων ΑΟΖ/θαλασσίων ζωνών, με αγωνία αναμένουμε την συγκεκριμενοποίηση των τοποθετήσεων του Στέητ Ντηπάρτμεντ (καλή δήλωση: βέβαια οι ΗΠΑ έχουν και DοD/υπουργείο Άμυνας, έχουν και Πρόεδρο, έχουν και Κογκρέσο/Γερουσία – το πού θα κάτσει η μπίλια είναι πάντα αβέβαιο) καθώς και του Κρεμλίνου (πολύ κοντινή με την Αμερικανική η διατύπωση καταδίκης-μαζί-με-ευχή-μη-επιδείνωσης). Ενώ η Γαλλία είναι η πρώτη που μπορεί να βρεθεί σε έμπρακτη αντιπαράθεση με της Αγκυρας την στάση, με αφορμή τις έρευνες στο υπό αμφισβήτηση Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ . Οπότε…

…Οπότε χρειάζεται πολύ να προσέχουμε, στην ευδαίμονα χώρα του πολιτικού σκυλοκαυγά, του λαθρομεταναστευτικού και του Μακεδονικού για να κρατάμε ζωντανή την ΕλληνοΕλληνική αντιπαράθεση, στην χώρα όπου Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών νοείται όταν θα αρχίσουν να ανταλλάσονται ζωντανά πυρά, στην χώρα αυτή που πάντα περιμένει υποστήριξη την οποία αυτονόητα δικαιούται από συμμάχους που δεν την καταλαβαίνουν, που οδηγεί η εύκολη λογική του: Ο φίλος του εχθρού μου, εχθρός μου. Ο εχθρός του φίλου μου, φίλος μου.

Θυμηθείτε: Αμερικανική ασπίδα δεν έχουμε «αγοράσει», με Σούδα και Στεφανοβίκειο και Λάρισα και Αλεξανδρούπολη; Γαλλική στενή συμμαχία δεν επωάζουμε με Belh@rra  και αυριανές (;) ασκήσεις στο Οικόπεδο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ; Και… ξαναδιαβάστε τις δηλώσεις /τοποθετήσεις ηγετών. (Η Ισραηλινή δήλωση υπήρξε τουλάχιστον σαφής. Όμως… άργησε μια μέρα. Βλέπετε, έχουν προβλήματα Κυβέρνησης οι ίδιοι).