Οικονομική Επιθεώρηση, Ιούλιος 2020, τ. 996

 

Λιγότερο αισιόδοξος απ’ ό,τι προ διμήνου δηλώνει ο νομπελίστας καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η πανδημία δείχνει να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στην οικονομία απ’ ό,τι φανταζόταν. Σε συζήτηση, που διοργάνωσε ο όμιλος economia στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, εντόπισε ως το βασικότερο πρόβλημα όχι τόσο τις άμεσες συνέπειες του lock-down και της ύφεσης που αυτό προκάλεσε αλλά τις ανατροπές που προκύπτουν, σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.

«Ήδη πριν από την πανδημία η παγκόσμια οικονομία είχε εισέλθει σε φάση σημαντικών μεταβολών με επίκεντρο την τεχνολογία (πλήρης αυτοματισμός παραγωγικής διαδικασίας, ψηφιακές τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη κ.λπ.)», εξηγεί. «Όλα αυτά τώρα επιταχύνονται, καθώς οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι εάν ήταν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους με μηχανές σε 5-10 χρόνια, μπορούν να το κάνουν από τώρα, δεδομένου και ότι οι μηχανές δεν… αρρωσταίνουν».

Αποτέλεσμα όλων αυτών, κατά τον καθηγητή του LSE, είναι να καταστρέφονται πολλές θέσεις εργασίας. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαιτίας της πανδημίας καθυστερεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κλάδους των υπηρεσιών, που μέχρι τώρα απορροφούσαν μέρος του εργατικού δυναμικού που προηγουμένως απασχολούταν στη μεταποίηση.

Τη λύση η Ευρώπη θα πρέπει να την αναζητήσει στη συνεργασία, υποστηρίζει ο καθηγητής Πισσαρίδης. «Οι χώρες στην Ευρώπη είμαστε πολύ μικρές για να αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα την κρίση. Τα διάφορα προγράμματα που ανακοινώθηκαν από την ΕΕ είναι μια πολύ καλή αρχή. Ελπίζω να εγκριθούν, ειδικά τώρα που έρχεται η γερμανική Προεδρία. Οι Γερμανοί έχουν πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα στις χρηματοδοτήσεις και πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αποδεικνύονται ισχυρές όταν συνεργάζονται μεταξύ τους – υπάρχουν άνθρωποι καλά καταρτισμένοι και το brain-drain προς τις ΗΠΑ περιορίζεται».

Ο καθηγητής δηλώνει ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. «Με ανησυχεί ιδιαίτερα η συμπεριφορά των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια – είναι σχεδόν τυχαία. Ο πρόεδρος Τραμπ απειλεί την Κίνα, η οποία είναι εξαιρετικά ευαίσθητη σε απειλές, οπότε η αντίδραση μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με την αρχική απειλή». Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τα γεγονότα που ακολούθησαν υποστηρίζει ότι «ο πρόεδρος αντέδρασε παράλογα» και στρέφει τις ελπίδες του στις επερχόμενες εκλογές. «Δεν θέλω να αποκαλύψω τις προτιμήσεις μου αλλά φαντάζομαι μπορείτε να αντιληφθείτε ποιες είναι. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια πεφωτισμένη συνεργασία μεταξύ Ευρώπης, ΗΠΑ και Κίνας. Συχνά, όμως, ξυπνώ πανικοβλημένος τα βράδια και λέω “Ωχ Θεέ μου”».