Πανδημία ακυρώσεων

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

Την ίδια στιγμή που τα θύματα του κορονοϊού αυξάνονται ανησυχητικά –σε παγκόσμια κλίμακα- οι παράπλευρες απώλειες είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές – τουλάχιστον, σε επίπεδο συμβολισμού. Όσο για τις οικονομικές επιπτώσεις, είναι προς το παρόν ανυπολόγιστες.


Ήδη το πιο διάσημο καρναβάλι του κόσμου, το καρναβάλι της Βενετίας, ακυρώθηκε αφού τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, καθώς και οι πρώτοι θάνατοι λόγω του ιού, έχουν προκαλέσει πανικό. Έτσι, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν ότι το πολυσύχναστο καρναβάλι θα πρέπει να ακυρωθεί για προληπτικούς λόγους.


Ο κορονοϊός έκλεισε και το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, την Κυριακή 1 Μαρτίου, επειδή το προσωπικό δεν επαρκούσε εν μέσω έξαρσης του ιού. Το μουσείο με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στον κόσμο παρέμεινε κλειστό την Κυριακή και τη Δευτέρα 2 Μαρτίου – η Τρίτη είναι η ημέρα της εβδομάδας που παραμένει ούτως ή άλλως κλειστό.


Τα κρούσματα εξαπλώνονται με ταχύ ρυθμό και στη Γερμανία, καθώς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα 13 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια. Για προληπτικούς λόγους ακυρώθηκε η Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας, η δεύτερη μεγαλύτερη της Γερμανίας. Το φεστιβάλ επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου, με έμφαση σε έργα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, και υπολογιζόταν ότι θα συμμετείχαν σε αυτό 2.500 εκθέτες από 51 χώρες. Η απόφαση αυτή ελήφθη την ώρα που στη Γερμανία έχουν καταγραφεί πάνω από 180 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.


Επίσης, ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η φετινή διοργάνωση, η οποία είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί από τις 22 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο, με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να δεσμεύεται, πάντως, για την επιτυχή διεξαγωγή της.


Και, βέβαια, το ντόμινο αναβολών και ακυρώσεων δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη ούτε τη χώρα μας. Κάπως έτσι, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποφάσισε την αναβολή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που επρόκειτο να διεξαχθεί από την Πέμπτη 5 ως τις 15 Μαρτίου. «Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με την οποία αναβάθμισε την εκτίμησή του για την εξάπλωση του κορονοϊού, και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε να αναβάλει τη διεξαγωγή του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης» αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης και προσθέτει: «Η ασφάλεια των εργαζομένων, των θεατών, των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης και των προσκεκλημένων του φεστιβάλ από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελούν προτεραιότητά μας. Εξετάζουμε την προοπτική διεξαγωγής του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης για το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου». Και, ακόμη, το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναβλήθηκε για τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μετά τις εκτιμήσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που αναβάθμισε τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού, η εκδήλωση αναβάλλεται «σκεπτόμενοι πρωτίστως την προστασία και την ασφάλεια όλων των συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τους εργαζόμενους στο Φόρουμ και τους κατοίκους της περιοχής».