Πανεπιστήμιο Τουρισμού

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Δεκέμβριος 2019, τ. 989
TOYΡΙΣΜΟΣ του Απόστολου Λακασά

 

Σχέδιο ενοποίησης των εκπαιδευτικών δομών του προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού

 

Σχέδιο για Πανεπιστήμιο Τουρισμού προωθεί το αντίστοιχο υπουργείο. Η… μαγιά του θα είναι οι υπάρχουσες εκπαιδευτικές δομές, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού. Μάλιστα, πρότυπο για το νέο ΑΕΙ φέρεται να είναι η υψηλού επιπέδου ελβετική ξενοδοχειακή σχολή École Hôtelière de Lausanne (EHL), με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας στο κλάδο. Ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, μιλώντας στη Οικονομική, ανέφερε ότι οδηγία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αναβάθμιση των σπουδών στον κλάδο-βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ώστε να φτάσουν στα υψηλότερα διεθνών επίπεδα, όπως π.χ. η ελβετική σχολή. Προφανής στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και η απονομή πτυχίων υψηλότερου επιπέδου, κατά μία βαθμίδα, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προσόντων. Από την άλλη πάντως, ήδη υπάρχουν οκτώ πανεπιστημιακά τμήματα με αντικείμενα πάνω στον τουρισμό και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Οικονομικής, το Υπουργείο Παιδείας προκρίνει οι όποιες αλλαγές της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να γίνουν μετά από μελέτη των ακαδημαϊκών αναγκών της χώρας, με βάση έναν συνολικό σχεδιασμό και αφού προηγουμένως γνωμοδοτήσει η Αρχή για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

Ειδικότερα, ο M. Κόνσολας ανέφερε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία δομής στην οποία θα υπαχθούν όλες οι υπάρχουσες σχετικές δομές. Σήμερα το Υπουργείο Τουρισμού έχει υπό την ευθύνη του τις εξής δομές τουριστικής εκπαίδευσης:

– Τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) στη Ρόδο και την Κρήτη,
– Τις Σχολές Ξεναγών (μία στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη, η οποία για πρώτη φορά λειτουργεί φέτος),
– Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) στον τομέα του Τουρισμού, σε οκτώ πόλεις της χώρας,
– Τα τμήματα κατάρτισης-μετεκπαίδευσης εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων εμπειροτεχνών στον τουριστικό τομέα.

Εκτός από τις δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Τουρισμού, υπάρχουν και εκείνες του Υπουργείου Παιδείας (πανεπιστημιακά Τμήματα, Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης-ΙΕΚ) και εκείνες του Υπουργείου Εργασίας (Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ και ΙΕΚ).

Όπως επισημαίνει ο Μ. Κόνσολας: «Όπως είναι προφανές, υπάρχει διασπορά των δομών και των φορέων που τις εποπτεύουν. Η νέα δομή –είτε αυτή ονομαστεί Ακαδημία Τουρισμού είτε Πανεπιστήμιο– θα αποτελέσει ένα είδος ομπρέλας όλων των υφιστάμενων, αναβαθμίζοντας τόσο το επίπεδο σπουδών όσο και τα επαγγελματικά προσόντα των φοιτητών της».

Συγκεκριμένα, το πτυχίο του νέου τουριστικού πανεπιστημίου θα καταταχθεί στο επίπεδο 6 στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, όπως δηλαδή όλα τα πανεπιστημιακά πτυχία. Σήμερα τα πτυχία των ΑΣΤΕ, που είναι στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των δομών που υπάρχουν, κατατάσσονται στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου. Βεβαίως, για την αναβάθμιση στο επίπεδο 6 οι σπουδές θα γίνουν τετραετείς· για παράδειγμα, σήμερα η σχολή ξεναγών είναι διετούς φοίτησης.

Με τον τρόπο αυτό, αναφέρει ο Μ. Κόνσολας, διορθώνεται επί της ουσίας το θέμα της ιδιαίτερης αντιμετώπισης που επιφυλάσσει ο νομοθέτης και η διοίκηση στους σπουδαστές και αποφοίτους των ΑΣΤΕ, οι οποίοι, αν και εισάγονται στις ΑΣΤΕ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των πρώην ΑΤΕΙ και διορίζονται στο Δημόσιο, σε θέσεις ΤΕ κατηγορίας, λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 5 και στερούνται το δικαίωμα για συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών, αλλά και βασικά φοιτητικά δικαιώματα, όπως μειωμένο (φοιτητικό) εισιτήριο, μειωμένο κόστος μετακινήσεων, σίτιση και στέγαση. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού, το συγκριτικό πλεονέκτημα του πανεπιστημίου τουρισμού σε σχέση με σήμερα θα είναι ο πρακτικός προσανατολισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, καθώς και η πρακτική άσκηση στις τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλωστε, για το θέμα υπάρχει επικοινωνία και με τους φορείς και τις Ενώσεις τουρισμού της χώρας.

«Τα υπάρχοντα πανεπιστημιακά Τμήματα είναι θεωρητικά, εστιάζουν στο tourism management και δεν έχουν σχέση με το hospitallity management, στο οποίο θα εστιάσει το πανεπιστήμιο τουρισμού», παρατηρεί στην Οικονομική ο M. Κόνσολας.

Βεβαίως, ο σχεδιασμός για την ίδρυση ενός πανεπιστημίου περνά από το Yπουργείο Παιδείας, και εκεί μάλλον δεν δείχνουν ιδιαίτερη… ζέση για το σχέδιο. Άλλωστε, υπάρχουν επικρίσεις για σπουδή ως προς τις εξαγγελίες, καθώς είναι πρώιμος ο σχεδιασμός.