Περί Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, Συμφωνίας Αλήθειας – και απασχόλησης

 

Όπως οι ίδιοι οι εμπνευστές του (4ου) Συνεδρίου του ΣΕΒ για την «Βιομηχανία 4.0: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» υπενθύμιζαν την περασμένη εβδομάδα, η πρωτοβουλία αυτή – η οποία οδήγησε μέχρι και σε εξαγγελία Κυριάκου Μητσοτάκη για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, με έκκληση ταυτόχρονα προς τον ΣΕΒ σε σύναψη μιας (δικής του) «Συμφωνίας Αλήθειας» – η εκδήλωση αυτή που ως λογική είχε να ευαισθητοποιήσει/να ωθήσει προς έναν συνολικό μετασχηματισμό στον δρόμο για την ψηφιακή εποχή (η οποία είναι εδώ, είναι χθες, όχι αύριο!) έρχεται σε συνέχεια ανάλογης πρωτοβουλίας του Μαϊου 2017 για την Ψηφιακή Στρατηγική της Ελλάδας. Και τότε συζήτηση για το ψηφιακό άλμα. και τότε η προσδοκία ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα «έχασε» την 3η Βιομηχανική Επανάσταση, ίσως και να βοηθήσει να πάρει καλύτερα την 4η. και τότε έμφαση στον Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Χάρτη (με αιχμή τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εσθονό Andrus Ansip).

Αποτελεί, λοιπόν, η προσπάθεια αυτή του ΣΕΒ να αφυπνίσει για το ότι ο μετασχηματισμός της βιομηχανίας, ευρύτερα της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης κοκ αποτελεί άμεση ανάγκη. Γιατί μπορεί η Ελλάδα (του 2017, του 2019+) να κάνει μόνιμα υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογία και ανάπτυξη στον χώρο (11η στην   ΕΕ των «27»), όμως πρόκειται συνήθως για ξεπερασμένες εφαρμογές/προηγούμενης γενιάς – χώρια που οι ευρυζωνικές υπηρεσίες  μένουν αισθητά πίσω. Στην αιχμή – λύσεις cloud, ηλεκτρονικό εμπόριο στις επιχειρήσεις. λύσεις ηλεκτρινικής ταυτοποίησης, χρηστικές υπηρεσίες, διασύνδεση μητρώων στην δημόσια διοίκηση – οι θέσεις της Ελλάδας βρίσκονται στο 25 έως 27 (επί των «28»). Και τούτο όταν πάμε θαυμάσια από θετικούς/τεχνολογικούς πτυχιούχους (θέση 13η), αλλά σε ψηφιακές δεξιότητες βύθιση (θέση 25η). Όλα αυτά ακούστηκαν και συζητήθηκαν – πάλι. Και ο ΣΕΒ παρέθεσε – δίπλα στον ενθουσιασμό (αναμενόμενο…) του Αδώνιδος Γεωργιάδη και στις υποσχέσεις δράσης του Κυριάκου Πιερρακάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ψηφιακή διακυβέρνηση, δικές του προσεγγίσεις όπως του Παρατηρητηρίου για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ή (ακόμη περισσότερο) του Special Report/Εθνικού Προγράμματος «Βιομηχανία 4.0» (υπάρχει στην ιντερνετική σελίδα του ΣΕΒ, αξίζει να το αναζητήσει κανείς – διαβάζεται εύκολα).

Όμως, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, η μετατροπή όλων αυτών των προθέσεων σε απτές επενδύσεις και σε ευκαιρίες απασχόλησης, είναι μια εντελώς άλλη ιστορία. Μάλλον εδώ είναι που η «Συμφωνία Αλήθειας», την οποία κάλεσε τον ΣΕΒ να συνάψει, αποκτά σαφέστερο περιεχόμενο…

«Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό» ήταν η ουσιαστική του τοποθέτηση, καθώς το brain drain θα επιχειρηθεί μεν να ανακοπεί με την βελτίωση των φορολογικών/ασφαλιστικών συνθηκών – φυσικά όχι με το Πρόγραμμα Βρούτση για τους 500 παλιννοστούντες! θα συμπληρώναμε – αλλά χρειάζεται  να υπάρξει και βασική προσφορά ευκαιριών ποιοτικής εργασίας.