Περί συμμάχων και περί διατυπώσεων

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Με απόλυτα νομότυπη διαδικασία – ψήφιση νόμου με 137 έναντι 52 στην Βουλή, όπου το ακραίο κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν Fidesz, διαθέτει 117 έδρες (σύνολο 199): στα ακόμη δεξιότερά του έχω πάντως το Jobbik με 22 έδρες – δόθηκε η εξουσία στον Ούγγρο Πρωθυπουργό το δικαίωμα να κυβερνά με διατάγματα και να παρατείνει  απεριόριστα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην χώρα. Αντικείμενο; Η μάχη κατά του Covid-19 . Πρόσθετο βέλος στην φαρέτρα Όρμπαν: ποινές μέχρι και 5ετούς φυλάκισης σε όποιον «διασπείρει fake news» είτε για την διάδοση του ιού, είτε για τα μέτρα που λαμβάνονται για καταπολέμησή του.

Καταδικαστικές τοποθετήσεις από το Συμβούλιο της Ευρώπης – αφήνουμε κατά μέρος τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, κραυγές για φίμωση του Τύπου, – αλλά και κάποια αντίδραση της Ούρσουλας φον ντερ Λάϊεν, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται [για αντιμετώπιση της επιδημίας] θα πρέπει να παραμένουν εντός των ορίων του αναγκαίου».

Μπορεί στα μέσα Μαρτίου η ίδια Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ζήτησε/πρότεινε π.χ. κλείσιμο συνόρων στην ΕΕ (με λογική έκτακτων μέτρων Σένγκεν) επί 30 μέρες λόγω κορωνοϊού, αλλά «τα όρια του αναγκαίου» ως περιγραφή για de facto κλείσιμο Κοινοβουλίου Κράτους μέλους αληθινά σοκάρουν. Πολλοί στους Βρυξέλλες φαντάζονταν ρωμαλεότερη αντίθεση.

«Τι μας ενδιαφέρει, εμείς;», πέραν βεβαίως του ότι πρόκειται για Κράτος μέλος της ΕΕ, δίπλα μας/μαζί μας; Ίσως αξίζει να θυμηθούμε πόσο – πριν μόλις λίγες εβδομάδες – η συμπαράταξη της Ουγγαρίας, δίπλα στην Αυστρία, την Πολωνία και την Κύπρο βέβαια, είχε προξενήσει ενθουσιασμό για την συμμετοχή στην φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, μάλλον και για ύψωση της σημαίας δίπλα στην Ελληνική. Που, κατά την ίδια φον ντερ Λάϊεν, ήταν πλέον και Ευρωπαϊκά. Φορές-φορές χρειάζεται αυτοσυγκράτηση στους ενθουσιασμούς, αν μη στην επιλογή συμμάχων.

Πάντως, ο αχός του κορωνοϊού έχει γενικώς πάει πίσω την προσοχή και σε άλλες εξελίξεις στην περιοχή μας. Μια απ’ αυτές ήταν η εισδοχή της Βόρειας Μακεδονίας ως 30ου μέλους του ΝΑΤΟ: η Ελλάδα χαιρέτισε με υποδειγματικό tweet του ΥΠΕΞ «Συγχαίρουμε την Δημοκρατία της Β. Μακεδονίας για την ένταξη της […]. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας και προσβλέπουμε σε εποικοδομητική συνεργασία κλπ». Δίδυμη η απόφαση, την περασμένη εβδομάδα, των ΥΠΕΞ της ΕΕ να δοθεί πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την χώρα αυτή (και με την Αλβανία). Στην Ελλάδα δόθηκε περιορισμένη προσοχή στο δίδυμο γεγονός, πλην αμοιβαίων συγχαρητηρίων Τσίπρα-Ζάεφ. ενώ όποιος διαβάσει τα ψιλά γράμματα που περιλαμβάνει το «πράσινο φως» για έναρξη διαπραγματεύσεων βλέπει ότι (παρά την άρση των επιφυλάξεων Γαλλίας και Δανίας) ο δρόμος δεν θα είναι απλός, ακόμη και για το πρώτο βήμα. Αυτό το σκηνικό απαλλάσσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ανάγκη παρόμοιων τοποθετήσεων για αυτό το Ευρωπαϊκό σκέλος υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών («κακής» και «επιζήμιας» κατά τον ίδιο, πάντως όχι κατάπτυστης ή προδοτικής) τώρα που προσπεράστηκαν οι ιδέες περί «βέτο».

Ούτως ή άλλως, η αναβολή sine die των εκλογών που είχαν προκηρυχθεί στην Β. Μακεδονία για τις 12 Απριλίου, και όπου θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να δει κανείς τους χειρισμούς αν η εξουσία περνούσε στο (κεντροδεξιό) VMRO/DPMNE του Χριστιάν Μίτσκοφσι αντί του (σοσιαλιστικού) SDSM του Ζόραν Ζάεφ: βλέπετε, το. VMRO (Εσωτερική Επαναστατική Οργάνωση της Μακεδονίας)/DPMNE (Δημοκρατικό Κόμμα για την Εθνική Ενότητα της Μακεδονίας), το κόμμα των υπερμεγέθων αγαλμάτων και του αλυτρωτισμού, είχε σαφέστατη πλατφόρμα καταγγελίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως ο Covid-19…