Οικονομική Επιθεώρηση, Οκτώβριος 2021, τ.1011

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΡΙΑ • της Αλεξάνδρας Κ. Βοβολίνη

 

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Έχοντας μόλις γυρίσει στα ιστορικά γραφεία της Βιομηχανικής Επιθεωρήσεως στην οδό Ζαλοκώστα 4, εγκαταλείποντας το κτήριο της οδού Βλαχάβα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά και από τη δωρεά ενός ακόμη σημαντικού μέρους του Αρχείου των Εκδόσεών μας στην Τράπεζα της Ελλάδος, βρισκόμαστε σε αναμονή ενός καυτού φθινοπώρου και χειμώνα. Στο εσωτερικό μέτωπο έχουν ήδη ξεκινήσει ελαφρές αναταράξεις, ενώ στο εξωτερικό παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα την ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών.

Όμως, το κυρίαρχο θέμα στη ζωή μας εξακολουθεί να είναι η πανδημία του κορονοϊού, που συνεχίζει να καθορίζει τις κινήσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Και δεν μπορούμε παρά να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε επιστήμονες όπως της BioNTech που κατάφεραν σε χρόνο-ρεκόρ να αναχαιτίσουν σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωσή της, χάρη στο εμβόλιο που δημιουργήθηκε τόσο γρήγορα.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών της European Business Press, στην οποία ανήκει και το περιοδικό μας από το 1997, το ετήσιο βραβείο της Ένωσης απονεμήθηκε σε αυτή την επιστημονική ομάδα, αλλά και στους επενδυτές που ρίσκαραν απίθανα ποσά. Παρήγορο συμπέρασμα από τη σχετική ενημέρωσή μας στη Σλοβενία η εξαιρετική πρόοδος της επιστήμης στη δημιουργία κι άλλων εμβολίων, όπως κατά του καρκίνου.

Το δυσκολότερο εγχείρημα –και αποφασιστικό βήμα– θα είναι τελικά η «εξατομίκευση» των εμβολίων, καθώς οι ανθρώπινοι οργανισμοί αντιδρούν διαφορετικά σε αυτά.

Ήταν καιρός πραγματικά να βρεθεί το αντίδοτο στον κορονοϊό που τόσο καιρό χαντάκωσε τη ζωή μας. Γι’ αυτό και ήταν μεγάλη η χαρά μου που μπόρεσα να ταξιδέψω και να επισκεφθώ, και πάλι, την 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέσα στο αυστηρό πλαίσιο των υγειονομικών περιορισμών και ελέγχων, η συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων ήταν σημαντική, όπως άλλωστε και η προσέλευση του κοινού.

Όπως ήταν αυτονόητο, η Έκθεση δεν είχε τον συνωστισμό των –κυρίως άσχετων με το αντικείμενο– επισκεπτών των παλιών ετών. Ίσως λοιπόν έφτασε ο καιρός και οι κάτοικοι της πόλης να συνειδητοποιήσουν ότι οι εμπορικές Εκθέσεις δεν διοργανώνονται με σκοπό τη δική τους ψυχαγωγία, αλλά χρειάζεται να υπηρετούν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς στόχους. Στα περίπτερα της Έκθεσης, η οποία περιμένει την έναρξη των εργασιών ανάπλασης που θα αναδιαμορφώσουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά από τον σχετικό πετυχημένο διαγωνισμό, ξεχώριζε η εντυπωσιακή παρουσία των Περιφερειών της χώρας μας.

Μεγάλη και πετυχημένη η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου τους, με εμφανή την προσπάθεια προσέλκυσης ενδιαφέροντος όλες τις εποχές του χρόνου.

Πάντως η πιο ελπιδοφόρα εικόνα ήταν η ζωηρή παρουσία του φοιτητόκοσμου από πολλά δημόσια τριτοβάθμια ιδρύματα, καθώς ομάδες φοιτητών είχαν συνεργαστεί ώστε να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα, από αγωνιστικά αυτοκίνητα ως πυραύλους και drones. Μολονότι δυστυχώς δεν υπήρχαν πάρα πολλοί ξένοι επισκέπτες, η Έκθεση ήταν ένα μεγάλο και σοβαρό βήμα προς την επαναφορά στην κανονικότητα.

Όλα αυτά, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο –με εικόνα κινούμενης άμμου– διεθνές περιβάλλον: την ώρα που τυπώνεται αυτό το τεύχος, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη η πολυσήμαντη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ σε λίγες μέρες θα αναλύουμε τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γερμανία – χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ πλέον.

Κατά τα άλλα, φθάνουμε σιγά-σιγά πια κοντά στο τέλος μιας χρονιάς όπου τιμήθηκαν με ποικίλους τρόπους τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η δική μας μικρή συμβολή ήταν η συστηματική παρουσίαση και των 13 Περιφερειών της χώρας, όπως και η παρουσίαση εμβληματικών προσωπικοτήτων από το Μεγάλο Ελληνικό Βιογραφικό Λεξικό, ως ψηφίδων αυτής της πορείας. Όλη αυτή η κινητοποίηση δείχνει τη μεγάλη ανάγκη συνειδητοποίησης των προβλημάτων που βρίσκονται μπροστά μας αλλά και ξεκάθαρης και γρήγορης αντιμετώπισης των πολλαπλών προκλήσεων του αύριο. Σ’ αυτό άλλωστε το κομβικό συμπέρασμα κατέληξε και η συζήτηση στο Forum της ΔΕΘ την οποία οργάνωσε ο Όμιλος economia με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά και τον Στέλιο Ράμφο, αναδεικνύοντας πλευρές αυτής της ανηφορικής πορείας προς ένα απαιτητικό αύριο.