Προσδεθείτε!

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Υπάρχουνε ευτυχείς συνέπειες, υπάρχουν και ανησυχητικά μηνύματα.

Ας ξεκινήσουμε με αισιόδοξη διάθεση: το Ελληνικό 10ετές είδε την απόδοσή του να υποχωρεί από το 1,51% σε 1,36% – μάλιστα κάτω από το 1,40% του Ιταλικού. Γιατί αυτό; Η πρώτη, άμεση αντίδραση των αγορών στην – μεγαλύτερη και από εκείνην που ανέμεναν οι παρατηρητές, και που προεξοφλούσαν οι αγορές – απόφαση της ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της (ως «ποσοτική χαλάρωση Covid-19»…).

Προσγείωση, τώρα, στην πραγματιστική διάθεση: η κίνηση της ΕΚΤ να διευρύνει κατά 600 δις ευρώ το πρόγραμμά της PEPP – χαϊδευτικά αποκαλούμενο «pepp-up»/ανεβαστικό – που είχε θεωρηθεί πελώριο πριν ένα μήνα στα 750 δις, με επιπρόσθετη παράταση της ισχύος του μέχρι (τουλάχιστον) τον Ιούνιο του 2021 και με προ-δέσμευση για επανεπένδυση μέχρι το τέλος του 2022, δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης κρίνει την υφεσιακή δυναμική που αναπτύσσεται ιδιαίτερα βαριά. Επίφοβη. (Μην ξεχνούμε ότι, την ίδια στιγμή, «τρέχει» η υπονομευτική της προηγούμενης, βασικής πολιτικής της ΕΚΤ, από την πολύκροτη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου).

Πάμε πάλι πίσω, στην αισιόδοξη προσέγγιση των πραγμάτων: ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ η πρώτη προσέγγιση για την ανάπτυξη του α’ 3μήνου του 2020. Ενθουσιασμός στο ακροατήριο με την ήπια κάμψη, μόλις -0,9% ( σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019), ή -1,6% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 3μηνο. Οι φόβοι ήταν για κάτι πολύ πιο έντονο λόγω κορωνοϊού – άλλωστε ο μέσος όρος Ευρωζώνης ήταν στο -3,2% για την ίδια περίοδο Βέβαια, μόλις δυο βδομάδες Μαρτίου «έπεσαν» σ’ αυτήν την μέτρηση – όμως η ανησυχία υπήρχε ήδη από νωρίτερα. Αν πάει κανείς πιο κοντά, βλέπει υποχώρηση της κατανάλωσης κατά -0,4% (σε 3μηνιαία βάση), των επενδύσεων κατά -8,4%.

Καλή η πρόθεσή μας για καταγραφή της αισιοδοξίας. Όμως, πέρα του ότι η αληθινή πτώση τώρα (=μετά τον Μάρτιο) είναι πού ξεκίνησε ας δούμε λίγο παραέξω για το πώς εκτιμούν οι άλλοι τις εξελίξεις.

Η Γερμανία – για να πάρουμε ένα βαρύ παράδειγμα – μόλις αποφάσισε, μετά από διαπραγματεύσεις όχι με Βρυξέλλες ή οποιονδήποτε άλλον, αλλά στο εσωτερικό του πολιτικού της συστήματος – να υπερδιπλασιάσει το πακέτο στήριξης που δίνει για άμεση αντιμετώπιση της κρίσης, από επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το αρχικό πακέτο ήταν, θυμίζουμε, 120 δις ευρώ. Τώρα προστίθενται άλλα 130 δις: το τοτέμ της αποφυγής ελλειμμάτων κάηκε χαρωπά στην πυρά, το schwarze Null/ το «μαύρο μηδέν» δηλαδή η λατρεία των πλεονασμάτων έσβησε πολιτικά. Από μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ κατά 3 μονάδες (από 19% σε 16%) μέχρι πρόσθετα 50 δις ευρώ για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις, αλλά και ένα τσεκ 300 ευρώ για κάθε ένα παιδί κάθε οικογένειας, πρόκειται για μια κίνηση που αρκεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη αρχική Ευρωπαϊκή των 540 δις (για τους «27»), εν αναμονή, τώρα, των νέων συζητήσεων μετά την πρόταση Μέρκελ-Μακρόν . Πόση η ύφεση α’ 3μηνου στην Γερμανία; -2,2%.

Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του. Όμως, είτε αποδειχθεί ότι η σωστή προσέγγιση ήταν ένα απόλυτα εμπροσθοβαρές πακέτο, είτε το ξεδίπλωμα μιας σταδιακής ενίσχυσης των οικονομιών, ο βηματισμός των ενισχύσεων επιταχύνεται. Προσδεθείτε!