Σκιές Φεβρουαρίου

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Όταν ένας μήνας ξεκινάει ΣαββατοΚύριακο, έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι αφήνει να απορροφηθούν περισσότερα γεγονότα που «δείχνουν» προς το μέλλον. Κι αν έχει συσσώρευση γεγονότων η εποχή!

Έτσι, η 51/49 απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας στην διαδικασία impeachment του Προέδρου Τραμπ να ΜΗΝ ακούσει μάρτυρες και να ΜΗΝ δεχθεί πρόσθετα έγγραφα/στοιχεία για τις εναντίον του κατηγορίες, δρομολογεί πλέον ευθέως την – along party lines, δηλαδή ευθέως κομματική – απαλλαγή του. Και μας εγκαθιστά με Τραμπ για πάντως δέκα μήνες. Με εντελώς νωπή (για όσο μας ενδιαφέρει άμεσα) την στάση του στην υπό εξέλιξη ΕλληνοΤουρκική ένταση, σε μια λογική «βρείτε τα εσείς, εκεί κάτω».

Περίπου την ίδια στιγμή, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis απομακρύνθηκε από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα (νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης, σε σημαντική απόσταση όντως αλλά.. στην σκιά που έχει χαράξει στον χάρτη της περιοχής  το MOU Τουρκίας-Λιβύης), όπου κατά τις διαβεβαιώσεις της επίσημης Ελλαδικής πλευράς βρέθηκε λόγω κακοκαιρίας (στα 5-7 της κλίμακας Μποφόρ…), με συνοδεία πολεμικών σκαφών εξ αποστάσεως (το «πολεμικών» ημι-αμφισβητήθηκε) και με ποντισμένα ή μη τα ηχοβολιστικά καλώδια ερευνών του (εδώ όμως είναι η ουσία, εδώ δεν υπάρχει ρητή δήλωση). Η σύμπτωση με τις ημέρες Ιμίων δυσάρεστηοι αναλογίες με τις σημαίες που τότε «πήρε ο αέρας» ομοίως. Η άμεση σύσκεψη με ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ στο Μαξίμου δείχνει ανησυχία. Πάντως, αν και είναι ακραίο να μιλάει κανείς για Φινλανδοποίηση, στο συνεχές Αιγαίου Ανατολικής Μεσογείου οι σκιές βαραίνουν.

Τις ίδιες πάλι μέρες, και ενώ στο Οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ (το αδειοδοτημένο σε ΕΝΙ και Total) συνεχιζόταν η παρουσία-με-πρόθεση-γεώτρησης του πλωτού γεωτρυπάνου Yavuz της Τουρκικής εταιρείας υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ («αδειοδοτημένης» από την ΤΔΒΚ) , το Τουρκικό ΥΠΕΞ πρότεινε μορατόριουμ ερευνών – και από τις δυο πλευρές! –  μέχρις επιλύσεως του Κυπριακού. Ολισθηρότατο: πώς θα ακουστείς το διεθνές κοινό; Α, ναι, και εν τω μεταξύ οι διαβόητες κυρώσεις Βρυξελλών/ΕΕ για τις τουρκικές αυτές δραστηριότητες φαίνεται ότι θα περιορισθούν σε απειλή δεσμεύσεων οικονομικού χαρακτήρα κατά 2 στελεχών που συνεργάζονται με την ΤΡΑΟ: τα παγώματα  Ευρωπαϊκών συμφωνιών με Τουρκία ή η ανακοπή χρηματοδοτήσεων ή οι κυρώσεις προς υψηλούς παράγοντες μένουν στην σκιά (σκιά κι εδώ…)

Σε εντελώς (;) άλλο μήκος κύματος, Γαλλικά πολεμικά  πλοία από εκείνα που σαρώνουν πλέον την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο, κατέγραψαν Τουρκικό σκάφος να μεταφέρει τεθωρακισμένα στην Λιβύη. Εμπράγκο όπλων; ΟΗΕ; Διάσκεψη Βερολίνου; Συνέπειες; Αιδήμων σιγή. Για να μην αφήνουμε όμως τα γεωπολιτικά να μονοπωλούν την σκέψη, σε μεσονύκτιες ώρες άρχισε η ισχύς του Brexit. Με πανηγυρισμούς και με θλίψη, με Σκωτσέζικη προώθηση αιτημάτων για απόσχιση/αυτοτελή προσχώρηση στην ΕΕ. Ασφαλώς όλοι/όλες οι συζητήσεις θα στραφούν τώρα στις συνέπειες, στην διαπραγμάτευση των νέων σχέσεων, στην ενδιάμεση περίοδο μέχρι τέλους 2020 κοκ. Όμως η ουσία είναι άλλη: μετά από 3 χρόνια εντυπωσιακής κακοτεχνίας στις διαπραγματεύσεις και στην εσωτερική διαχείριση (σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε ΕΕ) μια έννοια-ταμπού, ακόμη, καταπίπτει: «αποχώρηση από την ΕΕ δεν είναι νοητή».

Και βέβαια, η αληθινά πλανητική σκιά της εποχής είναι άλλη: η ταχύτατη εξάπλωση του (Κινεζικού) κορωνο-ιού. Με τις εικόνες από την Κίνα να κόβουν την ανάσα, με την συνειδητοποίηση ότι δεκάδες εκατομμύρια κόσμου «μπορεί» να αποκόπτεται/lockdown, αλλά και με τις ροές ανθρώπων ανά τον πλανήτη να ανακόπτονται. Και τα στιγμές-στιγμές αυτάρεσκα διεθνή μήντια στις πρώτες ημέρες παρατήρησης του φαινομένου να προσέρχονται στην δημιουργία πανικού πανδημίας. Ενώ ένας κάποιος ρατσισμός (φόβου-μόνον;) αρχίζει να αναδύεται σε Ευρώπη-και-όχι-μόνον.