Στην κρυστάλλινη σφαίρα των προβλέψεων

Του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Με λίγα μόλις εικοσιτετράωρα να μας χωρίζουν – αυτή είναι η διαρροή που τρέχει – από την δημοσιοποίηση της (αρχικής τουλάχιστον) εκδοχής του Σχεδίου Πισσαρίδη («συνεκτικό, ολιστικό και απλό, με λίγους στόχους βασισμένους σε σαφείς προτεραιότητες [που θα] υποστηριχθεί από λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής» κατά Αλέξη Πατέλη/Μαξίμου), σειρά επισήμων/institutional προβλέψεων για την πορεία της οικονομίας/για την έκταση της ύφεσης που είναι μπροστά μας κατέστη διαθέσιμη. Έχει ενδιαφέρον. Όπως ενδιαφέρον έχει και το πώς κάθε πλευρά του όλο και εντονότερα αντιθετικού πολιτικού «μας» συστήματος φωτίζει εκείνο από κάθε πρόβλεψη που βοηθά την δική της προβολή στο μέλλον. Λοιπόν:

  • Οι ολόφρεσκιες Θερινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνουν λόγο για ύφεση 9% στην Ελλάδα (αντί του 9,75% των Εαρινών Προβλέψεων). Μην βιαστείτε να χειροκροτήσετε, γιατί η ελαφρώς βελτιωμένη πρόβλεψη ύφεσης «αντισταθμίζεται» από δυσμενέστερη πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021: 6% αντί της προηγούμενης προσδοκίας 7,9%. Αν θέλετε κάτι σταθερότερο για βάση αισιοδοξίας από τις προβλέψεις της Επιτροπής για την Ελλάδα, έγκειται στο ότι για το σύνολο Ευρωζώνης είναι δυσμενέστερη για φέτος (8,7% αντί για 7,7% των Εαρινών Προβλέψεων), ενώ η αναπήδηση για το 2021 θα είναι 6,1%.
  • Για να φέρουμε αυτήν την πρόβλεψη σε διεπαφή με του ΟΟΣΑ – όπου εξαρχής είδε διατυπωθεί πιο σκοτεινή προοπτική – θα χρειαστούν μερικά βήματα πίσω, στον Ιούνιο. Εκεί, με υπόθεση νέα έξαρση Covid-19 το β’ 6μηνο (που, ατυχώς, δείχνει να επαληθεύεται ανά την ζώνη του ΟΟΣΑ) η δική μας ύφεση θα ήταν 9,8% φέτος έναντι 11,5% στην Ευρωζώνη – άρα σχετικά καλύτερη επίδοση. Εδώ, τα πράγματα αντιστρέφονται για το 2021: ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα έναντι 3,5% στην Ευρωζώνη.Πιο πρόσφατα, η Έκθεση του ΟΟΣΑ για την απασχόληση δίνει μεν δυσοίωνες προοπτικές για την ανεργία στην Ελλάδα, όμως και πάλι σε χαμηλότερο ποσοστό από τον μέσο όρο (τόσο η μείωση της απασχόλησης όσο και η αύξηση της ανεργίας: τα δυο δεν ταυτίζονται). Βέβαια, η πρόβλεψη του 2020 – . -19 (χαρακτηρηστική η τιτλοφόρηση του για φέτος) για 2,1-2,3 μονάδες αύξηση της ανεργίας πάλι μας κρατάει γυρω στο 16,5% (κατά ΕΛΣΤΑΤ μπήκαμε στην κρίση με 14,4%…) που αποτελεί την πιο αισιόδοξη προβολή στο μέλλον.

Πάντως, αυτές οι προβλέψεις «αλέθονται» με αρκετή προσοχή από την Κυβέρνηση. Στην επετειακή του συνέντευξη σε Παύλο Τσίμα-Βασίλη Χιώτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθέως αναγνώρισε ότι «προφανώς και υπάρχουν απώλειες, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», επαναλαμβάνοντας ως mantra ότι «οι θέσεις απασχόλησης θα είναι πρώτη προτεραιότητα».