Στον αστερισμό του Μπόρις Τζόνσον και του Brexit

 

Με μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία των Συντηρητικών – ευρύτερη και από εκείνες της ιστορικής για το κόμμα και για την Βρετανία της Μάργκαρετ Θάτσερ – ο Μπόρις Τζόνσον πέτυχε από την χώρα εκείνο που επεδίωκε: ένα ελεύθερο περιθώριο χειρισμών, με πυρήνα το Brexit. Άλλωστε αυτό – κυρίως – ψήφισαν οι Βρετανοί, αν και μάλλον η ριζοσπαστική στάση των Εργατικών συνέβαλε ώστε το κόμμα που οδήγησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, να βρεθεί στον αντίποδα, με τα χειρότερα ποσοστά που θυμούνται. Οι Φιλελεύθεροι, με την λογική Bremain,περιθωριοποιήθηκαν. ενώ το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας βρέθηκε σε πολύ ισχυρή θέση.

Μια ματιά στα ποσοστά – που στην βρετανική περίπτωση δεν «μετράνε» καθώς η χώρα έχει ξεκάθαρο πλειοψηφικό/first past the post σύστημα: στο 45% οι Συντηρητικοί, στο 33% οι Εργατικοί, στο 3,9% το SNP/Σκωτίας (αλλά στην μικρή του περιφέρεια ισχυρότατο), στο 12% οι Φιλελεύθεροι. Σε έδρες – εκεί που παίζεται η εξουσία – οι Συντηρητικοί με 360 έδρες (δηλαδή πλειοψηφία αυτοδυναμίας 60 εδρών) μπορούν να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση με λυμένα τα χέρια. Οι Εργατικοί, με μόλις 200 έδρες, περισσότερο χρειάζονται να ξαναδούν το στίγμα τους και την θέση τους στην βρετανική πολιτική. Η ισχυρή παρουσία της Νίκολα Στέρτζον στην Σκωτία, με 49 έδρες, δημιουργεί ήδη μια νέα γενεά προκλήσεων: θα θελήσει η, πλειοψηφικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ιστορική αυτή περιοχή να ξαναδεί το θέμα απόσχισης της από το Ηνωμένο Βασίλειο. (Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, του 2014, είχε δώσει 55% κατά).

Αυτή η εικόνα, όσο κι αν φαίνεται ότι κλείνει το ουσιαστικό μέρος ενός κύκλου που άνοιξε με το δημοψήφισμα για το Brexit του Ιουνίου 2016 (θυμίζουμε: 52% ψήφισαν υπέρ αποχώρησης από την ΕΕ) , δεν αποτελεί παρά την αρχή της υπόθεσης. Μετά από μια καταστροφική πορεία αμφιταλαντεύσεων, και έχοντας καταφέρει να δώσει στην ΕΕ συνοχή θέσεων και αίσθηση δικής της υπεροχής, η Βρετανία θα χρειαστεί τώρα – αφού περάσει την νομοθεσία για το Brexit από την Βουλή των Κοινοτήτων (αν, παρά την πλειοψηφία του, ο Μπόρις Τζόνσον δεν το κατορθώσει άμεσα και ριζικά, αληθινά σαλεύει ο νους του ανθρώπου/the mind reels για την συνέχεια!…) και δεν βρει αντίθεση στο ΕυρωΚοινοβούλιο (όπου μάλλον η κυρίαρχη τάση «αφήστε τους να φύγουν, με ό,τι όρους!») θα αρχίσει ο πραγματικός ανήφορος. Της βήμα-βήμα, τομέα-τομέα, ρύθμιση-ρύθμιση διαπραγμάτευσης του καθεστώτος της επόμενης μέρας. Ούτε εύκολο, ούτε ευθύγραμμο! Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι, ακριβώς λόγω της ευρείας πλειοψηφίας που κέρδισε, θα στρεφόταν προς πιο ρεαλιστικές θέσεις για μια λειτουργική σχέση (σωστότερα: σειρά σχέσεων) με την ΕΕ. Για την ώρα, ένα τέτοιο στοίχημα δεν δείχνει πιθανό. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι να δει κανείς που θα ισορροπήσει η εποχή Τζόνσον στην ίδια την Βρετανία : έχει μεν ευρύτερη πλειοψηφία από την Θάτσερ, θα έχει όμως και τον ριζοσπαστισμό της; Ούτε αυτό φαίνεται πολύ πιθανό.

Έως εδώ τα δικά τους. Για μας, ναι μεν ο Μπόρις Τζόνσον μιλάει καλύτερα αρχαία Ελληνικά από εμάς, καλούτσικα δε νέα Ελληνικά – όμως η (εγγυήτρια δύναμη…) Βρετανία δεν έχει ευχάριστη θέση στο Κυπριακό. η βρετανική BP δεν μετράει στην Κυπριακή ΑΟΖ. και… οι συμπαραγωγές πολεμικού υλικού με την Τουρκία καλά κρατούν.