Στον λαβύρινθο της πανδημίας

Γιώργος Κύρτσος

Εκδόσεις Κλειδάριθμος, Αθήνα 2020, σελίδες 408, τιμή εκδότη: 16,60 ευρώ

Συνδυάζοντας την πείρα και τη ματιά του δημοσιογράφου (ο οποίος παρατηρεί, πάει κάτω από την επιφάνεια αλλά και έχει τον πειρασμό να κάνει προβολές στο μέλλον) με την ανυποχώρητη προτεραιότητα του πολιτικού (που προσπαθεί μέσα από «έναν λαβύρινθο προβλημάτων, κινδύνων και αντιφάσεων» να χαράξει πολιτική, ή πάντως να φαντασθεί μια πολιτική), ο Γιώργος Κύρτσος αξιοποιεί στο βιβλίο αυτό την εμπειρία από τη δραστηριότητά του στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και κείμενα της τελευταίας εποχής, προκειμένου να προσεγγίσει με μια ολιστική διάθεση τις εξελίξεις που δρομολογεί η πανδημία Covid-19.

Με έμφαση στις οικονομικές συνέπειες (αλλά και τις πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές συνέπειες των ίδιων των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας: εδώ ο Κύρτσος είναι στα καλύτερά του, ιδίως στην επισήμανση της νέας υπερχρέωσης αλλά και των κινδύνων από την τουριστική μονοκαλλιέργεια), αλλά και στην κίνηση των τεκτονικών πλακών στη γεωπολιτική που έχει την Ελλάδα –πάλι– πολύ κοντά στο επίκεντρό της, με την «κουρασμένη Ευρώπη» να μην έχει κατορθώσει να τον αποκαρδιώσει πλήρως, ο Γ. Κύρτσος επιχειρεί τη σύνθεσή του. Η πολιτική του ιδιότητα του επιβάλλει το βουλησιαρχικό μότο: «Δεν πρέπει να φοβηθούμε το μέλλον, αλλά να το διαμορφώσουμε με τις παρεμβάσεις μας». Ωστόσο, έχοντας διασώσει πολλά μίλια πορείας, δεν πέφτει στην παγίδα της χαλαρής αυταρέσκειας που τόσο έχουμε ζήσει στην Ελλάδα του 2020.

Πάντα δε άνθρωπος του Τύπου, βλέπει το πώς οι καταλυτικές αλλαγές στα ΜΜΕ –σε φόντο άνθησης των social media– και η ανάδυση του «επιθετικού λαϊκισμού υπό συνθήκες κορωνοϊού» δημιουργούν μια νέα δυστοπία. Περιέργως (;) δεν στέκεται πολύ στην υπερκαθοδήγηση της κοινής γνώμης, την άλλη μεγάλη αυτοπαγίδευση μπροστά στην πανδημία…

ΑΔΠ