Σ. Παρχαρίδης: «Η κρίση του ιού δεν είναι ευκαιρία. Είναι μονόδρομος!»

 

Οικονομική Επιθεώρηση, Aπρίλιος 2020, τ. 993
Συνέντευξη στον Κώστα Δ. Μπλιάτκα

 

Η τηλεματική στην υπηρεσία της διοργάνωσης συνεδρίων

 

«Η επιβράδυνση θα φτάσει σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και ο λόγος είναι ότι η ζήτηση στο σύνολό της θα στραφεί σε βασικά αγαθά, υλικά αλλά και πληροφορικής. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωση πληροφοριακών αγαθών και θα μειωθεί η κατανάλωση υλικών. Μένουμε σπίτι, τρώμε λιγότερο, αγοράζουμε τα βασικά μόνο υλικά αγαθά, μειώνουμε την κατανάλωσή μας, μειώνουμε τις επενδύσεις μας. Οι τρεις μήνες χωρίς παραγωγή μπορούν να οδηγήσουν στον μηδενισμό των κερδών ενός ολόκληρου έτους. Αυξάνουμε τη χρήση ίντερνετ, κοινωνικών δικτύων, video, εργαλείων γραφείου web, όπως Microsoft 365 και Google.» Μιλάει ο Στάθης Παρχαρίδης, CEO της Inventics, μηχανολόγος μηχανικός και διδάκτωρ Οικονομικών, από τον οποίο ζητήσαμε να μας αναλύσει τη μετάβαση σε ένα καινούργιο τοπίο οικονομίας, αλλά και σε μια νέα σχέση του κόσμου με την πληροφορική και την εξ αποστάσεως γνώση και εργασία. Παράλληλα όμως προσθέτει: «Θα ωφεληθούν οι κλάδοι βασικών τροφίμων, ιατρικών ειδών, web cloud υπηρεσιών επικοινωνίας και εργασίας. Σίγουρα θα κερδίσουν μεγάλο μερίδιο τα ηλεκτρονικά συνέδρια, ημερίδες και meetings».

 

Την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της επικοινωνίας, πώς μπορεί κανείς να διαχειριστεί την πληροφορία που τον ενδιαφέρει;

Το μέγεθος της πληροφορίας και το πλήθος των συνεδρίων και εκδηλώσεων είναι τέτοιο που πλέον μόνο συγκεκριμένα θέματα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Ας φανταστούμε ένα συνέδριο τεσσάρων αιθουσών και τριών ημερών. Αν προσπαθήσουμε να το παρακολουθήσουμε γραμμικά, θα χρειαζόμασταν 12 μέρες! Σήμερα για ένα συνέδριο που παρακολουθεί κάποιος στο Livemedia μπορεί να επιλέξει τη θεματολογία, τις ομιλίες του ενδιαφέροντός του, τα video με τα υψηλότερα views (θεάσεις) και τη θετικότερη αξιολόγηση. Αυτό στο άμεσο μέλλον δεν θα είναι αποτελεσματικό, γιατί και πάλι θα πρέπει να διαθέτει πολύ γραμμικό χρόνο.

Το Livemedia ήδη εργάζεται σε ερευνητικό πρόγραμμα με το Ίδρυμα Πληροφορικής και Τηλεματικής για την ανάπτυξη του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Livemedia++, το οποίο θα επιτρέπει την επιλογή των σημαντικών στιγμιότυπων σε ένα συνέδριο, όπως αυτά επισημαίνονται και επιλέγονται από ένα σύνολο παραμέτρων.

Θα μπορεί δηλαδή ο συμμετέχων σε ένα συνέδριο από το διαδίκτυο να επιλέγει πόσο διαθέσιμο χρόνο έχει και να βλέπει τα σημαντικότερα video στιγμιότυπα μόνο για τη θεματολογία που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα γίνεται μέσω αυτοματισμών στα video αλλά και παραμέτρων αλληλεπίδρασης με τους ομιλητές, το προεδρείο και το κοινό.

Συγκεκριμένα, με αυτόματη επεξεργασία των video και των εικόνων τους θα γίνεται μέτρηση: α) του ποσοστού πληρότητας της αίθουσας, β) της συναισθηματικής κατάστασης των θεατών-συμμετεχόντων (εκτίμηση πόζας, εάν παρακολουθούν, εάν κοιτάνε στο κινητό, εάν είναι χαρούμενοι) και γ) της διακύμανσης της ηχητικής στάθμης (παύσεις, έμφαση, χειροκροτήματα).

Η επεξεργασία των στιγμών με την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων του συνεδρίου θα γίνεται με: α) επισήμανση (like) στιγμής από τους ομιλητές και τους προέδρους-σχολιαστές (like this moment, όπως γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα), β) από τον αριθμό των κοινοποιήσεων (shares), γ) από τον αριθμό των views ομιλίας στα συνολικά views του συνεδρίου, δ) από την πληρότητα της αίθουσας σε θεατές, ε) από τη δημοφιλία του ομιλητή με βάση τα ιστορικά δεδομένα του.

 

Ποιοι και πώς θα χρησιμοποιούν ή και θα ελέγχουν τα data; 

Το video και οι διαφάνειες μιας ομιλίας είναι περιουσιακό δικαίωμα του ομιλητή και του φορέα που οργανώνει το συνέδριο. To Livemedia διαχειρίζεται, φιλοξενεί και επεξεργάζεται με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης το υλικό. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο ομιλητής ή ο φορέας ζητήσουν την απόσυρση ενός video ή αρχείου παρουσίασης, αυτό αποσύρεται άμεσα. Εάν κάποιος θεατής έχει πρόβλημα με συγκεκριμένη ομιλία, τότε ενημερώνονται πρώτα ο φορέας και μετά ο ομιλητής.

 

Οι ακυρώσεις δημοσίων εκδηλώσεων απειλούν με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις επιχειρήσεις και οικονομία ή απλώς θα ξαναπιάσουμε το νήμα εκεί όπου το αφήσαμε μόλις η επιδημία υποχωρήσει;

Δεν πιστεύω ότι θα πιάσουμε το νήμα από κει που το αφήσαμε. Θα είμαστε πιο μπροστά ή πιο πίσω. Η επικοινωνία δεν σταματά, αφού ζούμε στην εποχή του Διαδικτύου. Η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα βέβαια της ηλεκτρονικής επικοινωνίας είναι μεγάλη συζήτηση. Ο κόσμος θα έπρεπε να είχε προχωρήσει ήδη πολύ περισσότερο σε απομακρυσμένες εκδηλώσεις και συνέδρια. Εάν το είχε κάνει, δεν θα υπήρχε η ανάγκη τόσο πολλών μετακινήσεων, μεγάλων χώρων εκδηλώσεων, διαμονών και αεροπορικών εισιτηρίων. Φανταστείτε σε ένα ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο συνέδριο πόσοι συμμετέχοντες-θεατές μετακινούνται πέρα από τους ειδικούς των συναντήσεων. Χιλιάδες κόσμου ταξιδεύουν από διάφορες χώρες για να βρεθούν σε κοινές μεγάλες αίθουσες, για να δουν και να ακούσουν σε μια απομακρυσμένη οθόνη τις παρουσιάσεις, ενώ θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν το συνέδριο στην τηλεόραση του γραφείου ή του σπιτιού τους με ήχο home cinema.

 

Κάθε κρίση είναι και ευκαιρία; Αποτελεί η κρίση μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε στις οικονομικές δραστηριότητες νέες «τηλε-μεθόδους» (π.χ. διδασκαλία ή συνεδρίαση εταιρικών ομάδων μέσω Skype), που ίσως διατηρήσουμε όταν η επιδημία παρέλθει;

Η κρίση του ιού δεν είναι ευκαιρία. Είναι μονόδρομος! Ήδη τα σχολεία κάνουν online-video μαθήματα. Γυμναστές κάνουν personal training person του person με video. Τα στελέχη κάνουν group meetings και εκπαιδεύσεις μέσω web. Οι φαρμακευτικοί αντιπρόσωποι πραγματοποιούν τις επισκέψεις τους στους επαγγελματίες υγείας μέσω web video calls.

Με αφορμή την πανδημία, τον περιορισμό των κινήσεων και των ταξιδιών, το Livemedia ήταν ήδη προετοιμασμένο και μπορεί να οργανώσει και να μεταδώσει εξ ολοκλήρου διαδικτυακά συνέδρια με συμμετέχοντες από τον δικό τους χώρο, το γραφείο ή το σπίτι. Η τεχνογνωσία των συνεδρίων περνά στη virtual διάσταση. Δημιουργείται πλέον μια νέα συνεδριακή εμπειρία, η οποία βασίζεται στη συμμετοχή από απόσταση. Αυτό απαιτεί εκπαίδευση, όχι μόνο της ομάδας του Livemedia αλλά και των συμμετεχόντων.

Εάν η επιδημία κρατήσει περισσότερο από τρεις μήνες, όπως έγινε στην Κίνα, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε εξοικειωθεί και θα έχουμε εκτιμήσει σε υψηλότατo βαθμό τα video calls, e-συνέδρια και τις e-συναντήσεις, και θα είμαστε έτοιμοι για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

 

Θα μας κάνετε μια περιγραφή της επιχείρησης, του οράματός σας και των τεχνολογικών δυνατοτήτων της;

Ξεκινήσαμε το Livemedia και το streaming συνεδρίων το 2002, όταν η ποιότητα video ήταν απίστευτα χαμηλή. Μετράμε ήδη 18 χρόνια μεταδόσεων μέσω web συνεδρίων, εκδηλώσεων, δράσεων και ρεπορτάζ. Oι μεταδόσεις μας είναι πλέον υψηλής ανάλυσης (HD), η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτήν της τηλεόρασης μέχρι στιγμής.

Συνδυάζουμε την εξειδικευμένη ομάδα μας και το δίκτυο συνεργατών μας για άμεσες on line καλύψεις χωρίς μετακίνηση, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, και Σικάγο. Ξεκινώντας από τις πόλεις αυτές, ταξιδεύουμε σε Ευρώπη, Αμερική και όλο τον κόσμο.

Πριν από επτά χρόνια ξεκινήσαμε στο Λονδίνο. Το καλοκαίρι του 2019 έγινε η έναρξη της Livemedia.com Inc., με έδρα την Αμερική και US trademark την ονομασία Livemedia. Έχουμε καλύψει έως και 18 ταυτόχρονες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2019 ξεπεράσαμε τις 600 καλύψεις συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Ο στόχος-όραμα του Livemedia είναι να εδραιωθεί ως το μεγάλο, παγκόσμιο κανάλι συνεδρίων, εκδηλώσεων, δράσεων και ρεπορτάζ. Όπως σήμερα γνωρίζει κάποιος το History Channel, να γνωρίζει ακόμη περισσότερο το Livemedia.

Το video ήρθε για να κυριαρχήσει επί του κειμένου. Όπως διαβάζουμε κείμενα και κάνουμε αναζήτηση σε αυτά, έτσι θα βλέπουμε, θα ακούμε και θα ανατρέχουμε σε video. Εξάλλου, το κείμενο είναι ένα export του λόγου και ο λόγος αρχικά ξεκίνησε προφορικός και όχι ως κείμενο. Ο λόγος στη νέα εποχή θα επιστρέψει στην πρωταρχική του δύναμη: «Καὶ ὁ Λόγος σὰρξ ἐγένετο καὶ ἐσκήνωσεν ἐν ἡμῖν». Για να γίνει αυτό όμως χρειάζεται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης – και εμείς ήδη ετοιμάζουμε τις σχετικές τεχνολογίες.