Και σήμερα που αισθανόμαστε απειλούμενοι, είμαστε υποχρεωμένοι να ελευθερώσουμε την γεωπολιτική μας φαντασία. Μας λυπούν οι ανατροπές οι οποίες οδηγούν στην λήθη την Ελλάδα των παιδικών και νεανικών μας χρόνων. Πολλές φορές κυριαρχούμαστε από νοσταλγία για έναν σταθερό και συνεκτικό κόσμο ο οποίος έμοιαζε αιώνιος. Όμως, αυτή η Ελλάδα, η περιβαλλόμενη από ξύλινα τείχη, δεν μπορεί να ανθέξει στις πιέσεις από τις εξωγενείς δυνάμεις της αλλαγής. Πρέπει και πάλι να αποδεχθούμε την θαλασσινή περιπέτεια. Καθώς θα απομακρυνόμαστε από το πρόσφατο, εδαφικό παρελθόν, θα επανασυνδεόμαστε με το μακρυνότερο παρελθόν των δικτύων. Στον ορίζοντα του 21ου αιώνα διαφαίνεται να κλείνει ο κύκλος ο οποίος άνοιξε δύο και πλέον αιώνες πριν.

Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης

Το βιβλίο είναι μια έκκληση για μια «φυγή προς τα εμπρός». Διατυπώνει μια ένθερμη συνηγορία για τον ελληνισμό των ανοικτών οριζόντων και της θάλασσας. Οι λέξεις-κλειδιά του βιβλίου είναι: υπέρβαση και δίκτυα. Τα δίκτυα και η αποκέντρωση μπορεί να προσιδιάζουν στη λογική του «γαλαξία», αλλά απαιτούν διαρκή εγρήγορση και προσαρμογή, ικανότητες που ίσως έχουμε ξεχάσει να καλλιεργούμε, κακομαθημένοι στην immobilisme των τελευταίων πριν την κρίση δεκαετιών. Τέλος, η προτεινόμενη λύση προαπαιτεί τη συνειδητότητα και το πνευματικό βάθος.

Από τον Πρόλογο του Ευάνθη Χατζηβασιλείου

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 Ο Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris Ι) και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ. Πτυχιούχος της Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία, εστιάζοντας στην Γεωπολιτική. Τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris Ι), διηύθυνε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Panthéon-Sorbonne και της Ecole normale supérieure. Επίσης, ανέλαβε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher.


 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ