Τεχνητή Νοημοσύνη και Άνθρωπος: Μια απόπειρα κατανόησης της εποχής μας

Γιάννης Μαστρογεωργίου

Πρόλογος: Χρήστος Ταραντίλης

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, Αθήνα 2020, σελίδες 96, τιμή εκδότη: 8,99 ευρώ

Έχει γίνει η τεχνητή νοημοσύνη –γνωστότερη πλέον ως Α.Ι. από το Artificial Intelligence– τμήμα της καθημερινής, σιγά-σιγά, συζήτησης για τη «νέα εποχή» στην οποία περιερχόμαστε με επιταχυνόμενο τρόπο, εκόντες-άκοντες. Και στην οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε. Δίνουμε (ή: βλέπουμε να έχουμε δώσει) τα δεδομένα μας, λαμβάνουμε κατάταξη στα ασφαλιστήρια που επιχειρούμε να αποκτήσουμε ως κάλυψη ή στο δάνειο που διεκδικούμε, ήδη βλέπουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το QR code που καλούμαστε να έχουμε για να ταξιδέψουμε στα χρόνια της Covid-19.

Ο συνοπτικός και προσβάσιμος αυτός οδηγός στο τι είναι (και τι δεν είναι), πού οδηγεί (και πού όχι), σε τι αληθινά χρησιμεύει η Α.Ι. δεν είναι η πρώτη τέτοια προσπάθεια του Γ. Μαστρογεωργίου, που ήδη στο πλαίσιο «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση» έχει συστηματικά ασχοληθεί με την ευρύτερη προβληματική της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει τον μη ειδικό, ωστόσο ενδιαφερόμενο, αναγνώστη φιλικά, σχεδόν στοργικά. Στη διαφωτιστική του προσέγγιση δεν παραλείπει δε να δώσει απαντήσεις (ή: απόπειρες απάντησης) στα ερωτήματα που αφορούν π.χ. την επίδραση που θα έχει η Α.Ι. στην επίταση των ανισοτήτων, ή τους φόβους που αρκετές φορές εγκαθίστανται στην κοινή γνώμη μπροστά στο άγνωστο (και τις προκλήσεις του).

Δεν παρακάμπτει την προβληματική του πώς θα προκύψει το «ολοκληρωμένο και παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης, αποτέλεσμα παγκόσμιας συναίνεσης και αποδοχής», που θα χρειαστεί –όπως επισημαίνει και ο Χρ. Ταραντίλης– αν είναι να προχωρήσει χωρίς επικίνδυνες ολισθήσεις ο νέος αυτός κόσμος.

Πολύτιμο και το «Λεξικό Όρων» με το οποίο επιχειρείται να μην χαθεί ο αναγνώστης στο πυκνό δάσος νέων λέξεων…