Τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Γεράσιμου Αρσένη

 

Συλλογικό
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και εκπαιδευτική πολιτική: Τιμητικό αφιέρωμα στη μνήμη του Γεράσιμου Αρσένη
Εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 2019, σελ. 242, τιμή εκδότη: 10,00 ευρώ

 

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη του 1997 (στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη), η οποία είχε ταράξει τα νερά οδηγώντας σε σειρά καταλήψεων, διαδηλώσεων αλλά και έντονων δημόσιων αντιπαραθέσεων στην –τότε ζωηρή– δημόσια συζήτηση, υπήρξε από τις σημαντικές τομές της Μεταπολίτευσης. Αλλά και από τους καίριους σταθμούς της διαδρομής της, πάντα ταλαιπωρημένης στην πράξη, εκπαιδευτικής πολιτικής. Η αλήθεια είναι ότι η μεταρρύθμιση Αρσένη άρχισε να ξηλώνεται από τον αμέσως επόμενο υπουργό Παιδείας (της δεύτερης κυβέρνησης Σημίτη). Στο βιβλίο όμως αυτό έχουν συγκεντρωθεί –με ευθύνη του Ομίλου Πρωτοβουλίας για την Ελληνική Παιδεία– οκτώ παρεμβάσεις συντελεστών της προσπάθειας με συντονισμό του Μιχ. Κασσωτάκη.

Στοιχεία όπως το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, οι ελεύθεροι κύκλοι σπουδών, το ολοήμερο δημοτικό, η δομή της ενισχυτικής διδασκαλίας, το ξεπέρασμα του μοναδικού συγγράμματος (ίσως ακόμη περισσότερο από το τελευταίο: η προσπάθεια δημιουργίας σχολικών βιβλιοθηκών), όλα αυτά σε ένα φόντο υπέρβασης φαινομένων ταξικότητας στην εκπαίδευση αλλά και συζητητικής προσέγγισης στις παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα έρχονται ξανά στην επιφάνεια σ’ αυτόν τον τόμο με τις τοποθετήσεις των Αθ. Γκότοβου, Θ. Εξαρχάκου, Μιχ. Κασσωτάκη, Δ. Ματθαίου, Σ. Μπουζίκη, Π. Ξωχέλλη, Γ. Πυργιωτάκη και Δ. Χατζηδήμου. Μαζί και με αναδρομές στην πονεμένη διαδρομή των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων από παλαιότερες εποχές, αλλά και με προσπάθεια ανάλυσης των λόγων για τους οποίους κάθε φορά η μεταρρυθμιστική προσπάθεια αρχίζει από την αρχή.

Δεν είναι αλήθεια ότι από τη μεταρρύθμιση Αρσένη δεν έχει μείνει τίποτε πίσω: εκείνο που συνειδητοποιεί κανείς άμα προσεγγίσει τη συζήτηση αυτήν από κάποια απόσταση –χρονική, πολιτική, ενδοκομματική…– είναι ότι πάντοτε κάποια στοιχεία των μεταρρυθμίσεων παραμένουν, ενσωματώνονται, αλέθοντας στην ούτως ή άλλως δύσκολη πραγματικότητα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Μελαγχολικό, αλλά χρήσιμο.

 

Α.Δ. Παπαγιαννίδης