Τι είναι δίκαιο; Η νομική Επιστήμη για όλους

 

Απόστολος Σ. Γεωργιάδης, Πρόλογος: Προκόπης Παυλόπουλος
Τι είναι δίκαιο; Η νομική Επιστήμη για όλους
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2018, σελίδες 601, τιμή: 35 ευρώ

 

Ένας μεγάλος της νομικής επιστήμης στις ημέρες μας – ο Απόστολος Γεωργιάδης, του Αστικού Δικαίου αλλά με πολύ ευρύτερη νομική ματιά – πήρε σ’ αυτό το βιβλίο μιαν απόφαση παράτολμη, με ιεραποστολική λογική στον πυρήνα της. Έγραψε ένα βιβλίο «ανοίγματος» της Νομικής, του Δικαίου, στους πολλους, στους μη-νομικούς. στον κοινό (αλλά ενδιαφερόμενο…) αναγνώστη/στον απλό πολίτη.

Αφοπλιστικά ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρεται στο πόσες φορές έχει ακούσει το «Ξέρεις τι σημαίνει να μην γνωρίζω την διαφορά μεταξύ μήνυσης και αγωγής; Να ακούω ή να διαβάζω στα ΜΜΕ ότι εκδόθηκε κατά του τάδε βούλευμα, και να μην γνωρίζω κατά τι διαφέρει αυτό από δικαστική απόφαση;».  Αλλά στην πολύ πιο διαβρωτική στάση πολλών, επιφυλακτική ή και απαξιωτική απέναντι στα Νομικά, όπως όταν μιλούν για «νομικίστικα»  η «δικολαβίστικα»  τερτίπια των (εκάστοτε) κρατούντων, αρνούμενοι – στην ουσία – την λειτουργία των νομικών, της Δικαιοσύνης.

Πήρε λοιπόν από την αρχή και ξετύλιξε- σε ένα μακροσκελέστατο κείμενο, 600 σελίδων και 55 κεφαλαίων, όμως με συνειδητά απλό, ξεκάθαρο, μη τεχνικό/επιστημονικό λόγο – το σύνολο των πτυχών του Δικαίου. Μιλάει για την Νομική Επιστήμη (και τις σχέσεις της με την Πολιτική ή την Οικονομία), αφού όμως πρώτα επιχειρήσει να εισαγάγει στην φύση του Δικαίου, του κανόνα δικαίου, της σχέσης (όχι πάντα ανέφελης…) ανάμεσα σε Δίκαιο και Δικαιοσύνη. «Τρέχει» το φαινόμενο του Κράτους – κάπως σαν προσγειωμένο Συνταγματικό – και μετά «ξεφυλλίζει» το Αστικό (την νομική προσέγγιση της καθημερινότητας), το δίκαιο των οικονομικών σχέσεων, το Εργατικό –για να καταλήξει στον αγκαθωτό θάμνο του Ποινικού (που τόσο καταλαμβάνει την κοινή φαντασία τελευταία).

Το μέγεθος, η έκταση και μόνο κάνουν την ιδέα «να το διαβάσεις»  δύσκολη υπόθεση. Η προσέγγιση, η γλώσσα διευκολύνουν. Αν έχετε παιδιά που τείνουν να περπατήσουν το (πάντα ελκυστικό) ναρκοπέδιο της Νομικής, χαρίστε τους το! Αν έχετε μέσα σας το σπέρμα της απορίας, της αμφιβολίας, επιχειρήστε το οι ίδιοι. Μαθητής του Απ. Γεωργιάδη, ο (ΠτΔ) Προκόπης Παυλόπουλος λέει ότι ένα τέτοιο έργο «προϋποθέτει ένα είδος νομικής «Σοφίας» που μόνον επιστημονικές οντότητες μεγάλου κύρους όπως ο Απ. Γεωργιάδης διαθέτουν» . Όντως.