Τι/πώς κινητοποιεί τους Γάλλους στην περιοχή μας;

Του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Μια προκαταρκτική παρατήρηση: άμα ξεφύγει – αληθινά – η ένταση με την Τουρκία (σε μια λογική «Ιμίων+»), η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη. ΟΙ ΗΠΑ έχουν σαλπάρει από την ευρύτερη περιοχή. μας. Οι Ευρωπαίοι βρίσκουν αργά έναν κάποιο βηματισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα επίπεδα τοποθετήσεων των «ξένων» των τελευταίων ημερών απέναντι σ’ εκείνο που εμείς εδώ εισπράττουμε/αναλύουμε ως Τουρκική επιθετικότητα δεν έχουν ιδιαίτερο-καίριο ενδιαφέρον.

Άμα όμως συγκρίνει κανείς το εύρος αυτών των τοποθετήσεων, βλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η αρχική Αμερικανική τοποθέτηση, για «αμφισβητούμενα ύδατα», μπορεί να διορθώθηκε σχετικά, αλλά παραμένει η αυτοσυγκράτηση ως κεντρική ευχή. Η Γερμανική παρέμβαση/Μέρκελ προς Ερντογάν την νύχτα που κλιμακωνόταν η ένταση μπορεί να απετέλεσε νέο βήμα, όμως η τελική έκκληση Βερολίνου για «συνετό διάλογο χωρίς προκλήσεις» δεν απέχει και πολύ από την Αμερικανική ισορροπία. Η αρχική άγαρμπη τοποθέτηση Ρωσίας για το ζήτημα της ΑγιαΣοφιάς (που η μετατροπή της σε τζαμί θα γλυτώνει τους Ρώσους τουρίστες από το εισιτήριο…) διορθώθηκε κάπως, αλλά περιορισμένα με ευχές.

Όταν, λοιπόν, από την Γαλλία – και μάλιστα από τον ίδιο τον Πρόεδρο Μακρόν – εκφράσθηκε (με αφορμή την συνάντησή του με Νίκο Αναστασιάδη) η θέση ότι οι Τουρκικές κινήσεις πρέπει να οδηγήσουν οι κυρώσεις (doivent être sanctionnées), χρησιμοποιώντας δηλαδή τον όρο που η Ευρώπη δεν προσεγγίζει παρά μόνον ως «μέτρα», ήταν φανερό ότι γινόταν ένα βήμα παραπέρα. Ακόμη περισσότερο: ο Εμμ. Μακρόν ενσωμάτωσε την τοποθέτησή του αυτή στην βαρύτερη παρατήρηση ότι «δεν μπορούμε [ως ΕΕ] να αφήσουμε την ασφάλεια στην Μεσόγειο [Σημείωση: όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως εν πολλοίς μεταφέρθηκε στην δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα] στην χέρια άλλων παραγόντων». Αυτή η σαφώς γεωστρατηγική τοποθέτηση δείχνει ότι η Γαλλική στήριξη έναντι «παραβιάσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων [Κύπρου και Ελλάδας, με αυτήν την σειρά….]» ενσωματώνεται για την Γαλλία σε μια ευρύτερη ανάγνωση της περιοχής – και της εποχής.

Να σημειωθεί, εδώ, ότι η τοποθέτηση αυτή Μακρόν έγινε λίγες ημέρες αφότου η επίσημη Ελλάδα απεμπόλησε – με επιχείρημα, δε, την έλλειψη δημοσιονομικών πόρων λόγω αναδρομικών των συνταξιούχων… – την όντως πανάκριβη αγορά φρεγατών Belh@rra, η οποία όμως πήγαινε μαζί με συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Να μειωθεί επίσης και το γεγονός ότι η Γαλλική παρέμβαση γίνεται με αφορμή (και αιχμή…) την Κυπριακή διάσταση: η Κύπρος έχει προχωρήσει μέχρι και σε συζητήσεις περί βάσεων/διευκολύνσεων προς Γαλλία, εκεί όπου π.χ. εμείς έχουμε προχωρήσει σε αναβάθμιση της Σούδας με τους Αμερικανούς.

Πάντως, εκείνο που βρίσκεται εν εξελίξει με την Γαλλία του 2020 είναι μια ευρύτερη «επιστροφή». Και η Συρία, όπου η παρουσία Τουρκίας σε αντιστικτικό συντονισμό με Ρωσία «έχει γράψει» μετά την Αμερικανική απόσυρση από την Εγγύς και Μέση Ανατολή, ήδη όμως και η Λιβύη, όπου πριν λίγες μέρες ο βομβαρδισμός τουρκικών αεροσκαφών στην αλ Ουατίγια ενέπλεξε σαφώς την Γαλλία (τουλάχιστον σε «τύφλωση» Τουρκικών ραντάρ είτε από αέρος, είτε από παραπλέοντα πλοία) αποτελούν σημεία όπου η Γαλλία επιχειρεί ανάσχεση/containment της Τουρκικής προσπάθειας στρατηγικής επέκτασης. Με de facto συμπαράταξη Αραβικών στοιχείων – από Αίγυπτο μέχρις Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – που αισθάνονται την Τουρκική/νεοΟθωμανική διεκδίκηση ως άμεση απειλή.

Ήδη, λοιπόν, η σημερινή επιδεικτική διεκδίκηση (και) ισλαμικής ηγετικότητας με την προσευχή στην ΑγιαΣοφιά ως εκ νέου τζαμί, με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν σε ρόλο (και) υπερασπιστή της σουνιτικής πίστης (απέναντι στην Αραβική «ούμμα», με σπορά Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε Λιβύη, στήριξη σε Υεμένη: η άμεσα γειτονική Αίγυπτος παρατηρεί ανήσυχα…) δίνει στην Γαλλική παρουσία έναν πρόσθετο ρόλο containment/μηχανισμού ανάσχεσης.

Αξίζει να συνεχίσει η παρατήρηση αυτής της εξέλιξης. (Βέβαια, όταν η Ελλάδα προτάσσει – ακόμη και σήμερα – την μέριμνα για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η συζήτηση προσαράζει γρήγορα).