Το γουρλίδικο 7ετές

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Όταν, μέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει δοκιμάζοντας τις αγορές – ήδη, ο προσεκτικός Χρήστος Σταϊκούρας έθετε ως επίσημη άποψη το ότι ο ΟΔΔΗΧ ήταν που έκρινε βέλτιστο το κλίμα, παίρνοντας απόσταση από το πολιτικό στοιχείο της απόφασης – επέλεξε να βγει με 7ετές ομόλογο. Την στιγμή εκείνη η απόδοση στην περιοχή αυτής της διάρκειας ήταν γύρω στο 1,6% (στο 10ετές είχαμε κάτι σαν 2,3%, στο 5ετές 1,25%), οπότε με κουπόνι 1,875% θεωρήθηκε ότι θα προσελκύονταν όχι απλώς σημαντικά ποσά (τελικά, για 2,5 δις στόχο άντλησης κεφαλαίου «μετρήθηκε» ενδιαφέρον 12,5 δις ευρώ), όσο κυρίως ότι θα προσέρχονταν μακροπρόθεσμα οι επενδυτές, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κοκ/real money. Τελικά και στα δύο μέτωπα εκείνη η έκδοση πέτυχε, αφού στο βιβλίο προσφορών η απόδοση έγραφε αρχικά 2,1% και έκλεισε με 1,9% (Τότε, θυμόμασταν ότι το προηγούμενο 7ετές – Φεβρουάριο του 2018 – είχε βγει με 3,5% απόδοση, με συγκριτικά χαμηλότερη κάλυψη, αλλά η τύχη δεν είχε βοηθήσει καθώς οι ημέρες τότε ήταν ταραγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια).

Δεν είναι λοιπόν παράξενο που η Κυβέρνηση σήμερα – επιμένοντας ότι η επιλογή είναι πάλι τεχνική, δηλαδή του ΟΔΔΗΧ – μέσα στην περιδίνηση του κορωνοϊού και με το ΔΝΤ να «απειλεί» την Ελληνική οικονομία με ύφεση 10% μέσα στην χρονιά (και, βαρύτερο, με επιδείνωση της ανεργίας το 22,3%, και με διστακτική ανάκαμψη το 2021) θεώρησε αρκετά γουρλήδικη την ιδέα επανάληψης της προσέλευσης με 7ετές. Μην παραβλέπουμε ότι, μετά την ένταξη των Ελληνικών χαρτιών στο Q.E.+ της ΕΚΤ λειτουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας. Ας σημειωθεί ότι τις μέρες αυτές το benchmark 10ετές του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκεται με απόδοση 1,9% ενώ το 7ετές στο 1,6% (μετά από μικρά διαστήματα και άνω του 2% αφού στην πιο ηλιόλουστη φάση του, τον Φεβρουάριο, είχε εγκατασταθεί κάτω από το 1%). Ας θυμηθούμε επίσης ότι εκείνη την περίοδο – αρχές της χρονιάς – που καταγραφόταν η αισιοδοξία λόγω του ράλι στα Ελληνικά χαρτιά, επενδυτικοί οίκοι επισήμαιναν ότι «υπάρχει ακόμη αξία» στην περιοχή του 7ετούς με δεδομένο το προφίλ λήξεων του Ελληνικού χρέους. Οι χρονιές 2024-26 κινούνται αρκετά ψηλά, όμως το 2027 έχουμε μια βύθιση προς νέα άνοδο του 2028.

Βέβαια, «οι αγορές» κινούνται με την δική τους – μέρα την μέρα, με το μείζον όμως overhang του Ιταλικού χρέους – λογική.