Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας

 

Παναγιώτης Λιαργκόβας – Χρήστος Παπαγεωργίου
Το Ευρωπαϊκό Φαινόμενο: Η ενοποίηση και οι προσπάθειες υλοποίησης της ιδέας
Εκδόσεις Τζιόλα, Αθήνα 2017, σελίδες 356, τιμή: 30,00 ευρώ

 

Γνωστότερος από τη θητεία του ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (που με τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του έχει συχνά ενοχλήσει την εξουσία, υπό διαδοχικές εκδοχές της τελευταίας), ο οικονομολόγος Παναγιώτης Λιαργκόβας συνεργάστηκε με τον χημικό μηχανικό (αλλά και με σπουδές Ευρωπαϊκού Πολιτισμού) Χρήστο Παπαγεωργίου προκειμένου να δώσουν ένα εγχειρίδιο ευρωπαϊκών σπουδών, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει με τη λογική έργου αναφοράς. Δηλαδή, έργου που οδηγεί τον αναγνώστη -φοιτητή, ερευνητή ή και ανθρωπό γενικών ενδιαφερόντων – σε μια πρώτη, ή και σε κλιμακωτή αναγνώριση του τοπίου των Ευρωπαϊκών.

Πρόκειται για ένα είδος νωπογραφίας που έρχεται να καλύψει το σύνολο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος στα 60 χρόνια της ζωής του (και ακόμη παραπίσω, αφού πιάνει το νήμα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου). Προσέρχεται με λογική αφηγήματος/εξιστόρησης της πορείας αυτής, αλλά κάνει την επιλογή να μην λειτουργήσει ούτε ως ιστορικό έργο, ούτε όμως και ως (όπως συνήθως συμβαίνει) θεσμικό/νομικό ή οικονομικό ή πολιτικο-κοινωνιολογικό. Αντίθετα, ξεδιπλώνει όλες αυτές τις πτυχές προχωρώντας στον χρόνο, και «αναθέτει» στον αναγνώστη να ανακαλύψει τη συνολική πλοκή. Και να χτίσει τη δική του σύνθεση, πολλώ δε περισσότερο την αξιολόγησή του.

Χωρίς να είναι «ταμένο» στην ευρωπαϊστική ανάγνωση, ασφαλώς λειτουργεί με θετική προαίρεση προς εκείνο που ονοματίζει ευρωπαϊκό φαινόμενο. Δεν αποφεύγει την επισήμανση ατελειών ή/και αρνητικών στιγμών, αν και μια πιο ζωηρή κριτική διάθεση θαρρούμε θα το βελτίωνε. Πάντως, χρήσιμο.