Το μικρό ΜΒΑ

 

των Barrie Pearson & Neil Thomas
Εκδόσεις: Κέρκυρα – Economia Publishing

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Το «Μικρό MBA» είναι ένα μοναδικό απόσταγμα των δεξιοτήτων που χρειάζεστε για να είστε επιτυχημένοι στο χώρο των επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να διαθέσουν δύο χρόνια από τη ζωή τους στη μελέτη για την απόκτηση ενός Master in Business Administration, αλλά οι τεχνικές που διδάσκονται, σε μια σειρά μαθημάτων ΜΒΑ, είναι ανεκτίμητες.

Σε γενικές γραμμές, το ΜΒΑ είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, που διδάσκει αρχές διοίκησης επιχειρήσεων. Κύριο χαρακτηριστικό του, και στοιχείο που το διακρίνει από τα υπόλοιπα μεταπτυχιακά προγράμματα, είναι ο προσανατολισμός του αμιγώς στην πρακτική πλευρά του αντικειμένου που διδάσκει. Αυτός είναι ο σκοπός των λεγόμενων case studies (μελέτες περιπτώσεων). Πρόκειται για γεγονότα που έχουν συμβεί σε διάφορες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, τα οποία θέτουν στους φοιτητές διλήμματα που καλούνται να λύσουν και μ’ αυτόν τον τρόπο τίθενται στη θέση των μάνατζερ που αντιμετώπισαν αυτά τα προβλήματα. Έτσι οι φοιτητές γνωρίζουν όψεις του επιχειρηματικού κόσμου, ορισμένες ή πολλές από τις οποίες στο μέλλον είναι πιθανό, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να βιώσουν και οι ίδιοι.

Αναμφίβολα, η κατοχή ενός ΜΒΑ είναι για το βιογραφικό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, το ουσιαστικό, εκείνο δηλαδή που θα πρέπει να παρακινήσει κάποιον να παρακολουθήσει ένα ΜΒΑ, είναι η επιθυμία να μάθει περισσότερα για τη διαχείριση των επιχειρήσεων. Και αυτό δεν είναι τόσο απλό και εύκολο όσο ακούγεται. Διότι το ΜΒΑ δεν διδάσκει μόνο ορισμένες αρχές, με τις οποίες κάποιος θα μπορέσει να πορευθεί επαγγελματικά, ή και κάποια παραδείγματα, τα οποία φαντάζεται ότι θα του λύνουν όλα ή σχεδόν όλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει στην καριέρα του.

Πάνω απ’ όλα, το ΜΒΑ διδάσκει την επιμονή του μάνατζερ να ενημερώνεται διαρκώς. Και αυτό ακριβώς προσφέρει πλουσιοπάροχα η παρούσα έκδοση, η οποία αποτελεί μία εξαιρετική εισαγωγή στον κόσμο της διοίκησης των επιχειρήσεων. Στο σημερινό ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, είναι καθοριστικής σημασίας η σε βάθος κατανόηση των ζητημάτων που εμπλέκονται στην αποτελεσματική διοίκηση μιας επιχείρησης ή ενός τμήματος.

Πρόκειται για ένα πρακτικό βιβλίο που καλύπτει όλες τις διαστάσεις της διοίκησης επιχειρήσεων. Χωρίζεται σε τρία μέρη: προσωπική εξέλιξη, διοικητικές δεξιότητες, επιχειρηματική ανάπτυξη και χρησιμοποιεί τις πιο πρόσφατες έρευνες και μελέτες των οικονομικών σχολών για να επεξηγήσει τα πάντα με σαφήνεια. Για κάποιον που στοχεύει στο να εργαστεί και να κάνει καριέρα στη διοίκηση επιχειρήσεων το «Μικρό MBA» συνιστά ένα πολύτιμο «εργαλείο» – για κάθε χρήση…