Τρεις /τέσσερις ημέρες πριν τις βρετανικές κάλπες

 

Σε τρεις ημέρες από σήμερα, η (άλλοτε) Μεγάλη Βρετανία – ή: το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας (που η τελευταία, με το υπό διαπραγμάτευση του backstop με την ΕΕ δεν θα πολυ-ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο) – θα έχει ψηφίσει για την νέα της Κυβέρνηση. Σε τέσσερεις ημέρες, θα γνωρίζουμε αν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Μπόρις Τζόνσον/τους Συντηρητικούς να προηγούνται αισθητά θα έχουν επαληθευθεί, και αν μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση με κεντρική προγραμματική θέση το Brexit θα βρεθεί στην εξουσία. ή αν θα έχουν πέσει έξω, οπότε η αριστερότερη εδώ και δεκαετίες εκδοχή Εργατικών, εκείνη του Τζέρεμι Κόρμπιν, που όμως έχει (στο νήμα) υποσχεθεί νέο δημοψήφισμα για Brexit ή Bremain, θα βρεθεί στα πράγματα. συν, τι ρόλο θα παίξουν οι Φιλελεύθεροι και οι Σκωτσέζοι Εθνικιστικές (που το εκλογικό σύστημα, πλειοψηφικό με μικρές περιφέρειες, καταδικάζει σε ένα ευπρεπές περιθώριο).

Στο σταθερά επανερχόμενο ερώτημα «Εμάς, σε τι μας επηρεάζει αυτή η υπόθεση;» πέρα από την απάντηση ότι αφορά άνω των είκοσι χιλιάδων Ελλήνων φοιτητών στα Βρετανικά πανεπιστήμια (δίδακτρα, καθεστώς άδειας παραμονής, προοπτικές συνέχισης σπουδών/απασχόλησης), συν όσοι δεκάδες χιλιάδες Ελληνικής καταγωγής κατοικούν μόνιμα εκεί (συνέχιση του καθεστώτος τους, κοινωνική ασφάλιση, εργασιακή ασφάλεια: όλα εξαρτώνται από τα χρόνια που έχουν στην χώρα), συν την επίπτωση του Brexit, άμα αυτό ολοκληρωθεί, στο τουριστικό ρεύμα άνω των 3 εκατομμυρίων Βρετανών τουριστών προς Ελλάδα (άμεσα η ψυχολογική, αργότερα η επίπτωση ενδεχόμενης εισοδηματικής υποχώρησης που εύκολα αντανακλάται στην τουριστική επιλογή), η απάντηση δεν είναι βασικά οικονομική. Μπορεί η Βρετανία να είναι 7ος ή 8ος μεγαλύτερος προορισμός για τα Ελληνικά προϊόντα, και ο 13ος  ή 14ος  προμηθευτής μας, όμως το διμερές εμπόριο 2,5 δις ευρώ ετησίως δεν θα τραντάξει τα πράγματα. Άλλωστε μην ξεχνούμε: και Brexit να δρομολογηθεί άμεσα, οι επιμέρους ρυθμίσεις θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης επι καιρό – ό,τι κι αν λέει η συμφωνία (ή: και η μη-συμφωνία).

Θαρρούμε ότι περισσότερο αξιοσημείωτη θα είναι η επίδραση των αποτελεσμάτων των βρετανικών εκλογών σε πολιτικό επίπεδο. Τι εννοούμε; Μια επικράτηση Τζόνσον, θα φέρει πάλι στην επιφάνεια την λογική των απομονωτισμών, του κλεισίματος . Όχι πως θα μπορούσε στην Ελλάδα να ξαναδούμε αντανακλαστικά Grexit από μιμητισμό («η έξοδος από την ΕΕ δεν είναι αδιανόητη», ιδίως άμα διαψευσθούν τα σενάρια καταστροφής για την Βρετανία), αλλά η έννοια της πρόταξης – από δεξιά – της εθνικής επιλογής δεν θα είναι χωρίς συνέπεια.

Όχι επικράτηση, αλλά καλή επίδοση των Εργατικών επί Κόρμπιν, πάλι, θα δείχνει ότι οι ριζοσπαστικές τοποθετήσεις – ιδίως στα οικονομικά: επανεθνικοποιήσεις, υποχρεωτική συμμετοχή του Δημοσίου στις μεγάλες εταιρείες, εργαζόμενοι στα Δ.Σ. των εταιριών, φορολογική επαναφορά – δεν είναι πολιτικά δηλητηριώδεις για ένα αριστερό κόμμα, που υπήρξε σοσιαλδημοκρατικό μέχρι πρόσφατα.

Ακόμη και η μοίρα των «μικρών», των Φιλελεύθερων/Ευρωπαϊκών ή των τοπικής βάσης Σκωτσέζων, δεν θα αφήσει αδιάφορους κάποιους από εμάς.

Ας δούμε, λοιπόν, με προσοχή τις βρετανικές κάλπες – και την έκβαση αυτής της πολιτικής αναμέτρησης.