Χάος, οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων

 

των Philip Kotler & John ACaslione
Μετάφραση: Ανδρέας Σοκοδήμος
Επιμέλεια: Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης
Εκδόσεις: Κέρκυρα – Economia Publishing

 

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Όταν οι ΗΠΑ επλήγησαν από χρηματοπιστωτική κατάρρευση, το 2008, οι περισσότεροι έθεταν επιτακτικά το ερώτημα: «Πόσο θα διαρκέσει αυτό;». Ήθελαν να γνωρίζουν αν θα ήταν μια βραχυπρόθεσμη ύφεση, μια βαθιά ύφεση ή μια ακόμη μεγαλύτερη οικονομική κρίση. Ο κόσμος σήμερα είναι πιο αλληλένδετος και αλληλεξαρτημένος από όσο ποτέ άλλοτε. Και η εμφάνιση τέτοιων καταστάσεων έχει συχνά απρόβλεπτες και ενδεχομένως ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Ποια είναι, λοιπόν, η σωστή αντίδραση στην εποχή των αναταράξεων;

Με την ευκαιρία εκείνου του χρηματοπιστωτικού τσουνάμι ο Kotler και ο Caslione προτείνουν ως λύση το «Χάος, οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων», αυτή είναι οι δική τους χείρα βοηθείας για περισσότερη αντοχή στο μάνατζμεντ και στο μάρκετινγκ των εταιρειών που –παρά τις αναταράξεις- στοχεύουν όχι μόνο να αντέξουν, αλλά και να είναι κερδοφόρες. Ο Philip Kotler είναι ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως εμπειρογνώμονες σε θέματα στρατηγικής πρακτικής του μάρκετινγκ. Ο John A. Caslione είναι ένας από τους πλέον επιτυχημένους ειδικούς σε θέματα στρατηγικής επιχειρήσεων – σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ανατάραξη, και ειδικότερα η έντονη ανατάραξη με τα συνεπακόλουθά της που είναι το χάος, ο κίνδυνος και η αβεβαιότητα, αποτελούν πλέον τη συνήθη κατάσταση για τους οικονομικούς κλάδους, τις αγορές και τις εταιρείες. Με άλλα λόγια, η ανατάραξη είναι η νέα κανονική κατάσταση. Και γι’ αυτό, οι εταιρείες χρειάζονται ένα σύστημα αντίδρασης σε μια χαοτική κατάσταση για να μπορούν να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα. Ένα τέτοιο σύστημα περιγράφουν και εξηγούν, παράλληλα με περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πέσει θύματα τέτοιων καταστάσεων, αλλά και εταιρειών που εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις καταστάσεις προς ίδιον όφελος.

 

Η εμφάνιση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια εποχή όπου πολλοί οικονομολόγοι και ειδικοί σε χρηματοπιστωτικά θέματα απλώς μαντεύουν, με τους περισσότερους να δίνουν εκ των υστέρων ερμηνείες για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Ο Kotler και ο Caslione έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη σημερινή οικονομική κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούν οι ηγέτες επιχειρήσεων να κινηθούν με επιτυχία εν μέσω χάους! Αλλά και να οδηγήσουν την εταιρεία τους –παρά τις διακυμάνσεις που την περιμένουν- στην ευημερία.

 

Το βιβλίο αυτό –εξαιρετικά επίκαιρο στις ημέρες της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού- θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς για κάθε επιχειρηματία στην Εποχή των Αναταράξεων. Πρόκειται για έναν πολύτιμο οδηγό που θα βοηθήσει τους μάνατζερ να μετασχηματίσουν το χάος σε τάξη και να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους -με επιτυχία- μέσα από τις κάθε λογής ταραχώδεις φάσεις…