Ψηφίδες Ιστορίας του Ελληνικού Τουρισμού

 

«Ψηφίδες Ιστορίας του Ελληνικού Τουρισμού»
της Μαργαρίτας Δρίτσα με τη συνεργασία της Κατερίνας Παπαδουλάκη
Εκδόσεις: Κέρκυρα – economia Publishing

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Η ιστορία του τουρισμού στην Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να εντυπωσιάζει μέσα από τις ποικίλες διαδρομές της, τις ιδιαιτερότητές της, τις κοινωνικές και πολιτισμικές προεκτάσεις της. Άλλωστε, πρόκειται για μία χώρα που συγκαταλέγεται εδώ και αρκετές δεκαετίες στις ισχυρότερες τουριστικές δυνάμεις, σε παγκόσμια κλίμακα – κάτι που ξεκίνησε να διαμορφώνεται ήδη από τα μέσα του 18ου αιώνα.

Στους γεωγράφους, φυσιοδίφες, τυχοδιώκτες, διπλωμάτες, κατασκόπους, αριστοκράτες ταξιδιώτες, δεν άργησαν να προστεθούν εύποροι αστοί, διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες. Μάλιστα, η συμβολή του (σπουδαίου Άγγλου ποιητή) Λόρδου Βύρωνα στον περιηγητισμό -όχι μόνον της Ελλάδας- υπήρξε εξαιρετικά σημαντική.

Οι γεμάτες πάθος περιγραφές του συνδυάζονταν μοναδικά με υποβλητικά συναισθήματα, με συναρπαστικές περιπέτειες, αλλά και με την μακρά ιστορία και τη ζωηρόχρωμη μυθολογία, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία του «φιλελληνισμού» που έμελλε να ταυτιστεί με εκείνην του «περιηγητισμού» – τουλάχιστον, μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα.

Σταδιακά, ο περιηγητισμός συνέβαλε –με τη σειρά του- σε μια μεγάλη παράδοση λογοτεχνικών ειδών και απεικονίσεων. Εκτός από την επιστολογραφία, συνηθισμένη ήταν η λεπτομερής τήρηση ημερολογίων των μετακινήσεων, η περιγραφή οδοιπορικών και η καταγραφή εντυπώσεων με αποτέλεσμα την περαιτέρω προσέλκυση ταξιδευτών, καθώς και τη δημιουργία ανεκτίμητης αξίας πηγών για τους μετέπειτα μελετητές.

Και, βέβαια, ο ρόλος των ταξιδιωτικών οδηγών υπήρξε καίριος για τον περιηγητισμό, αλλά και για τη μετάβαση στον μαζικό τουρισμό – ο πρώτος συναφής οδηγός για την Ελλάδα από τον Τζον Μάρεϋ εκδόθηκε στα αγγλικά το 1840, διαδίδοντας την επιθυμία και τη γοητεία της περιήγησης και του ταξιδιού.

Ιδίως από τα τέλη του 19ου αιώνα, με την εκτενή πια χρήση της φωτογραφίας η προοπτική του ταξιδιού και της περιήγησης όπως αποτυπωνόταν εξήπτε τη φαντασία και προκαλούσε την περιέργεια και τον θαυμασμό των επίδοξων ταξιδευτών – εν προκειμένω, στην Ελλάδα.

Είναι εμφανές ότι η μελέτη της ιστορίας του ελληνικού τουρισμού είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα και κρύβει όχι μόνο συγκινήσεις, αλλά και σημαντικότατες πληροφορίες από καταβολής του ελληνικού κράτους. Βιβλία για τον τουρισμό υπάρχουν άφθονα και εκδίδονται συνεχώς περισσότερα. Ελάχιστα, όμως, είναι εκείνα που ασχολούνται με την ιστορία και τη γενεαλογία του φαινομένου, την εξέλιξή του, τις συνεχείς μεταβολές του.

Το βιβλίο «Ψηφίδες Ιστορίας του ελληνικού τουρισμού» της Μαργαρίτας Δρίτσα (με τη συνεργασία της Κατερίνας Παπαδουλάκη) έρχεται να καλύ­ψει το κενό στη γνώση για τον τουρισμό / περιηγητισμό στην Ελλάδα από τον 18ο αιώνα και ύστερα, εντάσσοντας τις εξελίξεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ιστορία και πραγματι­κότητα, αξιοποιώντας υλικό από πολλές και διάφορες πηγές.

Η χαλαρή του διάρθρωση επιτρέπει να αναδειχθούν διάφορες πτυχές: ο περιηγητισμός, που ενσωματώνει ακό­μη και σήμερα ποικίλες μορφές αναψυχής, η αναζήτηση της γνώσης, η ελευθερία των συναισθημάτων. Θέματα όπως η δημόσια παρέμβαση σε περιόδους πολιτικής και οικονομικής κρίσης, η γυναικεία επιχειρημα­τικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία, ο ρόλος του Ελληνισμού της Διασποράς στον εκσυγχρονισμό δομών και νοοτροπιών, η μάχη της καινοτομίας, η παγκοσμιοποίηση αλλά και η ανθεκτικότητα των οικογενειακών επι­χειρήσεων, οι προκλήσεις του μέλλοντος και η αντιμετώπισή τους με ρεαλιστικές προτά­σεις είναι μερικές από τις πολλές ψηφίδες που συγκροτούν το γοητευτικό ταξίδι στην ιστορία του τουρισμού.

Πρόκειται για ένα βιβλίο λειτουργικό, πρωτότυπο, με πρωτογενή έρευνα πάνω σε πλήθος άγνωστων πηγών, προσιτό και στον μη ειδικό αναγνώστη – μια επιστημονική πραγματεία που διερευνά διεξοδικά όλη την ιστορική πορεία του ελληνικού τουρισμού.