Ψηφιακή γενιά – Πώς μεταμορφώνει τον κόσμο μας

 

του Don Tapscott
Μετάφραση: Μαρία Καστανάρα
Εκδόσεις Κέρκυρα – Economia Publishing, 2009
Σελίδες: 446

 

του Γιώργου Βαϊλάκη

 

Οι νέοι σήμερα χρησιμοποιούν την τεχνολογία με τρόπους που δεν φανταζόμασταν. Αντί να παρακολουθούν τηλεόραση ως παθητικοί θεατές, οι νέοι του διαδικτύου συμμετέχουν ενεργά στη διανομή της ψυχαγωγίας και της πληροφόρησης. Ίσως για πρώτη φορά στην ιστορία, η νεολαία κατέχει το πρωτείο της αυθεντίας σε κάτι αληθινά σημαντικό. Και μεταμορφώνει κάθε πτυχή της κοινωνίας, από το χώρο εργασίας μέχρι την αγορά και από τη σχολική τάξη μέχρι το εκάστοτε πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό είναι το αντικείμενο του πολλαπλώς διαφωτιστικού βιβλίου «Ψηφιακή γενιά – Πώς μεταμορφώνει τον κόσμο μας» του Don Tapscott το οποίο εξακολουθεί και είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αφού αποτελεί τον πρώτο οδηγό στη χώρα της Δικτυακής Γενιάς αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητές της μέσα από μία διορατική και διαχρονικά επίκαιρη προσέγγιση.

Και, πράγματι, αν και γράφτηκε πριν από μια δεκαετία, ο Tapscott κατάφερε κάτι μοναδικό: Κατανόησε σε βάθος ότι τα παιδιά που μεγάλωναν ψηφιακά ήταν διαφορετικά και ότι η ψηφιακή ως «πρώτη» τους γλώσσα θα γινόταν ένα απολύτως χρηστικό εργαλείο στα χέρια τους –σε τέτοια έκταση- που θα άλλαζε για πάντα τη φύση της εργασίας, την κουλτούρα, την ίδια την επικοινωνία. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας: «Είναι για πρώτη φορά στην ιστορία που, σε σχέση με τους γονείς τους, τα παιδιά αυτά νιώθουν πιο άνετα, έχουν βαθύτερη κατανόηση και γνωρίζουν καλύτερα το αλφαβητάρι μιας καινοτομίας που είναι κεντρικής σημασίας για την κοινωνία. Και είναι μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας που η Δικτυακή Γενιά επιβάλλει την κουλτούρα της στην υπόλοιπη κοινωνία. Ήδη τα παιδιά αυτά μαθαίνουν, παίζουν, επικοινωνούν, εργάζονται και δημιουργούν κοινότητες με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι οι γονείς τους. Αποτελούν δύναμη κοινωνικού μετασχηματισμού».

Άλλωστε, είναι η γενιά με τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία και δικτύωση. Στην εποχή μας η εργασία έχει γίνει περισσότερο περίπλοκη και βασίζεται περισσότερο στην ομάδα και στις κοινωνικές δεξιότητες, ενώ υφίσταται μεγαλύτερη πίεση χρόνου. Η εργασία χάνοντας όλο και πιο πολύ τον στατικό της χαρακτήρα, εξαρτάται λιγότερο από τη γεωγραφία και περισσότερο από την τεχνολογική επάρκεια. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου όλο και περισσότερες εταιρείες αποκεντρώνουν τη λειτουργία λήψης αποφάσεων και υιοθετούν νέες τεχνολογίες που συνδέουν τους εργαζόμενους σε ομάδες ανά τον κόσμο. Ακολούθως, το βιβλίο αυτό εκτός από αποκαλυπτικό για το πώς λειτουργεί η Δικτυακή Γενιά, είναι και ιδιαίτερα χρηστικό για όποιον διευθύνει έναν οργανισμό που βασίζεται στο ταλέντο και θέλει να εμπλέξει νέους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό του. Έτσι, προτείνει στο πλαίσιο αυτό συγκεκριμένους τρόπους αξιοποίησης του δυναμικού της Δικτυακής Γενιάς – η οποία ήδη μεταμορφώνει τον κόσμο μας. Το βιβλίο αποτυπώνει την κοσμογονική δύναμη αυτής της γενιάς και την αποκαλύπτει μεθοδικά και διεξοδικά. Ένα έργο αναφοράς που μας αφορά όλους – περισσότερο από ποτέ…