Όχι άλλες φούσκες

 

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων αυξάνουν, η αγορά δεν αντέχει

της Ρίτας Ζαχαριάδου

Νέα φούσκα μισθωμάτων στα εμπορικά ακίνητα διαπιστώνουν από κοινού ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η ΠΟΜΙΔΑ, που την αποδίδουν στις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται από την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κι από τις ελπιδοφόρες εξαγγελίες υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης. Τα  σημερινά δεδομένα της αγοράς  δεν δικαιολογούν υπερβολικές αυξήσεις στην ανανέωση παλαιών μισθώσεων, ούτε συμφωνίες με υψηλά τιμήματα για τις νέες μισθώσεις δηλώνον οι έμποροι από την πλευρά τους. Για τον λόγο αυτό καλούν τους ιδιοκτήτες να μην παρασύρονται από τις «σειρήνες τις αγοράς», αναζητώντας ενοίκια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα  και παροτρύνουν τους συναδέλφους επιχειρηματίες, να μη προβαίνουν σε νέες μισθώσεις με υψηλά ενοίκια, που εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

«Η δεκαετής οικονομική κρίση μας έχει κάνει σοφότερους και θα ενώσουμε δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ξανά φούσκα στις επαγγελματικές μισθώσεις» επισημαίνουν τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου. Από την πλευρά της η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων Savills εκτιμά ότι για την Ελλάδα, σε αντίθεση με  τις περισσότερες αγορές στις οποίες αναμένεται σταθεροποίηση των αποδόσεων το 2020, αναμένεται να “ανθίσουν” τα μικτής χρήσης projects, δηλαδή τα έργα επανάχρησης και ανακαίνισης κτηρίων. Ήδη σημαντικός αριθμός παλαιών και απρόσοδων κτηρίων έχει μετασκευαστεί σε συγκροτήματα κατοικιών και boutique  hotels, τάση που εκτιμάται ότι στο άμεσο μέλλον θα ισχυροποιηθεί.

Γενικότερα, οι τάσεις που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2020 είναι η μετατροπή των ιδιοκτητών σε “λειτουργούς” και διαχειριστές, οι οποίοι, “στη νέα εποχή” του real estate, θα παραχωρούν τα ακίνητά τους σε εταιρείες που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων κοινόχρηστης εργασίας (co-working space). Ετσι λοιπόν για εκείνους που αναζητούν ευκαιρίες η επένδυση σε έργα επανάχρησης γραφείων στην Αθήνα  προσφέρουν ισχυρές αποδόσεις γεγονός που αποτελεί συνιστώμενη επενδυτική επιλογή για το 2020. Ωστόσο το ερώτημα που θα παραμένει στην πρώτη γραμμή για το 2020 είναι “εάν η αγορά βρίσκεται κοντά στο peak του κύκλου της, καθώς  τα καλής ποιότητας ακίνητα θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της ζήτησης και η στρατηγική  των επενδυτών θα επικεντρωθεί στην αγορά και διακράτηση (buy & hold) των ακινήτων.