10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό

 

Κωστής Καρπόζηλος και Δημήτρης Χριστόπουλος, 10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το Μακεδονικό
Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, Αθήνα 2018, σελίδες 96, τιμή: 8,00 ευρώ

 

 

 

Μετά τις ελπίδες που αναζωπυρώθηκαν, νωρίς το 2018, για πρόοδο στις λιμνάζουσες προσπάθειες επίλυσης/προσπεράσματος της διαφοράς Ελλάδας-πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, μιας διαφοράς που αφήνει έκπληκτη (με στοιχεία ακατανόητου) τη διεθνή κοινότητα, και πάντως την Ευρώπη, πλην εξάπτει έντονα πάθη και στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, δείχνει να επικράτησε και πάλι αδιέξοδο. Όμως, στην κοινή γνώμη και των δύο χωρών γεννήθηκαν και πάλι (ή: επανεγκαταστάθηκαν στο προσκήνιο…) ερωτήματα και αναζητήσεις.

To συνειδητά συνοπτικό και κωδικοποιητικό αυτό βιβλίο των Καρπόζηλου-Χριστόπουλου είναι αρθρωμένο ακριβώς γύρω από τα απλούστερα δυνατά ερωτήματα, «για να ξεκινήσει η συζήτηση», όπως οι ίδιοι το θέτουν. Βέβαια, η συζήτηση και ξεκίνησε και πήγε να πνιγεί όπως έγινε, ανοίγοντας έναν ακόμη κύκλο ακατανοησίας.

Όμως, από το τι αποτελεί «εθνικό θέμα» για την Ελλάδα και πώς η μνήμη της αρχαίας Μακεδονίας ανάβει γνήσιες φωτιές σήμερα μέχρι την αναζήτηση του πώς προέκυψε το «μακεδονικό έθνος» και ποια είναι τα στοιχεία αλυτρωτισμού στη γείτονα (και πώς μπορεί αυτό να προσλαμβάνεται από εμάς ως απειλή), η διαπραγμάτευση με ευθύ τρόπο των ερωτημάτων μόνον καλό μπορεί να κάνει.

Όπως και η αναζήτηση του πώς προσέγγισε –διαχρονικά– το Μακεδονικό η Αριστερά, αλλά και το τι θα μπορούσε να είναι/να σημαίνει ένας συμβιβασμός υπό συνθήκες 2018…