Η διαδρομή της Οικονομικής Επιθεώρησης ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1934 υπό τον τίτλο «Βιομηχανική Επιθεώρησις» (θα τον διατηρούσε μέχρι τη δεκαετία του ’90) και συνεχίστηκε (ακόμα και στη διάρκεια της Κατοχής) φτάνοντας τον Νοέμβριο του 2020 στο 1000ο τεύχος.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν σημειώθηκαν κοσμοϊστορικά γεγονότα (από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την κατάρρευση της ΕΣΣΔ κι από την κατάκτηση της Σελήνης μέχρι την έλευση των ηλεκτρονικών υπολογιστών) και άλλαξαν πολλά στη χώρα και τον πλανήτη. Ταυτόχρονα, όμως, πολλές είναι οι αναλογίες, οι ομοιότητες και οι κοινοί μηχανισμοί λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, τότε και τώρα. Μέσα από τις σελίδες του περιοδικού επιχειρήθηκε η καταγραφή και ανάλυση σημαντικών πολιτικών και οικονομικών γεγονότων, καθώς και επιμέρους θεμάτων –τραπεζικών, ναυτιλιακών, τουριστικών, εκθεσιακών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών, μεταξύ άλλων.

Τοποθετώντας σε μία σειρά τα μικρά ή μεγάλα ιστορικά γεγονότα, σαν τα κομμάτια ενός παζλ, αναδύεται μια μεγαλύτερη αφήγηση, που σκιαγραφεί την Ιστορία του τελευταίου αιώνα. Αυτό και επιδιώξαμε στο αφιέρωμα που φιλοξένησε το 1000ο τεύχος (κείμενα – επιμέλεια: Γιώργος Βαϊλάκης), σταχυολογώντας άρθρα και αξιοποιώντας φωτογραφικό υλικό από τα τεύχη και το αρχείο του περιοδικού. Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος και μία επιλογή από τα αυθεντικά άρθρα, που καλύπτει την περίοδο μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.