ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Capital Link 5th Annual Cyprus Shipping Forum

“Cyprus Shipping – At the Forefront of Industry Developments

Enhancing Competitiveness in a Fast Changing World”

Συνέδριο σε Ψηφιακή Μορφή

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

 

Τα Video Replays είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://forums.capitallink.com/shipping/2021cyprus/

 

 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ,  23 Ιουνίου, 2021

 

Το 5th Annual Capital Link Cyprus Shipping Forum πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή την Πέμπτη, 17, Ιουνίου 2021 από 11:00πμ έως 5:30μμ Ώρα Λεμεσού, σε ψηφιακή μορφή.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας της Κύπρου και με την Κύρια Χορηγία και Συνεργασία της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών (Cyprus Union of Shipowners), και την Υποστήριξη του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (CSCCyprus Shipping Chamber) και των ακόλουθων φορέων: Cyprus Investment Promotion AgencyInvest CyprusCyprus Investment Funds Association (CIFA) • Institute of Chartered Shipbrokers Cyprus BranchCyprus Naval Architects AssociationCyprus Shipping AssociationAssociation of Merchant Marine OfficersCYMEPACyprus Marine ClubCyprus Master Mariners AssociationCyprus Maritime AcademyThe Nautical Institute, Cyprus BranchYoung Ship Cyprus.

ΚΥΡΙΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Ο κ. Βασίλης Δημητριάδης, Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίμησε το Συνέδριο πραγματοποιώντας την εναρκτήρια Κύρια Ομιλία του Συνεδρίου.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, Chairman του Συνεδρίου ήταν ο κ. Γιώργος Α. Τσαβλίρης, Principal του Tsavliris Salvage Group, elected Chairman – INTERMEPA (International Marine Environment Protection Association), Chairman – CYMEPA (Cyprus Marine Environmental Protection Association), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου – Cyprus Union of Shipowners, και Honorary Chairman του Tsavliris Cultural Foundation.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της ναυτιλιακής κοινότητας της Κύπρου. Η Κύπρος είναι  ένας ισχυρός ναυτιλιακός κόμβος που χαρακτηρίζεται από ευελιξία και αποτελεσματικότητα, με έναν αναπτυσσόμενο ναυτιλιακό κλάδο, τόσο όσον αφορά την πλοιοκτησία, όσο και τη διαχείριση του στόλου. Επιπλέον, η Κύπρος είναι ένας περιφερειακός κόμβος χρηματοοικονομικών, ασφαλιστικών και νομικών υπηρεσιών, γεγονός το οποίο αποτελεί προστιθέμενη αξία στην ήδη ισχυρή της θέση.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου έχει αναλάβει στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του την υποχρέωση υλοποίησης σημαντικών πρωτοβουλιών, με στόχο την αντιμετώπιση και ελάφρυνση της παγκόσμιας κρίσης των πληρωμάτων, τη μεγιστοποίηση της ψηφιοποίησης και της διαφάνειας, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας της Κύπρου και της Κυπριακής σημαίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο Συνέδριο αυτό συμμετείχαν και φέτος περισσότεροι από 40 κορυφαίοι παράγοντες και ανώτατα στελέχη της Κυπριακής ναυτιλιακής κοινότητας που, απευθυνόμενοι σ’ ένα διεθνές κοινό, συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ελκυστικότητα της Κυπριακής ναυτιλίας, και τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ:

κ. Νίκος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link

κ. Γιώργος Α. Τσαβλίρης, Principal στην εταιρία Tsavliris Salvage GroupChairman του Συνεδρίου

O κ. Νίκος Μπορνόζης, καλωσόρισε τους χορηγούς, τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές στο “5th Annual Capital Link Cyprus Shipping Forum” και δήλωσε: “Είμαστε πολύ υπερήφανοι που επί τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, πριν από την πανδημία, διοργανώναμε κάθε χρόνο αυτό το σημαντικό Συνέδριο στη Λεμεσό με φυσική παρουσία. Φέτος, στην 5η του χρονιά, το συνέδριο διοργανώνεται διαδικτυακά λόγω των συνθηκών. Με τα οφέλη που προσφέρει η τεχνολογία σε όλους μας, δηλαδή τη ζωντανή διασύνδεση και αλληλεπίδραση με ένα κοινό από όλον τον κόσμο, θα παρουσιαστεί η ναυτιλία της Κύπρου και τα στρατηγικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της ως ναυτιλιακό και επιχειρησιακό κέντρο. Κορυφαίοι παράγοντες από τη ναυτιλία της Κύπρου θα συμμετάσχουν στα πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεων απευθυνόμενοι σε ένα παγκόσμιο κοινό. Κρίνοντας από τον εντυπωσιακό αριθμό εγγραφών είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς με την ανταπόκριση που έχουμε λάβει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου για τη συνεχή υποστήριξη και φυσικά τον Υφυπουργό Ναυτιλίας, κ. Βασίλειο Δημητριάδη ο οποίος θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια Κύρια Ομιλία. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Κυπριακή Ένωση Εφοπλιστών (Cyprus Union of Shipowners), όλους τους Κυπριακούς Οργανισμούς που υποστηρίζουν το Συνέδριο, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (Cyprus Shipping Chamber), καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, για τη συμβολή τους στη μεγάλη επιτυχία αυτού του Συνεδρίου. Είναι μεγάλη μας τιμή που για πέμπτη συνεχή χρονιά, Chairman του Συνεδρίου είναι ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης , Principal of Tsavliris Salvage Group τον οποίο και θα ήθελα να καλωσορίσω και να τον ευχαριστήσω πολύ που είναι και φέτος μαζί μας.”

Ο κ. Γιώργος Α. Τσαβλίρης, Principal στην εταιρία Tsavliris Salvage Group, ως Πρόεδρος του Συνεδρίου, στην εισαγωγή του δήλωσε : «Είμαι ενθουσιασμένος που αποδέχθηκα τον ρόλο του Προέδρου του Συνεδρίου του 5ου Capital Link Shipping Forum της Κύπρου στις 17 Ιουνίου 2021.  Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα Capital Link και να ευχαριστήσω τους αγαπητούς μου φίλους Όλγα και Νικόλα Μπορνόζη για την τιμή να είμαι Πρόεδρος αυτού του διαφωτιστικού Συνεδρίου Ναυτιλίας για 5η συνεχομένη χρονιά.

Η Κύπρος είναι στην καρδιά μου για πολλούς λόγους.  Με όλα όσα έχει περάσει στο παρελθόν έως και σήμερα, το νησί της Κύπρου διατηρεί το πάθος και τον πατριωτισμό της, που καθρεφτίζονται στην Ναυτιλιακή της κοινότητα.  Η Κύπρος και η Ναυτιλιακή κοινότητα της είναι ανθεκτική και προσαρμόσιμη, μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για την Ναυτιλία, αγκαλιάζοντας τα 3P’s ( patience, perseverance and passion ) – υπομονή, επιμονή και πάθος.  Καθώς περιηγηθούμε στην συνεχιζόμενη κρίση του κορόνα ιού, ο τομέας μας συνεχίζει να αντιμετωπίζει ποικίλες και πολύπλοκες προκλήσεις : γεωπολιτικές, κανονιστικές κυρώσεις, συμμόρφωση με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, οι αυξανόμενες επιπτώσεις της ψηφιοποιήσεις και του αυτοματισμού, περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές – όλες έχουν ενισχυθεί από την παγκόσμια επιδημία και καλούν για την επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων μας.

Τα πληρώματα και οι ναυτικοί μας έχουν πληγεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας με περισσότερους από 400,000 ναυτικούς να έχουν εγκλωβιστεί σε πλοία πέρα από τη λήξη των συμβάσεων τους και δεν μπορούν να επαναπατριστούν στα σπίτια και στις οικογένειές του λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Απαιτείται η συνεργασία των ενδιαφερόμενων για να δοθεί προτεραιότητα στον επαναπατρισμό τους και στους εμβολιασμούς. Όσον αφορά τις κανονιστικές κυρώσεις, πρέπει να κοινοποιήσουμε αποτελεσματικά τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλίας σε εκείνους που ρυθμίζουν τον τομέα, καθώς η συνολική επιβάρυνση δεν πρέπει να βαρύνει τον πλοιοκτήτη.

Πράγματι η αναγκαιότητα είναι η «μητέρα της εφεύρεσης» και σε όλη την ιστορία, η ναυτιλία έχει αποδείξει ότι η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητά είναι στον πυρήνα μας.  Με τη θάλασσα ως δύναμη μας και την ανθεκτικότητα μας, η ναυτιλία θα συνεχίσει να είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και να αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντός μας.  Από αυτή την άποψη και λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του ΙΜΟ που είναι και πρέπει να παραμείνει ο κύριος ρυθμιστής σε θέματα ναυτιλίας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Ναυτιλιακή κοινότητα είναι έτοιμη και πρόθυμη να αποδεχθεί τις απαραίτητές αλλαγές, αλλά με μια βιώσιμη ολιστική προσέγγιση από τους ρυθμιστές. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα ! Ευχαριστώ την ομάδα Capital Link για αυτό το αναγνωρισμένο συνέδριο που μας επιτρέπει ανοιχτές και διαφανείς συζητήσεις και για το πάθος σας για την Ναυτιλία που όπως γνωρίζετε, μοιράζομαι ολόψυχα».

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΚΥΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ:

“A NEW STRATEGIC VISION FOR CYPRUS SHIPPING – Sustainable – Extrovert – Adaptable – Positioning at the Forefront of Industry Developments”

Την εναρκτήρια Κύρια Ομιλία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας,                      κ. Βασίλης Δημητριάδης. 

CYPRUS AS AN INTERNATIONAL MARITIME CENTER

THE ATTRACTIVENESS OF CYPRUS AS AN INTERNATIONAL MARITIME CENTER

Advantages of Setting up Business in Cyprus – Recent Developments in Tonnage Tax Regime

Τα σχόλια της ενότητας πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Pieris Markou, CEO – Deloitte Cyprus.

Ο κ. Pieris Markou, τόνισε: “The Tonnage Tax System (TTS), which has been approved by the EU Commission for a further 10 years until 31 December 2030, is available to any owner, charterer or ship manager who owns, charters or manages a qualifying ship in a qualifying shipping activity. The amendments to the law, which have been agreed with the EU Commission, have allowed the modernisation of the law to cover activities and ships that were previously not covered and as such recognising the flexibility in the global operations of companies in the shipping/maritime industry.

At the same time, Cyprus’ strategic location, full EU membership, developed legal system, competitive tax system, well-educated workforce and business-friendly environment make Cyprus an ideal country to establish business presence. In addition, Cyprus offers a number of personal tax incentives that have been successful in attracting multinational companies to relocate key personnel to perform their duties from Cyprus and tax incentives appealing to HNWIs who are willing to relocate to Cyprus.

Cyprus offers an enviable combination of climate, business and culture with many key benefits to foreign investors and their dependent family members who are looking for a jurisdiction that offers financial stability, a gateway to Europe and a quality standard of living for their families.

With its favorable tax regime, an advanced economy and a high human development index (HDI), with regards to living and quality of life, Cyprus has become a well-developed business location which attracts not only top executives but a number of High Net Worth Individuals (HNWI) wishing to enjoy the benefits of EU living and low taxes”.

THE CYPRUS LEGAL FRAMEWORK

Benefits & Advantages for International Companies, Borrowers & Banks

Τα σχόλια της ενότητας πραγματοποιήθηκαν από την κα. Maria Toumazi, Partner – Montanios & Montanios LLC

Η κα. Toumazi τόνισε: “The Cyprus legal framework, namely the Cyprus statutes, rules and regulations, case law and international agreements, has been instrumental in the establishment of the shipping industry in Cyprus and still plays a very important role in the continued development of Cyprus as an international maritime centre. The close connection of Cyprus shipping and corporate law to English law, which is the primary law in shipping, has enabled Cyprus to provide a stable and familiar legal environment for shipping activities in Cyprus. The Cyprus legal framework provides an element of certainty and is accepted and trusted by shipowners, borrowers, bankers, and their lawyers. The Cyprus Tonnage Tax System offers the opportunity to owners, charterers and managers of both Cyprus ships and foreign ships to operate under an EU regulated and approved taxation system which provides important benefits. Other advantages which Cyprus has are the large number of agreements for the avoidance of double taxation and bilateral agreements on merchant shipping signed with other countries, the adoption of the latest international conventions and protocols on shipping related matters and, of course, Cyprus’ membership of the European Union. As regards ship financing, banks and other financial institutions may feel confident and satisfied with the type of security package which may be provided to them under Cyprus law and particular reference was made to the Cyprus statutory mortgage to secure account current and the deed of covenants which must, by law, be attached thereto and to the statutory pledge of share certificates. In conclusion, Mrs Toumazi stated that in essence the Cyprus legal framework, enables international shipping companies, borrowers and banks to operate in a regulated business environment, within the European Union, with a beneficial EU approved tax system and with legal certainty.”

CYPRUS AS REGIONAL INSURANCE HUB

Τα σχόλια της ενότητας πραγματοποιήθηκαν από τον κ. Ilias Tsakiris, CEO – American Hellenic Insurance Co.

EXPANDING THE SHIPOWNING BASE IN CYPRUS & REINFORCING THE CYPRUS REGISTRY & FLAG – Incentives & Advantages

Συντονιστής: κ. Neophytos Papadopoulos, Permanent Secretary, Deputy Ministry of Shipping – Republic of Cyprus 

Ομιλητές:

 • κ. Dieter Rohdenburg, CEO – Intership Navigation
 • κ. Polys Hajioannou, CEO – Safe Bulkers
 • κα. Nicole Mylona, CEO – Transmed Shipping Co. Ltd

Ο κ. Dieter Rohdenburg, CEO of shipowner Intership Navigation, τόνισε: “Cyprus has been a maritime hub for more than half a century, attracting shipowners and ship managers alike, as well as companies active in various parts of the maritime industry. From a fledgling start the maritime cluster has grown around ship owning and management companies and today boasts more than 200 companies employing many thousand employees.

The maritime cluster supports the Cypriot economy by contributing approximately 7% of GDP – and even during the pandemic the state income from shipping has not dropped.

Mr Rohdenburg pointed out that Cyprus took the important step to ‘upgrade’ the visibility of shipping, both nationally and internationally, by creating the Shipping Deputy Ministry in 2018. Since then the SDM has been working on further improving the attractiveness of Cyprus as a hub for ship owners and managers, as well as the shipping registry.

Referring to his own company Mr Rohdenburg highlighted that Intership Navigation was founded in Cyprus in 1988, and from the outset placed strong emphasize on its Cyprus home base and on using the Cyprus flag. Intership has built and placed into service more than 140 vessels during its first 30 years of operation, and the vast majority of the vessels flew or are flying the Cyprus flag.

Said Mr Rohdenburg: ‘We have always valued the business-friendly framework, the supportiveness of governments and the general infrastructure provided. We also value the latest initiatives taken by the SDM to further upgrade the attractiveness of Cyprus, and we look forward to working with the SDM on this’.

Turning to Cyprus as shipowning base Mr Rohdenburg stated: there are certain key areas which are important to maintain and improve the attractiveness – such as the tax regimes (eg. tonnage tax system, non-domicile status). Tax regimes must be stable and predictable, and therefore the maintenance of these is naturally of great importance.

Raising capital for ship acquisitions is another important area. Mr Rohdenburg pointed out that the introduction of the law regulating Alternative Investment Funds (AIF) created opportunities for shipowners: ‘Intership has set up its own shipping fund which has been extremely successful, providing investors with double-digit returns annually’.

Other areas which are important to shipowners are probably best described as ‘the ease of doing business’ and include: a one-stop-shop for companies relocating to (and operating in) Cyprus, supportive immigration rules for hiring of third-country nationals, internationally competitive tax and social security rules for seafarers, robust yet business-accommodating banking system etc.

Mr Rohdenburg concluded: Even though there is certainly room for improvement, Cyprus has a lot going for it. I have no doubts that with the right measures put in place the shipowning sector in Cyprus has a great future.”

κ. Polys Hajioannou, CEO and Chairman of the Board of Safe Bulkers Inc., (NYSE:SB), noted that Safe Bulkers participated in the Capital Link’s Cyprus Shipping Forum, promoting Cyprus as an international maritime center reinforcing  the Cyprus flag. In addition, the forum addressed many significant topics such as the impact of COVID19 on seafarers and environmental regulations. The quality of the panels, consisted by industry leaders and the excellent coordination of the event, gave the chance to the participants to hear from real market players and gain meaningful insights. We at Safe Bulkers follow the market very closely, remain vigilant for opportunities when arising, which match our core growth and leverage strategies.

Η κα. Nicole Mylona, CEO – Transmed Shipping Co. Ltd, τόνισε: “When considering which registry is best suited to an owners’ needs, one ultimately looks at costs and the level of service offered. Ms Mylona commented on the high caliber talent that forms the Ministry and related services but focused on the proactive approach and level of commitment which differentiates the Cyprus Registry from other flags globally. Examples such as the tax incentives for greener vessels or the seafarers’ vaccination initiatives bear witness to Cyprus’ ongoing strive for excellence. Ms Mylona concluded that the Cyprus Flag is not merely a regulatory body, but a reliable and committed partner to the shipping industry.  A partner with a voice that does not permit itself to follow developments, but rather actively participates in the evolution of the industry across time.”

CYPRUS AS A GLOBAL SHIPMANAGEMENT HUB – WHAT’s NEXT

Συντονιστής: κ. Theodosis Stamatellos, Marine & Offshore Regional Manager, South Europe – Lloyd’s Register

Ομιλητές:

 • κ. Mark O’Neil, President & CEO – Columbia Shipmanagement
 • κ. Sunil Kapoor, Director – FML Ship Management Limited
 • κ. Prabhat Kumar Jha, Group Managing Director – MSC Shipmanagement
 • κ. Roine Ahlquist, Managing Director – Tufton Asset Management
 • κ. Alastair Evitt, Managing Director – Ships Limited

Ο κ. Theodosis Stamatellos, Marine & Offshore South Europe Regional Manager at Lloyd’s Register, τόνισε: “The Shipping Deputy Ministry of Cyprus sets its Strategic Vision through the “SEA” angle of being Sustainable, Extrovert and Adaptable.  Adaptability has been a significant factor during the last two challenging years when ship managers have been called to manage the unexpected and deal with a combination of pandemic and regulatory realities. Our panel discussed how the Cyprus Shipmanagement center, the largest in Europe and amongst the top 3 worldwide, is managing the “expected” and “unexpected” disruptions, while further enhancing its strong position, and what are the needs and the new priorities on the decade ahead. Key focus was on keeping “people” at the front of the stage on all aspects.  Let’s all keep getting the world which is outside shipping to know how brilliant shipping is!”

Ο κ. Sunil Kapoor, Director – FML Ship Management Limited, τόνισε: “The pandemic has sent shockwaves through global maritime transport and laid the foundations for a transformed industry. It shows us with crystal clarity that all of humanity is in the same boat. This was the biggest lesson, and this is how we can move forward also in the shipping industry. In order to achieve our goals whether is sustainability, zero carbon emissions, crew welfare, digitalization etc we all must work together to take shipping to the next level. Adding to this, the crisis we just went through, proved once more that large Management companies are of vital importance to the shipping industry. At Fleet, we work as a pool for our clients in order to ensure that all of them get the same services & benefits by trusting us. Our influence and connections among the industry is what makes ship managers like us being able to provide huge advantages to owners and access to resources that especially small owners cannot have access to on their own.”

FOSTERING ENVIRONMENTAL SUSTAINABILITY – GREEN INITIATIVES

Global – EU & Regional Policy – Regulatory & Market Developments & Taxation Schemes

Συντονιστής: κ. Stamatis Fradelos, Regional Bulk Carriers Segment Director – DNV

Ομιλητές:

 • κ. Ioannis Efstratiou, Head of Marine Environment Unit, Shipping Deputy Ministry – Republic of Cyprus
 • κ. Philippos Philis, Chairman & CEO – Lemissoler Navigation; President Elect – European Community Shipowners Association (ECSA)
 • Loukas Barmparis, President – Safe Bulkers
 • κα. Charis Plakantonaki, Chief Strategy Officer – Star Bulk Carriers

Ο κ. Stamatis Fradelos, Regional Bulk Carriers Segment Director – DNV, τόνισε: “Panel discussion coincided with the last day of MEPC 76 meeting, where important new regulations were adopted, to which we need to keep our eyes on, since those will directly impact our business. Amendments to MARPOL Annex VI were adopted introducing from 2023 the EEXI, the enhanced Ship Energy Efficiency Management Plan (SEEMP), and the operational Carbon Intensity Indicator (CII) rating scheme, with 2019 as the base year and annual reduction rates counting from 2020.

Ship-operators have recognised their responsibility in reducing GHGs emissions and have committed to meet the IMO  GHG reduction strategy targets. In most cases they have already carried out an assessment of their fleet towards EEXI compliance and estimated the modifications needed on board to cope with this new requirement. Using their operational data they have also completed an initial assessment of their fleet CII rating (categories A to E) against required CII until 2026 and they have started developing their compliance strategy in terms of additional operational and technical measures.

Now that the IMO short term measures are being finalised, interest has turned towards the mid-term measures that will follow and the possible regional measures from EU.  Concern has been raised for the  EU “Fit for 55” legislative package expected on 17 July 2021 which may include the inclusion of shipping in European Trading Scheme, new policy measures to drive shift to low carbon fuels and provisions for development of shore side electricity and LNG availability in TEN-T core network ports by end of 2025. In case the inclusion of shipping in European Trading Scheme will progress, IMO will not be alone coordinating decarbonisation efforts on a global scale.”

Ο Dr. Loukas Barmparis, President and Director of Safe Bulkers Inc., (NYSE:SB), τόνισε: “We are happy to participate in the Capital Link’s Cyprus Shipping Forum, hoping that soon will be attending conferences with physical presence. The forum addressed many significant topics such as Cyprus strategic vision for shipping, green initiatives, environmental regulations, digital transformation, sustainability and finance. The participants gained meaningful insights supported by the excellent coordination of the event and the quality of the panels. Safe Bulkers is a pure dry-bulk player, with exposure in the spot market, strong liquidity position which provides financial flexibility and ability to react in opportunities, an efficient fleet able to compete in the stringer environment of 2023 as GHG restrictions will be introduced and lean and efficient hands on operations providing for financial and operational advantages. Gradual deleveraging and renewal strategy by substituting older vessels with younger or newbuilds with improved environmental footprint are the cornerstones for creating value for our shareholders.”

ADDRESSING THE CREWING CRISIS – THE CYPRUS APPROACH

Focusing on Vaccinations – Crew Welfare – Maritime Training

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΥΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ

Την εισαγωγική Κύρια Ομιλία πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας,                      κ. Βασίλης Δημητριάδης.

ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Συντονιστής: κ. George Teriakidis, Area Manager, East Mediterranean & Black Sea Maritime – DNV

Ομιλητές:

 • κ. Demetris Chrysostomou, Group Director Marketing and Business Development – Columbia Shipmanagement.
 • κ. Jan Meyering, Joint Managing Director – Marlow Navigation Co.
 • κα. Julia Anastasiou, Deputy Managing Director – OSM Maritime Group
 • κ. Christos Karavos, Director, Hotel Operations – Royal Caribbean

κα. Julia Anastasiou, Deputy Managing Director – OSM Maritime Group, stated that the Shipping Ministry’s recognition of seafarers as essential workers has catapulted Cyprus to the forefront of innovation and creativity in proactively, setting a positive example during this current crisis. Being one of the first nations to openly express their will to work with international and national bodies to find solutions to the mounting crisis, Cyprus is actively extenuating the several risks associated with prolonged crew contracts, fatigue and mental illness associated with the inability to carry out crew changes.

As an industry, we have a duty of care and a responsibility towards our seafarers to be solution oriented and willing to work towards finding methods that provide vaccinations to seafarers and allow them to be recognized globally as essential workers so that crew logistics are carried out normally without hinderance, delay or exorbitant cost.

The establishment of a corridor for the purpose of allowing crew changes to be carried out in Cyprus has been welcomed with open arms, however, it is not enough considering the volume of seafarers who remain stranded on board the global fleet. It is with high hope that this specific gesture will set the wheels in motion for the international community to follow suit and ensure the health, safety and wellbeing of seafarers is prioritized.

Anastasiou praised the efforts of the Cyprus Shipping Minister, κ. Vassilios Demetriades for his steadfast leadership and determination to have seafarers recognized as essential workers. She further stated that ‘it is an honour being part of this dynamic shipping cluster that has gone out of its way to remove bureaucracy and recognize seafarers as first class citizens. It is unfortunate that after 18 months of this pandemic, very few nations have adopted clear protocols for seafarers including the larger seafaring nations, however the good news is that we are seeing some positive movement thanks to the examples set by our very own Shipping Ministry. We will optimistically take these learners and create opportunities for the future of our industry.’

THE SHIPOWNERS’ PERSPECTIVE – NAVIGATING THROUGH INDUSTRY TRANSFORMATION IN A FAST-CHANGING WORLD

Εισαγωγικά Σχόλια:

κ. George A. Tsavliris, Principal – Tsavliris Salvage Group – Conference Chairman

Πάνελ Συζήτησης

Συντονιστής: κ. Spyridon Zolotas, Marine Southern Europe & Africa Area, Senior Director – RINA

Ομιλητές:

 • κ. Aristides Pittas, Chairman and CEO – Eurodry; Chairman & CEO – Euroseas
 • κα. Ioanna Procopiou, CEO – Prominence Maritime
 • κ. Polys Hajioannou, CEO – Safe Bulkers; Vice President – Cyprus Union of Shipowners
 • Nicholas Hadjiyiannis, Chief Executive Officer – Universal Shipping Alliance Co Ltd

Συντονιστής, κ. Spyridon Zolotas, Marine Southern Europe & Africa Area, Senior Director – RINA, initially addressed the investment opportunities in the maritime sector. He asked the panelists if it is better to invest in new ships and technologies or in existing ones, and by which technologies investments should be driven.

The panelists were asked to outline their choices and plans to comply with the current and future environmental regulatory framework. As a specific issue, κ. Zolotas focused on a significant proposal made by the Cyprus Union of Shipowners to the European Union. It concerns the application of an Emission Trading Scheme to Shipping in line with the European Green Deal and the IMO Initial Strategy on the Reduction of GHG Emissions from Ships.

Ο κ. Aristides Pittas, Chairman and CEO – Eurodry; Chairman & CEO – Euroseas, τόνισε: “In a fast changing world where the protection of the environment and the promotion of sustainable development has correctly become the top priority, shipping is obliged but also determined to contribute in what we call “Green cost”, i.e. the cost we need to pay to bring carbon emissions to zero sooner rather than later. This cost is very significant as the technology is currently not available and the development of green energy is still at an infant stage. Extensive R@D is still necessary before we reach the implementation phase when emissions free propulsion becomes commercially feasible. All stakeholders starting from the consumer to cargo owners to shipbuilders and engine manufacturers will need to also contribute.  In the meantime smaller steps are being taken within the shipping industry by implementing existing technologies to reduce emissions as much as possible. Notwithstanding these efforts the biggest contributor to the reduction of emissions at this stage remains slower steaming which significantly reduces exhaust gases.”

In Euroseas and EuroDry we are committed to ESG as we believe this is the only path for a sustainable future. We are determined to do our share to help improve the carbon and other emissions footprint of our fleet be it applying available technologies to optimize our vessels performance in the shorter term or renewing our fleet with more environmentally friendly vessels in the longer term.”

κ. Polys Hajioannou, CEO and Chairman of the Board of Safe Bulkers Inc., (NYSE:SB) noted that Safe Bulkers participated in the Capital Link’s Cyprus Shipping Forum, promoting Cyprus as an international maritime center reinforcing  the Cyprus flag. In addition, the forum addressed many significant topics such as the impact of COVID19 on seafarers and environmental regulations. The quality of the panels, consisted by industry leaders and the excellent coordination of the event, gave the chance to the participants to hear from real market players and gain meaningful insights. We at Safe Bulkers follow the market very closely, remain vigilant for opportunities when arising, which match our core growth and leverage strategies.

O Dr. Nicholas Hadjiyiannis, Chief Executive Officer – Universal Shipping Alliance Co Ltd, τόνισε: “We continuously invest in incremental efficiency and environmental improvements but unless there is a long term charter, shipowners cannot take the risk of big investments on newbuildings because it is unclear which technology will prevail. Zero-emissions might come from on-shore nuclear such as Bill Gates’ Molten Salt Reactor which is very safe and emission free. Nuclear energy might be used onshore to produce hydrogen paste currently being developed or another energy dense and clean liquid fuel, which may then be safely stored and consumed onboard like diesel is today.

The purpose of the ETS paper was to explain why a more effective approach is required than the one discussed at IMO. Everyone who breathes emits CO2. Taxing people for breathing may serve in collecting tax revenues but won’t get us far in terms of directly reducing CO2. If it weren’t for ships, half the world would freeze and the other half would starve. Unless everyone is prepared to go back to the Middle Ages in terms of our standard of living, ships have to transport cargo. Shipowners, investors and banks only provide the capital. Ships are built with existing technology, burn the available fuel and follow charterers’ instructions. Until technology solves the problem, the only meaningful way for improvement is by focusing on the level of the supply chain where impactful decisions are made. If a cargo importer uses a bigger ship than required, that ballasts across the world at maximum speed to load some cargo, a small tax or subsidy may directly incentivize an environmentally friendlier choice. This may result in lower rates for inefficient voyages which shipowners are willing to accept, as we are also willing to invest in non-polluting ships and burn cleaner fuels when they become available. IMO however, can only enforce regulations on shipowners so we must resort to others such as the EU, from whom we have received some very promising feedback.”

A REGIONAL FINANCIAL HUB – Cypriot Banks Stay the Course

Συντονιστής: κ. Adam Montanios, Managing Partner – Montanios & Montanios LLC

Ομιλητές:

 • κ. Nicholas Pavlidis, Head of Shipping – Bank of Cyprus
 • κ. Constantinos Milios, Head of Shipping Finance – Eurobank Cyprus Ltd
 • κ. Antonios Spanakis, Head of Shipping – Hellenic Bank

O κ. Nicholas Pavlidis, Head of Shipping – Bank of Cyprus, τόνισε: “At Bank of Cyprus, we had a strong start since inception of our Shipping Centre in late 2017. Focused on a client-centric approach, we try to maximise our competitive advantages. And despite the Pandemic over the past 18 months, our shipping portfolio remains resilient and fully performing. So, we will come out of the COVID-19 crisis stronger, in terms of quality of our book and relationship with our clients. Now, we need to continue on this steady course and provide confidence as a reliable partner who is here for the long-run.”

ACCELERATING DIGITAL TRANSFORMATION

Connecting Ships – Ports – People – Enhancing Efficiency & Competitiveness

Συντονιστής: κ. Erwin Derlagen, COO – Enesel Ltd.

Ομιλητές:

 • κ. Konstantinos Chatzitolios, Project Development Leader for Greece, Cyprus & Malta – Bureau Veritas
 • κ. Philip Hadjisoteriou, Client Relationship Manager – Lloyd’s Register
 • κ. Peter-Michael Haddad, General Manager – OneNovation
 • κ. Petros Achtypis, CEO – Prevention at Sea
 • κα. Michela Schenone, Marine Digital Solutions Manager – RINA
 • Oleg Kalinin, Managing Director – SCF Management Services (Cyprus) Ltd.

O κ. Philip Hadjisoteriou, Client Relationship Manager, Marine & Offshore at Lloyd’s Register, τόνισε: “The key ingredient for maritime in this digital transformation journey is an all-inclusive approach to digitalisation. Bringing together systems and platforms offers more holistic analytics and insights about the vessel’s performance, improving the overall efficiency of the vessels, while reducing OPEX and carbon footprint. Another important ingredient is the digital health management (DHM) which will fundamentally help operators improve aspects of their operational performance and maintenance, through the insights generated by digital twins. He concluded highlighting the essential ingredient of trust around digital technologies and the role of classification society to provide assurance during the maritime’s digital journey.”

O κ. Peter-Michael Haddad, General Manager – OneNovation, τόνισε: “Transformation to new or digital technologies has changed many industries and, this time, it’s clearly making a noticeable impact on the maritime industry. It’s a paradigm shift which brings exciting changes to ship operations and management. The most important and possibly understated aspect of digital transformation is planning and when you have multi-million Dollar assets, with a long life span, you plan for the long term. This, however, does not bode well with technology, as it’s the single most rapidly changing industry in the world.

Ten years ago, leading technology firms planned 5 years ahead, today, they plan twice a day. The drive for digital solutions to optimize ship operations will be strongly linked to shipbuilders and shipyards, planning and provisioning for fast changing solutions on a long-term asset. It’s not to say that new technology cannot be applied to a vessel without provisions, this is another exciting technology sector in itself, but does the return outweigh the benefit?

Shipping has already made immense progress on digital transformation over the past 20 years, yet data from a vessel’s voyage today, still shows us how much we can optimize the physical design, operations, training, route, fuel, crew welfare, ports and more.

Data is key to effective optimization and solutions, and we certainly need a lot of it to make that happen. This takes time and investment, both of which is under-prioritized for technology in shipping. To bring data to the data centre, a vessel needs a good IT infrastructure and connectivity system on board. These two elements of digital transformation have become an essential part of the journey, already demonstrating amazing progress in our industry from both newly developed solutions and those borrowed from advanced industries.

It is an ongoing transformation that will push every builder, owner, manager and supplier to their limit, forcing an amazing journey for a well-deserved industry.”

κα. Michela Schenone, Marine Digital Solutions Manager – RINA, focused on digital transformation to create added value for ship managers and owners in operating their ships. She stated that the main driver is to create innovative tools to face and overcome new regulations and market needs, using them as a starting point to enhance competitiveness while being more efficient. For this reason, RINA is strongly focusing on providing digital tools related for meeting decarbonization targets.

As a key example of the digital transformation in shipping, κα. Schenone mentioned that RINA is working with MSC Cyprus on a successful project including more than 200 ships which installed RINA live performance monitoring system OPTIMUM.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ:

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: Republic of Cyprus and the Cyprus Shipping Deputy Minister to the President

ΚΥΡΙΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ: Cyprus Union of Shipowners

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Columbia Shipmanagement • DNV

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: Bureau Veritas • Lloyds Register • RINA

ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: The American Club • American Hellenic Hull • Deloitte • Euroseas Ltd. • Eurodry Ltd. • FML ShipManagement Limited • ICBC Leasing • Lemissoler Navigation • Montanios & Montanios LLC • Safe Bulkers, Inc. • Star Bulk Carriers

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΧΟΡΗΓΟΙ: Flott & Co. PC • Marsh Cyprus • MCTC Marine • Mental Health Support Solutions (MHSS) • OneLearn Global

ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: Cyprus Shipping Chamber • Cyprus Investment Promotion Agency – Invest Cyprus • Cyprus Investment Funds Association (CIFA) • Institute of Chartered Shipbrokers Cyprus Branch • Cyprus Naval Architects Association • Cyprus Shipping Association • CYMEPA • Cyprus Master Mariners Association • Cyprus Marine Club • Cyprus Maritime Academy • The Nautical Institute • Association of Merchant Marine Officers • Young Ship Cyprus

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: All About Shipping Co. UK • ANTENNA • Athens – Macedonian News Agency • Baird Maritime • Country Profiler • Economia Group • Efoplistesnews.gr • Hellas Journal • Maritime Cyprus • Marine Circle • Maritimes.gr • Nafsgreen • Naftika Chronika • OMEGA TV • Shipmanagement International • Shipping International Monthly Review • Xinde Marine News

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Παρακαλούμε επισκεφτείτε: http://forums.capitallink.com/shipping/2021cyprus/

Ή επικοινωνήστε:

κα. Όλγα Μπορνόζη & κα. Ελένη Μπέη & κα. Αθηνά Κοσμαδάκη

email: obornozi@capitallink.com ; ebej@capitallink.com ; athensoffice@capitallink.com

ή τηλ.: Νέα Υόρκη: + 1 212 661 7566 & Αθήνα: +30 210 6109800

Για χορηγικές δυνατότητες παρακαλούμε επικοινωνήστε: κ. Νίκο Μπορνόζη, κα. Όλγα Μπορνόζη, ή κα. Anny Zhu στο forum@capitallink.com ή στο τηλ. +1 (212) 661-7566.

Capital link websites:

www.capitallinkforum.com

http://www.capitallink.com/

CAPITAL LINK – ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ: 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Συνεχής και σταθερή επαφή με τις εξελίξεις στην αγορά & το περιβάλλον
Προσαρμοζόμενοι γρήγορα στις μοναδικές προκλήσεις που επέφερε η πανδημία, η Capital Link διοργάνωσε μεγάλης κλίμακας ψηφιακά Συνέδρια το 2020, με στόχο την αδιάκοπτη ροή της πληροφόρησης & τη διατήρηση της διασύνδεσης μεταξύ των παραγόντων της ναυτιλίας, τόσο μέσω ζωντανών πάνελ συζητήσεων και παρουσιάσεων όσο και μέσω δικτύωσης σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα Ψηφιακά Συνέδρια της Capital Link έχουν τώρα πια ενσωματωθεί στη Σειρά Ψηφιακών Προϊόντων της Εταιρείας, μαζί με τα webinars, τα podcasts, και το ναυτιλιακό website – προσδίδοντας μοναδικά και συμπληρωματικά οφέλη σε όλους τους συνεργάτες της.

Το 2020 και μέχρι σήμερα, η Capital Link διοργάνωσε 19 πλήρους κλίμακας ψηφιακά Συνέδρια και 25 webinars, με συνολικά 202 ψηφιακές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και οι σημαντικότεροι παράγοντες της αγοράς. Τα Συνέδρια παρακολούθησαν 28,500+ συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, και επιπρόσθετα διοργανώθηκαν 700 1x1 ψηφιακές συναντήσεις / ψηφιακές συναντήσεις μικρών γκρουπ, γεγονός το οποίο αποτελεί μοναδικό ρεκόρ και ενισχύει το ήδη εκτεταμένο δίκτυο επενδυτών της εταιρείας.

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ CAPITAL LINK

Με έδρα τη Νέα Υόρκη και παρουσία στο Λονδίνο, την Αθήνα και το Όσλο, η Capital Link δραστηριοποιείται από το 1995 στον τομέα των Επενδυτικών Σχέσεων και Επικοινωνίας (Investor Relations & Financial Communication) παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες στο τομέα των χρηματοοικονομικών επικοινωνιών και των επιχειρήσεων με στρατηγική εστίαση στους τομείς της ναυτιλίας, των εμπορευμάτων και της ενέργειας, των MLP, των Closed_End Funds καθώς και των ETF.
Η Capital Link είναι μέλος του Baltic Exchange και συνεργάζεται στενά με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το NASDAQ και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου καθώς και με σημαντικούς διεθνείς και παγκόσμιους οργανισμούς του κλάδου, εστιάζοντας στους κύριους τομείς της δραστηριότητος της.

H Capital Link διοργανώνει ετησίως μία σειρά δεκαεπτά-17  Συνεδρίων στη Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Όσλο, Αμβούργο, Αθήνα, Λεμεσό, Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Τόκυο και Hong Kong, που αφορούν στους κύριους τομείς δραστηριότητάς της. Δεκατέσσερα-14 από τα Συνέδρια αυτά επικεντρώνονται στον ναυτιλιακό τομέα. Τα Συνέδρια της Capital Link προσελκύουν την ελίτ των οικονομικών, επενδυτικών και ναυτιλιακών κοινοτήτων και παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό πληροφοριακού περιεχομένου, ευκαιριών μάρκετινγκ και δικτύωσης.

Εκτός από τα συνέδρια, η Capital Link διοργανώνει Webinars με έμφαση σε επενδυτικές στρατηγικές, σε διάφορους τομείς και  κρίσιμα θέματα ενδιαφέροντος για την επενδυτική κοινότητα και εταιρικές παρουσιάσεις. Η παγκόσμια πλατφόρμα μάρκετινγκ της Capital Link ενισχύει την προβολή και την εμβέλεια αυτών των γεγονότων σε παγκόσμια κλίμακα, με διάρκεια  πέραν της ημερομηνίας κατά την οποία πραγματοποιείται το κάθε γεγονός, καθιστώντας ένα συνεχές σημείο αναφοράς για τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι προσπάθειες και η συμβολή της Capital Link έχουν αναγνωριστεί το 2011 από τα Ελληνικά Ναυτιλιακά Βραβεία Lloyds’s List, το 2012, το 2013 από το περιοδικό InterContinental Finance, το 2016 από το περιοδικό Wealth & Finance. Επίσης, το 2016, από το Propeller Club και το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο AHI στην Washington.