3η Διάσκεψη “The Greeks Are Back”

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, Έλληνες που εργάζονται ως ανώτερα στελέχη σε μεγάλες εταιρείες ανά τον κόσμο, ήρθαν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 3ης Διάσκεψης “The Greeks Are Back”, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως προς το πώς μπορεί να προσελκύσει η Ελλάδα περισσότερες ξένες επενδύσεις. Στην 3η Διάσκεψη “The Greeks Are Back” μίλησαν ο διευθύνων σύμβουλος της Enterprise Greece, Μαρίνος Γιαννόπουλος, ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Γιάννης Μαστρογεωργίου, και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του ΟΠΑ, Νίκος Βέττας.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, με συντονιστή τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, συζητήθηκε κατά πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών των στελεχών στο εξωτερικό σε σχέση με το 2022. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες συνεδρίασαν σε ομάδες εργασίας και συζήτησαν τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες στα εξής πεδία: πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, υγεία, καινοτομία, τραπεζικό σύστημα, τεχνητή νοημοσύνη/κυβερνοασφάλεια και ευ ζην.

Στο δεύτερο μέρος οι συντονιστές των έξι ομάδων εργασίας παρουσίασαν τις προτάσεις της κάθε ομάδας, τις οποίες σχολίασε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης. Οι προτάσεις αυτές θα συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο υπό τον τίτλο «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – 2023», το οποίο θα σταλεί τις επόμενες ημέρες σε κυβέρνηση, κόμματα και φορείς.

Οι Έλληνες της διασποράς έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη δημιουργία όσο και στην ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το γεωπολιτικό πλαίσιο που συνθέτουν τα δίκτυα της διασποράς περιγράφει αναλυτικά αλλά και γλαφυρά στα «Ξύλινα Τείχη» ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη (Paris 1) και ερευνητής στο CNRS (UMR Géographie-cités) και μέχρι πρόσφατα πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.