«Ο οικονομικός χρόνος πυκνώνει»: ψύχραιμο αλλά ουσιαστικό καμπανάκι από το ΙΟΒΕ

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Για «δραματική αλλαγή δεδομένων» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κυρίως όμως για «πύκνωση του οικονομικού χρόνου» κάνει λόγο το ΙΟΒΕ στην (πρώτη για το βαρύ 2022) 3μηνιαία έκθεσή του: Προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τα ουσιαστικά για μια μεγάλη κρίση».

Ειδικά για την Ελληνική οικονομία («με συστημικό έλλειμμα θεσμικής λειτουργίας, παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας») για την οποία το ΙΟΒΕ θέτει τον πήχη ανάπτυξης για το 2022 στο 3%, καταγράφεται επιστροφή στα δίδυμα ελλείμματα ήδη μετά την πανδημία, καθώς και υστέρηση σε παραγωγικές επενδύσεις. Προδήλως βλέποντας «κάτι» να έρχεται με την συζήτηση για στοχευμένα μεν μέτρα στήριξης, που το πόσο εύκολα (όπως έδειξε και η διαχείριση της πανδημίας), μετατρέπονται σε οριζόντια και μάλιστα χαλαρή δημοσιονομική, το ΙΟΒΕ καταθέτει την ακόλουθη ψύχραιμη μεν ουσιαστικότατη δε διατύπωση για το πρόβλημα που βρίσκεται μπροστά μας: «η αλυσίδα μετατόπισης στο δημόσιο ταμείο και από εκεί στον δανεισμό, δεν το λύνει».

Ενώ λοιπόν η ανάκαμψη του 2021 υπήρξε στην Ελλάδα συνολικά ικανοποιητική, ήδη στο τελευταίο 3μηνο είχε σκοντάψει. Οπότε, εκείνο που θα χτιστεί τώρα μέσα στο 2023, χρειάζεται ικανή αισιοδοξία ώστε να μην μεταφρασθεί σε μια δημοσιονομική εκτροπή που – αργότερα – θα ανακαλυφθεί ότι δημιουργεί παγίδες στην μεσοπρόθεσμη διαδρομή. Ήδη, η αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2021 θεωρείται ότι δημιουργεί χώρο για την τωρινή, άμεση διαχείριση του σοκ από το ενεργειακό κόστος και την βιωμένη ακρίβεια. Το α΄2μηνο της φετινής χρονιάς (με πρωτογενές πλεόνασμα 840 εκατ. αντί στόχου ελλείμματος 230 εκατ. ευρώ) υπήρξε ενθαρρυντικό. Πλην αν προσέξει κανείς την λεπτομέρεια ότι αυτό το εξαγόμενο οφείλεται στην ταυτόχρονη αναβολή εξοπλιστικών δαπανών που αντιστάθμισε την καθυστέρηση εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης… (Τα οποία, μην ανησυχείτε! Εισέρευσαν αρχές Απριλίου/στο β’ 3μηνο).

Όλα αυτά, με την καταναλωτική εμπιστοσύνη να διατηρείται εκεί που είχε καταλήξει – ανοδικά – στα τέλη του 2021, «οδηγώντας» συνολικά την ικανοποιητική καταγραφή του συνολικού οικονομικού κλίματος Αλλά και με «μεγάλη επιδείνωση» στο εμπορικό ισοζύγιο – όσο η οικονομία ξανάπαιρνε μπροστά μετά την ύφεση της πανδημίας – η οποία ευτυχώς αντισταθμίστηκε με την αύξηση των τουριστικών  εισπράξεων. πράγμα που εξηγεί την συνολική αίσθηση οικονομικού σασπένς γύρω από την διατήρηση/επαύξηση του τουριστικού ρεύματος, παρά την διατάραξη του Ουκρανικού και την ανοδική τάση στο κόστος του τουριστικού προϊόντος.

Γι’ αυτό, τελικά το «ο οικονομικός χρόνος πυκνώνει» ισοδυναμεί με την Κινεζική διατύπωση «θα ζήσουμε σε ενδιαφέροντες καιρούς» που – μας λένε – υποδηλώνει ανησυχία μάλλον παρά θετικά αισθήματα.