Η διαφαινόμενη νέα Γερμανική Κυβέρνηση με Ελληνικά γυαλιά

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Μετά από δυο εβδομάδες όπου η – ούτως ή άλλως διεξοδική, χωρίς αίσθηση πίεσης από τον χρόνο – διαπραγμάτευση Κυβέρνησης Συνεργασίας στο Βερολίνο μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών/SPD, Πρασίνων και Φιλελευθέρων/FDP, προέκυψε επίσπευση που οδηγεί στο τέλος της συμφωνίας των Τριών («Κυβέρνηση φωτεινού σηματοδότη» από τα χρώματα κόκκινο-κίτρινο-πράσινο). Οι δώδεκα χωριστές ομάδες που διαπραγματεύονταν σε συνεχή βάση τους βασικούς τομείς συνεργασίας για μια συγκροτημένη διακυβέρνηση καταλήγουν στις τελικά – δεσμευτικές – συμφωνίες. Ενώ , δε, κεντρική απόφαση υπήρξε εξαρχής να μην οριστικοποιηθεί διανομή χαρτοφυλακίων, έχουν ήδη διαρρεύσει αρκετές επιλογές.

Πέρα από την Καγκελαρία που περιέρχεται εξ ορισμού στον SPD Όλαφ Σολτς (επί μήνες ΥΠΟΙΚ και Αντιπρόεδρο στην Κυβέρνηση CDU/SPD), «δεμένη» θεωρείται η επιλογή της Ανναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων για το υπουργείο Εξωτερικών, που παραδοσιακά πηγαίνει στο δεύτερο μικρότερο κόμμα του συνασπισμού. Στο δεύτερο κόμμα ανήκει και η Αντικαγκελαρία, μόνο που αυτή την φορά θα πάει σε άλλο στέλεχος. Ήδη αυτή η επιλογή υπάρχει το ενδεχόμενο να φέρει (μικρή) μετακίνηση των Γερμανικών θέσεων στην διαχείριση των σχέσεων με Τουρκία, όπου οι Πράσινοι δείχνουν να έχουν ισχυρότερες επιφυλάξεις σχετικά με την στάση της Άγκυρας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Αμύνης, ακόμη περισσότερο ‘Ελληνικού ενδιαφέροντος» λόγω της εκκρεμότητας των έξη υποβρυχίων προς Τουρκία – όπου οι Πράσινοι επίσης διατηρούσαν επιφυλάξεις – δείχνει να πορεύεται προς την Μαρί-Άγκνες Στράκ-Τσίμμεραν , του FDP…

Κεντρικού ενδιαφέροντος για μας είναι φυσικά το υπουργείο Οικονομικών. Από το οποίο – μην κρυβόμαστε – θα εξαρτηθούν τα επόμενα χρόνια Ευρωπαϊκής πορείας, όταν η πανδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Εδώ, από νωρίς διεκδίκησε ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θα προτιμούσε να διαμορφωνόταν Κυβέρνηση CDU/CSU-FDP.

Προετοιμάζοντας την παρουσία του στο πηδάλιο της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής, ο Λίντνερ μερίμνησε να συναντηθεί, με διακριτικότητα, με τον (πρώτο) Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς ο οποίος έχει το χαρτοφυλάκιο του Ευρωπαϊκού Green Deal και της Κλιματικής Δράσης. Ολλανδός, με θητεία ως ΥΠΕΞ στην Κυβέρνηση Ρούττε, ο Τίμμερμανς διεκδικεί εξισορροπητικό ρόλο έναντι του (επίσης εκτελεστικού) Αντιπροέδρου Βάλντις Ντομπρόφσκις, που το δικό του χαρτοφυλάκιο ακούει στην ρομαντική ονομασία «Μια Οικονομία που λειτουργεί υπέρ των ανθρώπων». Το μήνυμα που θέλησε να έχει περάσει ο Λίντνερ ήταν ότι η νέα Κυβέρνηση Συνασπισμού στο Βερολίνο δεν θα πρέπει να καταγράφεται στους πρόθυμους για εκτεταμένη αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Ήδη, χαρακτηριστικό, ο Αυστριακός ΥΠΟΙΚ Γκέρνοτ Μπλύμελ που παίζει κεντρικό ρόλο στην δημόσια παρουσία των «φειδωλών»/frugals της ΕΕ – Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, αλλά με κατά περίπτωση σύμπλευση Φινλανδίας και χωρών Βίζεγκραντ  – που επιχειρούν σε κάθε στροφή να φρενάρουν την χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας/των κανόνων εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας στην αυριανή ΕΕ.

Στο μέτρο που τελικώς ο Λίντνερ βρεθεί στο ΥΠΟΙΚ, ο (συμπρόεδρος των Πρασίνων) Ρόμπερτ Χάμπεκ πιθανόν να αναλάβει ένα υπερυπουργείο Οικονομίας που όμως θα περιλάβει και την  Κλιματική Μετάβαση, από το οποίο θα συνεχίσει την «μάχη» ώστε να υπάρξουν αρκετοί διαθέσιμοι πόροι για τον τομέα αυτό που αποτελεί την πεμπτουσία της πολιτικής διαδρομής των Πρασίνων. Πάντως, με δεδόμενη και την προηγούμενη θητεία του αυριανού Καγκελαρίου Ολαφ Σολτς στο ΥΠΟΙΚ , η συνολική στάση της Γερμανίας στα Ευρωπαϊκά και την αναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας θα λειτουργήσει ως κεντρικό ζήτημα της νέας Γερμανικής Κυβέρνησης.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, κατά τον σχηματισμό της Κυβέρνησης του Βερολίνου, στο να υπάρξει μια πειστική ισορροπία ανδρών-γυναικών στην σύνθεσή του. Πέρα από την ανάθεση του προβεβλημένου χαρτοφυλακίου των Εξωτερικών – για πρώτη φορά στην Γερμανία – σε γυναίκα, και μάλιστα στην επικεφαλής των Πρασίνων, αλλά και με γνωστές θέσεις περί αυστηροποίησης των σχέσεων με την Ρωσία (και τούτο μέρες μετά το «πάγωμα» του αγωγού NordStream-2, κίνηση με πρόδηλη γεωπολιτικό βάρος) και την Κίνα και εκείνο του Αμύνης, τρεις γυναίκες από το SPD διεκδίκησαν ρόλους. Η ήδη υπουργός Περιβάλλοντος Σβένια Σούλτσε διεκδικούσε και αυτή το υπουργείο Οικονομίας και Μετάβασης, η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λαμπρέχτ θα βρεθεί στο καίριο υπουργείο Εσωτερικών που καλύπτει και τα θέματα Μετανάστευσης (και αυτό ιδιαίτερου Ελληνικού ενδιαφέροντος), ενώ η Κλάρα Τσέϊβιτς στο Παιδείας και Επιστημών.