Πρόγευση Ποσειδωνίων 2022

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ήδη προτού καν γίνουν στις 6 Ιουνίου τα εγκαίνια των φετινών Ποσειδωνίων – με ένα κενό τετραετίας λόγω πανδημίας του κορωνοϊού – θα έχει προηγηθεί συνέντευξη Τύπου της (Ρουμάνας) Επιτρόπου Ναυτιλίας Αντίνα Βαλέαν. Μπορεί να ακούγεται στα όρια του παραπολιτικού, όμως δεν είναι μόνον αυτό: με δεδομένες τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχει μπροστά της η ναυτιλία λόγω της Ουκρανικής κρίσης, της εκτόξευσης των ναύλων αλλά και της απειλής των κυρώσεων, όλα δε αυτά σε φόντο της μείζονος πίεσης επί των μεταφορών/των logistics διεθνώς με την αποσάθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων μετά την πανδημία, το να έχει ζητήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει έτσι τον λόγο στα Ποσειδώνια, «κάτι» σημαίνει γι αυτήν την μείζονα διοργάνωση της ναυτιλίας επί Ελληνικού εδάφους.

[Βέβαια, όσοι προσδοκούν να απαντηθούν τα μείζονα ερωτήματα, δηλαδή εκείνα που αφορούν (α) το φορολογικό καθεστώς της ναυτιλίας, όπου σταθερά απειλείται νέα ενασχόληση από τις Βρυξέλλες και (β) την τελική ισορροπία του καθεστώτος κυρώσεων, που πήγε προς στιγμή να θέσει «εκτός» τα φορτία με πλοία Ελληνικής, Κυπριακής ή Μαλτέζικης σημαίας ή/και ελέγχου της ιδιοκτησίας τους, μάλλον θα μείνουν με την προσδοκία. Η Αντίνα Βαλέαν δεν έχει αρμοδιότητα ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Παρά δε το σημαντικό επιτελείο που διαθέτει (ή: λόγω ακριβώς του επιτελείου αυτού) μάλλον θα αποφύγει  – ευγενικά αλλά σταθερά – να τοποθετηθεί. Θα μείνουν μάλλον προς συζήτηση τα περιβαλλοντικά της ναυτιλίας, τα έξυπνά λιμάνια, τα εργασιακά – τέτοια πράγματα].

Επίσης αξιοσημείωτο, το γεγονός ότι μια ντουζίνα υπουργών Ναυτιλίας – ιδίως από Ευρωπαϊκές χώρες – θα παραβρεθούν στα φετινά Ποσειδώνια με δική τους πρωτοβουλία (τι θα πει αυτό; ότι δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου τους) πράγμα που δείχνει ότι η συνάντηση των Ποσειδωνίων έχει αποκτήσει δυναμική η οποία  ξεπερνάει την διάσταση μιας έκθεσης.

Κατά τα άλλα, παρά το γεγονός ότι στην φετινή διοργάνωση θα λείψει εν πολλοίς η Ρωσική και Ουκρανική εταιρική παρουσία (θα υπάρξει πάντως Ουκρανικό περίπτερο, επισήμως οργανωμένο), αλλά και ότι παρατηρείται μια σχετική υποχώρηση της Κινεζικής (αν μη τι άλλο συμμετοχή στελεχών από την Κίνα θα σήμανε για τους ίδιους – πέρα από το πολυήμερο ταξίδι – και τρεις εβδομάδες καραντίνα στην επιστροφή τους…), η διοργάνωση 2011 προαναγγέλλεται πολύ ζωντανή. Γίνεται λόγος για 1.900 συμμετοχές/εκθέτες (από Abacus και BB Zamil και Zeiss και μια ομοβροντία σεμιναρίων και συναντήσεων, με πρόβλεψη άνω των 20.000 επισκεπτών – σιγά-σιγά και ο μεγάλος εκθεσιακός χώρος του Metropolitan Expo πλησιάζει να μην επαρκεί. Αυτή άλλωστε η πραγματικότητα κάνει την παγίως επανερχόμενη συζήτηση/παράπονο «πότε θα ξαναδούμε τα Ποσειδώνια στον Πειραιά» να μην έχει προοπτικές θετικής απάντησης – ούτε καν η αντίστοιχη για «Ποσειδώνια με θέα θάλασσα»: η έλλειψη εκθεσιακών χώρων, μεγάλων και σύγχρονων τραυματίζει.

Παραλιακά, βέβαια, θα κινηθούν τα – κατά παράδοσιν πολύκοσμα – πάρτι των διαφόρων συντελεστών και συμμετεχόντων των Ποσειδωνίων. Τόσο πυκνός ο συνωστισμός, ώστε οι εταιρείες catering και οργάνωσης Events να αντιμετωπίζουν ζάλη.

Ένας από τους λόγους που εξηγούν την συρροή ενδιαφερομένων, είναι ασφαλώς η παρέλευση 4 χρόνων από τα Ποσειδώνια 2018 ένας άλλος η νέα περίοδος της ΕΕΕ  όμως, πέρα και από την αίσθηση ότι διεθνώς ο κλάδος είναι σε ανοδική φάση ενδιαφέροντος, υπάρχουν και οι μείζονες περιβαλλοντικές προκλήσεις (που απαιτούν τεχνολογικές λύσεις) αλλά υπάρχουν και οι όχι λίγες τεχνολογίες που προ 4ετίας ήταν σε εξέλιξη, τώρα όμως είναι υπαρκτά προϊόντα και υπηρεσίες «προν γνωριμία».