Οι Γενικοί Γραμματείς, οι πολιτικές τους φιλοδοξίες και οι διαρθρωτικές κινήσεις

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Θύελλα μέσα σε ποτήρι (οι Άγγλοι το λένε πιο παραστατικά «a storm in a teacup») προκλήθηκε με την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης ικανού αριθμού Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, που ευρύτερα σχολιάσθηκε ως πρόκριμμα πρόωρων εκλογών. Άλλωστε… είχε προηγηθεί η πρόσκληση/πρόκληση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, από βήματος Βουλής, η (συνηθισμένη) απόκρουση από τον Πρωθυπουργό, οι γνώριμες Κυβερνητικές ατάκες περί γαλοπούλας τα Χριστούγεννα (ή αρνιού το Πάσχα), η επιστροφή της Αντιπολίτευσης για «αντικρατιστές που έκαναν ρεσάλτο στο δημόσιο χρήμα».

Από τους παραιτηθέντες Γενικούς Γραμματείς, η (πολύκροτη) Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, η Φορολογικής Πολιτικής Αθηνά Καλύβα και (μάλλον) η Τουριστικής Πολιτικής Βίκυ Λοΐζου έχουν εκδηλώσει πρόθεση να πολιτευθούν. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όποιος/όποια θέλει να πολιτευθεί στις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής διακατέχεται από ικανήν αισιοδοξία, δεδομένου ότι οι έδρες της συμπολίτευσης θα υποχωρήσουν. στην δε νομιμόφρονα απάντηση «θα ακολουθήσουν νέες εκλογές», υπενθυμίζεται ότι εκείνες θα γίνουν με λίστα όπου (λογικά) θα προτιμηθούν οι ήδη επιτυχόντες.

Πάντως, επειδή πολλά ακούστηκαν για το πόσους μήνες νωρίτερα πρέπει να υπάρξουν οι παραιτήσεις, ας θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 3 του Συντάγματος που αφορά τα κωλύματα εκλογιμότητας «δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή όπου εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητάς της μέσα στους τελευταίους 18 μήνες της 4ετούς βουλευτικής περιόδου:

(α) Οι διοικητές, υποδιοικητές κοκ των ΝΠΔΔ […]

(β) Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών […]

(γ) Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί […]

(δ) Οι έμμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου […]

(ε) Οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και οι εξομοιούμενοι μ’ αυτούς».

Για άλλους δυο παραιτηθέντες Παναγιώτη Πρεζεράκο, Γ.Γ.Δημόσιας Υγείας (αυτός ήταν ο προς στιγμήν θεωρηθείς παραλήπτης της αγνοούμενης/απολεσθείσας Έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα, που όμως αρνήθηκε διαρρήδην αυτήν την ιδιότητα)και Φώτη Κουρμούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (στην θέση αυτή παρέμεινε από το 2016, ενώ υπήρξε ειδικός σύμβουλος στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το 2012-15, και στο Ανάπτυξης για θέματα επενδύσεων το 2011-12) αναφέρθηκε το αρκετά ιδιαίτερο «παραμένουν στην διάθεση της Κυβέρνησης για αξιοποίησή τους σε άλλες δημόσιες θέσεις. Κάτι που παραπέμπει σε άλλες εποχές όπου οι τιτλούχοι «ανήκαν» στην διάθεση των αρχόντων.

Πάντως, υπήρξε και η διαρθρωτική πινελιά στον «μικρό ανασχηματισμό» των Γραμματέων. Την δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δασών θα την ξαναθυμηθούμε με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού (την ανέλαβε ο Κωνστ. Αραβώσης, (προερχόμενος από την Γ.Γ. Περιβάλλοντος), ενώ τα καθήκοντα Ειδικού Γραμματέα  Προοπτικής Διερεύνησης ο Γιάννης Μαστρογεωργίου (προερχόμενος από την Γ.Γ. Ενημέρωσης, με φόντο το ΔΙΚΤΥΟ Άννας Διαμαντοπούλου). Το τελευταίο αυτό εργαλείο, στο πλευρό του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη, ασχολείται με τα πιο μακροπρόθεσμα, το forecasting κατά το πρότυπο της Cellule de Prospective της Επιτροπής Delors (με Jerome Vignon).

Πρέπει να το παραδεχθεί κανείς: έχουν μιαν ιδιαίτερη αίσθηση της προοπτικής, στο κλείσιμο του τόσο δύσκολου 2021 και στο κατώφλι του ακόμη πιο περιπετειώδους 2022, στην Κυβέρνηση.