Η πρόγευση των εκλογών της απλής αναλογικής

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Πέρα από τον παραδοσιακό σκυλοκαυγά, που θα ζήσουμε μέχρι την νύχτα της ονομαστικής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής που υπέβαλε η Αξιωματική Αντιπολίτευση (γιατί αυτή διαθέτει τις 50 έδρες στην Βουλή, που απαιτεί το Σύνταγμα) και ήδη ανακοινώθηκε ότι θα στηριχθεί από την ελάσσονα/ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ (γιατί αυτό κάνει, αυτονόητα, ένα κόμμα Αντιπολίτευσης όταν έχει – δημοσίως και με ένταση – κατακεραυνώσει την στάση της εγκαλούμενης Κυβέρνησης), θα έχουμε και την ευκαιρία ενός preview/μιας πρόγευσης της επόμενης στροφής της πολιτικής. Δηλαδή των ημερών μετά τις επόμενες εκλογές, της απλής αναλογικής, με την διακηρυγμένη (και τους πιστεύουμε τους πολιτικούς, δεν τους πιστεύουμε;) στερεά πρόθεση για δεύτερες κάλπες, αμέσως μετά.

Πρώτα, όμως, θα ευφρανθούμε όλοι με το κοινοβουλευτικό θέαμα/ ακρόαμα του 3ημέρου σκυλοκαυγά. Παρακολουθήστε το ύφος, πολύ περισσότερο παρά το περιεχόμενο – το οποίο είναι ήδη δεδομένο. Ασφαλώς και θα καλυφθούν οι τρεις τομείς που ανακίνησε στην πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας: καταστροφική αντιμετώπιση της «Ελπίδας», μετά την «Μήδεια» και τις θερινές πυρκαγιές. συνεχιζόμενη  αστοχία στην διαχείριση της πανδημίας, με τους νεκρούς (ανά εκατομμύριο) να διεκδικούν Ευρωπαϊκό ρεκόρ. και κύμα ακρίβειας, με αιχμή τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι θα υπάρξει αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης: και ασφάλεια μέχρις Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, και ΕλληνοΤουρκικά με εξοπλισμούς Rafale και Belh@rra στο φόντο, και «λίστα Πέτσα» και Φουρθιώτης, όλα τα καλά! Πάντως, αν ένα ζήτημα θα κρίνει το τι θα μείνει πίσω απ’ όλη την υπόθεση της μομφής (που έχει υποβληθεί… ως κατά κυριολεξίαν μομφή, όχι ως πρόταση δυσπιστίας όπως έχει στρογγυλέψει την ονομασία το τρέχον Σύνταγμα) , αυτό είναι η οικονομία του νοικοκυριού. Γιατί, όσες διαβεβαιώσεις στήριξης και όσα στατιστικά κι αν ξεδιπλωθούν, το νοικοκυριό – και οι ψήφοι του, εν τέλει – γνωρίζει και θα γνωρίζει τι του συμβαίνει. Και, μ’ αυτό δεδομένο, θα ζυγιάζει: όχι ΜΟΝΟΝ αυτό, αλλ’ εν πολλοίς αυτό.

Κατά τα άλλα, οι ηγεσίες των δυο κομμάτων του – ήδη κλονιζόμενου με την άνοδο (δημοσκοπική, πλην σταθερή) του επανελθόντος ΠΑΣΟΚ – αδύναμου δικομματισμού των τελευταίων χρόνων, θα πετύχουν την ευκαιριακή συσπείρωση/μπετονάρισμα του ασκεριού τους. Πολύτιμο αυτό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι κάλπες της απλής αναλογικής κατ’ ανάγκην θα αφήσουν αρκετούς βουλευτές εκτός νυμφώνος (και αυτό χαλαρώνει την πειθαρχία, ενώ οι υπεσχημένες δεύτερες κάλπες γίνονται με λίστα. μην το ξεχνάμε!). Σωτήριο όμως και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πορεύεται προς Συνέδριο με τριγμούς και κραδασμούς – και με πρόδηλη αμηχανία στις τακτικές κινήσεις του τελευταίου καιρού (τα περί στρατηγικής, καλύτερα να μην πολυαναφέρονται: πικραίνουν). Εκείνος που περισσότερο την χρειάζεται την επιβεβαίωση ελέγχου στον δικό του κόσμο, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, που ξεκινάει βέβαια με την δημοσκοπική αβάντα των τελευταίων εβδομάδων – διπλάσια ποσοστά από της Φώφης υπερτριπλάσια από του Βαγγέλη –  αλλά χρειάζεται κουράγια για να αποκρούσει την τάση έξωθεν επιβολής («περιμένω υπεύθυνη αντιπολίτευση» ήταν η διατύπωση Κυριάκου όταν παιζόταν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, «θα σε περιμένω μετά τις γιορτές» η ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών πρόσκληση/παραγγελιά μετά την εκλογή Ανδρουλάκη) που εκδηλώθηκε από την Ν.Δ. Ενώ τώρα, με την συζήτηση της μομφής στην Βουλή απ’ όπου απουσιάζει ο ίδιος έχει να πολεμήσει την υπονομευτική άποψη όσων στον χώρο του είναι πρώτα αντι-ΣΥΡΙΖΑ κι ύστερα οτιδήποτε άλλο: ότι «ακολουθεί τον Τσίπρα».

Αφού όμως ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ η ονομαστική ψηφοφορία – όπου, βέβαια, θα μετρηθούν και οι ψήφοι ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 υπό το φως των δημόσιων/από βήματος Βουλής τοποθετήσεών τους – θα έχει απεικονισθεί και το πρόπλασμα της περιόδου των τριημέρων των εντολών σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις επερχόμενες κάλπες της απλής αναλογικής.

Μόνον που, τότε, θα έχει προηγηθεί ένα βαρύτερο γεγονός : η ετυμηγορία της κάλπης, δηλαδή οι αληθινοί (μη-δημοσκοπικοί) πολιτικοί σχηματισμοί. Για όλους τους παίκτες επί σκηνής.