Η ενασχόληση με την Αστυνομία επείγει: μην αποδειχθεί too little, too late

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Ξεκίνησε λοιπόν η «ειδική εκπαίδευση» των αστυνομικών και ειδικών φρουρών – η διαφορά; οι πρώτοι προσλαμβάνονται μετά από διαδικασία Πανελλαδικών, οι δεύτεροι προστέθηκαν με παράλληλες επιλογές ακριβώς για να παρακαμφθεί η κεντρική είσοδος στο Σώμα – που στελεχώνουν την Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (αυτό υποδηλώνει το ΔΙ.Α.Σ., όχι τον θεό του Ολύμπου) στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής. Κάπου 2.500 άνθρωποι της ΔΙ.Α.Σ. θα παρακολουθήσουν (σε 25 εκπαιδευτικές σειρές, 6ήμερης διάρκειας μέχρι τον Ιούλιο του 2022) αυτή την ειδική (επαν)εκπαίδευση, άλλωστε διανεμήθηκαν και ωραίες φωτογραφίες με τους ίδιους καθισμένους/στοιχισμένους στα θρανία. Διευκρινίστηκε – από τον υπουργό Δημοσίας τάξεως και τον Αρχηγό της Αστυνομίας, που προσήλθαν με κάθε επισημότητα στην σχετική έναρξη – ότι η εν λόγω εκπαίδευση θα περιλάβει και μαθήματα γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα (συν ρατσισμό/ξενοφοβία) και το ποινικό δίκαιο (συν δεοντολογία) μέχρι την σωστή χρήση πυροβόλων όπλων και δράσης «στον δρόμο». Δεν θα λείψουν, εξηγήθηκε, πρακτική εξάσκηση με σενάρια για ένοπλη συμπλοκή, για καταδιώξεις (όλοι αντιλαμβάνονται πού παραπέμπει αυτή η αναφορά! λίγες μόνο βδομάδες απέχει η καταδίωξη στο Πέραμα – και με 35 πυροβολισμούς σε πυκνοκατοικημένη περιοχή, με νεκρό τον 20χρονο Νίκο Σαμπάνη), για έλεγχο «συνεργάσιμων και μη συνεργάσιμων ατόμων», ακόμη και για αυτοάμυνα των ίδιων των αστυνομικών. (Αντιθέτως, δεν διευκρινίστηκε αν θα υπάρξει και κάποιο αξιόπιστο ψυχοτεχνικό τεστ για τους αυριανούς ενόπλους). Ένα βήμα πίσω, εδώ: η Ομάδα ΔΙ.Α.Σ. δημιουργήθηκε το 2010 σε αντικατάσταση της Ομάδας «Ζ» η οποία κρίθηκε ότι είχε δημιουργήσει ουκ ολίγα προβλήματα, ενώ είχε ενισχυθεί ο ρόλος της επί Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του αμέσου προκατόχου του νυν υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου. Και πριν την τελευταία αυτή εξόχως τραυματική για το υπολειμματικό κύρος της ΔΙ.Α.Σ. υπόθεση, είχαν πυκνώσει τα συμπτώματα ανεξέλεγκτου: η διαθεσιμότητα και η εντατική ΕΔΕ για τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη με συμμετοχή της ΔΙ.Α.Σ. ήταν ένα μόνο σκαλοπάτι…

Παράλληλα, όμως, με την κίνηση αυτή της (επαν)εκπαίδευσης, η οποία είχε πολλές φορές προ-ανακοινωθεί τα τελευταία χρόνια – προσοχή! επί τριών ή τεσσάρων κυβερνητικών σχημάτων και μιας ντουζίνας υπουργών Δημοσίας Τάξεως (ενδεδυμένων την δορά «Προστασίας του Πολίτη») – ο νυν υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, με νεανική θητεία στην κεφαλή της ΚΝΕ άρα με επίγνωση του τι σημαίνει «πειθαρχία» στα δομημένα σύνολα –  είχε μιαν άλλη βαριά αποστολή: να ανακοινώσει την εξάρθρωση, μετά από έρευνες (λέει) 8 ετών, άρα που πάνε τρεις  και τέσσερεις Κυβερνήσεις πίσω, κυκλώματος έκδοσης πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων με έμφαση στις ελληνοποιήσεις και τους φυγόδικους καταδίκους και με εμπλοκή 35 ατόμων – κυρίως αστυνομικών, με επικεφαλής μάλιστα Διοικητή Τμήματος Ασφαλείας. Ο νυν υπουργός, πέρα από ενημέρωση υψηλού προφίλ επί του θέματος, έκανε και προβεβλημένη επίσκεψη στο Εσωτερικών Υποθέσεων/στους «Αδιάφθορους» της Αστυνομίας, προκειμένου να υποδηλώσει την σημασία αυτής της υπόθεσης (που, να το ξαναπούμε για να μην παραπέσει… ξεκινάει κατά τις ανακοινώσεις πίσω από την άνοιξη του 2013).

Αυτή η δεύτερη υπόθεση των πλαστών, όσο κι αν η πληροφορία ότι η (επαν)εκπαίδευση/τιθάσσευση της ΔΙ.Α.Σ. που «είχε ξεφύγει» έχει προταχθεί ως δημόσια εικόνα (η διατύπωση δεν είναι δημοσιογραφική, προέρχεται από τους προβληματισμούς της ίδιας της ηγεσίας), αποκτά μεγάλη σημασία – γιατί; Διότι «απαντά» στο ερώτημα γιατί τα επίσημα Ελληνικά έγγραφα έχουν αποκτήσει – και διατηρούν! – δυσάρεστη φήμη στο εξωτερικό. Και σε επίπεδο βίζας για ΗΠΑ και – πολύ πιο κρίσιμο – στα πλαίσια λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν: πάλιν η Γερμανία μιλούσε τελευταίως για επιπρόσθετους ελέγχους στις αεροπορικές αφίξεις από Ελλάδα…

Όμως εδώ προστέθηκε και ένα άλλο ανηφορικό έργο για τις αρχές ασφαλείας και τον Τάκη Θεοδωρικάκο: τον διαπληκτισμό Κ. Μητσοτάκη-Ινγκ. Μπέχελ για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων/μεταναστών στο Μαξίμου, ήδη την παρασιώπηση της (πολύ «ευγενέστερης») διαφωνίας του Πρωθυπουργό με την Λ. Γουέιμπεθ της Washington Post, διαδέχεται τώρα η ανάγκη χειρισμού των καταγγελιών των N.Y. Times για ακραία κακομεταχείριση και βίαιη επαναπροώθηση στην Τουρκία μεταναστών/αιτούντων άσυλο από μέρους συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Εδώ, οι Ελληνικές αρχές είχαν μια πρόσθετη «ατυχία»: παθών και μάρτυς των ως άνω αρχών ήταν Αφγανός μεν, πλην… υπάλληλος της ίδιας της Frontex (τον απασχολούσε ως διερμηνέα, ακριβώς ώστε να μπορεί να επικοινωνεί με τους διαβαίνοντες τα σύνορα). Όταν πήγε να εξηγήσει την ιδιότητά του αυτή, καταγγέλλει – και στις Βρυξέλλες δημιουργήθηκε ο αναμενόμενος σάλος – ότι ξυλοκοπήθηκε ακόμη περισσότερο, μαζί με δεκάδες άλλους, υποχρεώθηκε να γδυθεί, στερήθηκε του κινητού, χρημάτων και των εγγράφων του προτού «επαναπροωθηθεί». Η αρμόδια Επίτροπος της ΕΕ για την Μετανάστευση Ύλβα Γιόχανσον, που ήδη προ εβδομάδων είχε μιλήσει για «εξαιρετική ανησυχία» και «ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ» (με αφορμή επεισόδια σε Κροατία και Ελλάδα, προτού εκραγεί η υπόθεση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας/Λιθουανίας) κάλεσε τον Αφγανό διερμηνέα – με τα ηχητικά και κινηματογραφικά στοιχεία που έθεσε στην διάθεση της Frontex – και δήλωσε ότι «ανησύχησε ιδιαίτερα για την περίπτωσή του». Η ίδια η Frontex δεν αισθάνεται ευτυχής με τον σάλο που μάλλον θα ακολουθήσει στο Ευρωκοινοβούλιο… (Σημείωση: ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε το ΕυρωΚοινοβούλιο είναι ΜΚΟ).

Το πλέγμα όλων αυτών των παράλληλων εξελίξεων δικαιώνει την διαφαινόμενη απόφαση να ριχθεί περισσότερο φως στα των αρχών ασφαλείας. Φτάνει να μην αποδειχθεί η απόφαση αυτή too little, too late.