“Αγκάθι” στα τρόφιμα
Τα τρόφιμα παραμένουν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τις τιμές τους να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο 9,4% και τις ενδείξεις για τη συνέχεια να είναι ανησυχητικές. Πέραν των συνεπειών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία (οι ανατιμήσεις στους πάγκους των λαϊκών αγορών εμφανίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και θα καταγραφούν στα στοιχεία Οκτωβρίου) την Παρασκευή ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές που πούλησαν οι αγρότες τα προϊόντα τους τον Αύγουστο.
Αν και οι τιμές στις πρώτες ύλες ήταν 2% χαμηλότερες από πέρσι (4,5% φθηνότερες οι ζωοτροφές, 6,5% φθηνότερα τα λιπάσματα, 7,6% φθηνότερη η ενέργεια) εντούτοις οι τιμές πώλησης από τους παραγωγούς ήταν 25,8% υψηλότερες. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε ελαιόλαδο (+102,3%), λαχανικά (37,8%) και φρούτα (+28,5%), τα κρέατα ακρίβυναν κατά 11,5%, ενώ φθηνότερα ήταν μόνο τα δημητριακά (-26,6%) και τα βιομηχανικά φυτά (-15%).
Η πορεία των τιμών στα είδη διατροφής το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της βιομηχανίας τροφίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε πρωτοβουλία ειδικής σήμανσης των προϊόντων που θα έχουν μειωμένη τιμή τουλάχιστον κατά 5% σταθερά μέχρι το Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ υπόσχονται να περάσουν στους καταναλωτές όποιες μειώσεις προκύψουν, οπότε τώρα την πρωτοβουλία έχουν οι προμηθευτές τους.
Η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί παραδοσιακά από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με έντονο ανταγωνισμό και ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα. Μια αναλυτική παρουσίαση της διαδρομής της στο βιβλίο Η ιστορία της βιομηχανίας τροφίμων, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα.