Ήταν όλοι εκεί και μίλησαν για όλα όσα θα επηρεάσουν τον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα μας 

Αθήνα, 6-7 Οκτωβρίου 2021

 

 Οι εργασίες του 4ου Διεθνούς συνεδρίου αγροτεχνολογίας του AgriBusiness Forum, έλαβαν χώρα στην Αθήνα  (Μουσείο Μπενάκη) στις 6-7 Οκτωβρίου 2021, δημιούργησαν ειδήσεις και παρείχαν κορυφαία γνώση και ενημέρωση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Το φετινό AgriBusinessForum με θέμα «To μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή & πράσινη εποχή», περιελάμβανε 9 συνεδρίες, 45 θεματικά πεδία, 50 διακεκριμένους ομιλητές, διεξήχθη δε υβριδικά, με την φυσική παρουσία των ομιλητών και διαπιστευμένων συνέδρων, με ταυτόχρονη μετάδοση του προγράμματος των εργασιών του και διαδικτυακά.

Έχοντας θέσει από συστάσεως του τον πήχη ψηλά, το AgriBusinessForum 2021ξεχώρισε στα εξής:

α) για τις πολύ υψηλού επιπέδου επαφές (networking) μεταξύ ομιλητών και συνέδρων στη διάρκεια του συνεδρίου,

β) για την συμμετοχή ως επίσημων συνεργατών, των Διεθνών Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών: FAO&UNWomen,

γ) για την παρουσία του Επιτρόπου Γεωργίας της Ε.Ε κ. Wojciechowski,

δ) για την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπ. Λιβανού (καθώς και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου), του Αν. Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νικ. Παπαθανάση, και του Αν. Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, κ. Cottogni,

ε) για την προέλευση των ομιλητών: 65% από την Ελλάδα, 35% από το εξωτερικό (γυναίκες το 40% εξ΄αυτών),

στ) για το πολυδιάστατο, εμπεριστατωμένο και πλούσιο πρόγραμμα και την συνάφεια των εισηγήσεων

Στο γεγονός είχαν πρόσβαση με φυσική παρουσία αποκλειστικάδιαπιστευμένοι σύνεδροι. Όσοι το παρακολούθησαν διαδικτυακά, είχαν σε ειδικό περιβάλλον προβολή 20ωρών της ροής του συνεδρίου και επίσκεψη των ψηφιακών περιπτέρων των χορηγών–υποστηρικτών της διοργάνωσης. Προέλευση κοινού: επιχειρήσεις (50%), παραγωγούς (15%), επιστήμονες (20%) και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής (15%).

Agenda του συνεδρίου (ομιλητές, θέματα)

Την Τετάρτη 6/10/2021, η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου έγινε από τον Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του AgriBusiness Forum και Πρόεδρο του Geo Routes Institute, κ. Γιάννη Μπαλακάκη, και τον Αν. Διευθυντή Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, κ. NabilGangi.

Στην 1η συνεδρία με τίτλο «Tο μέλλον των αγροδιατροφικών συστημάτων, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ του 2021», αναπτύχθηκε η ΚΑΠ 2021-2027 στο πρίσμα της βιώσιμης γεωργίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανάκαμψης της Ευρώπης στην μετά COVID-19 εποχή και της υποστήριξης των αγροτών για την παραγωγή τροφίμων στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ομιλητές ήταν οι κκ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, ΦοίβηΚουντούρη, Πρόεδρος SDSN Ευρώπης και Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστίνα Φ. Λεγάκι, Διευθύνουσα Σύμβουλος CortevaAgriscienceHellas, NabilGangi, Αν. Διευθυντής Ευρώπης & Κεντρικής Ασίας FAO, με συντονίστρια την MaryKenny, Υπεύθυνη Ασφάλειας Τροφίμων του FAO Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Η 2η συνεδρία με τίτλο «Οικοδόμηση σύγχρονων αγροτικών οικονομιών μέσω της ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας» έθεσε στο επίκεντρο την γυναικεία επιχειρηματικότητα, τις προκλήσεις χρηματοδότησης και της διαχείρισης των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον αγροτικό τομέα, την  Πράσινη επιχειρηματικότητα και τις ψηφιακές πλατφόρμες για την πρόσβαση των γυναικών στις αγορές. Ομιλητές ήταν οι κκ. FatmaDirkes, Πρόεδρος EuropeanBanking&FinancialServicesTrainingAssociation και Αντιπρόεδρος του FrankfurtSchoolofFinance&Management,  Ilia Τamarashvili, Γενικός Διευθυντής στην Αρχή Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας & Περιβάλλοντος της Γεωργίας, NardaneKuscu, Ιδρύτρια της NarköyOrganicFarm, TülinAkın, Ιδρύτρια της TabitAgriculturalinformation&CommunicationTechnologiesInc., MarinaTosheska, Πρόεδρος της Ένωσης για την Αγροτική Ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας, Meral Guzel, Διευθύντρια Συνεργειών του UNWomen, με συντονίστρια την κ. Alia El-Yassir, Εκπρόσωπο του UN WOMEN στην Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Στην 3η συνεδρία με τίτλο «Επισιτιστική ασφάλεια και επάρκεια στην ψηφιακή εποχή: κανονιστικό πλαίσιο, ανίχνευση νοθείας, εποπτεία, διαχείριση κινδύνων», παρουσιάστηκαν προηγμένα εργαλεία, τρόποι αξιολόγησης της αυθεντικότητας και του εντοπισμού της νοθείας στα τρόφιμα, σύγχρονες μέθοδοι παρακολούθησης αναδυόμενων κινδύνων και επιδημιολογικής έρευνας και φυσικά η διασύνδεση όλων αυτών μέσω της τεχνολογίας blockchain. Ομιλητές ήταν οι κκ. Αντώνης Ζαμπέλας, Πρόεδρος ΕΦΕΤ, Νικόλαος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσάγκαρης, Καθηγητής πρωτεωμικής της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Χάρης Λιναρδάκης, CloudLeaderIBM Ελλάδας & Κύπρου, με συντονιστή τον  Παναγιώτη Σκανδάμη, Μέλος του panel Βιολογικών κινδύνων της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Στην 4η συνεδρία, ήταν έντονη η παρουσία των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, αλλά και τεχνοκρατών από τον χρηματοοικονομικό τομέα. Με τίτλο  «ΚΑΠ 2021-2027 στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας» συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιος Λιβανός, ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κ. JanuszWojciechowski, ο Αν. Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ.Νίκος Παπαθανάσης, ο Αν. Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων κ.HubertCottogni και η Αν. Διευθύντρια Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας κ. Τζέση Βουμβάκη. Συντονίστρια ήταν η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων της ΕΡΤ, κ.Σταυρούλα Χριστοφιλέα.

Η πρώτη ημέρα του AgriBusinessForum 2021 ολοκληρώθηκε με την 5η συνεδρία «Αγροτουρισμός, μεσογειακή διατροφή και τοπική ανάπτυξη», με συντονιστή τον Δρ. Αθανάσιο Κίζο, Καθηγητή Γεωγραφίας της Υπαίθρου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, το AgriBusinessForum κρατά το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο, με απώτερο σκοπό την ολοκληρωμένη σύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πρωτογενή τομέα. Η συνεδρία εστίασε στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εφοδιαστική αλυσίδα –ειδικά της εστίασης- , στην διατροφική αξία και στην υγεία από την μεσογειακή και ελληνική διατροφή, στις πρωτοβουλίες τους Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στην εξέλιξη του αγροτουρισμού στην Ολλανδία σε επίπεδο ΑΕΠ και τοπικής ανάπτυξης. Ομιλητές ήταν οι κκ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Geert Wilms, Διευθυντής της Ένωσης Παραγωγών Nότιας Ολλανδίας (LIB/ZLTO), Δημήτρης Σκαρμούτσος, Executivechef, Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και Ομότιμη Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η δεύτερη ημέρα του AgriBusinsssForum 2021, Πέμπτη 7/10/2021, ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε η κ. Alia El-Yassir, Περιφερειακή Διευθύντρια και εκπρόσωπο του UN WOMEN στην Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

Στην 6η συνεδρία με θέμα «Ψηφιακή γεωργία, τεχνητή νοημοσύνη & κυκλική οικονομία: συντελεστές για παραγωγικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις», παρουσιάστηκαν οι προοπτικές και οι προκλήσεις στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, οι νέες λύσεις στη γεωργία ακριβείας, ο ρόλος των αισθητήρων στις γραμμές παραγωγής και η ανάπτυξη βιοδιυλιστηρίων για την δημιουργία  προϊόντων βιο-οικονομίας από απόβλητα της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Ομιλητές ήταν οι κκ. Γιώργος Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Φουντάς,  Αν. Kαθηγητής Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής του ΓΠΑ, Καλλιόπη Χάλκου, Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας & Ασφάλειας Τροφίμων του ομίλου CocaColaHellenic, Απόστολος Κουτίνας, Αν. Καθηγητής Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου στο ΓΠΑ, και Φίλιππος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Τη συνεδρία συντόνισε ο Δρ. Χαράλαμπος Κασίμης, τ.Γενικός Γραμματέας στο ΥΠΑΑΤ και Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η 7η συνεδρία με θέμα «Χρηματοδοτικά εργαλεία για αποδοτικές και βιώσιμες μονάδες» ασχολήθηκε με τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Πυλώνας ΙΙ ΚΓΠ), απάντησε στο ερώτημα εάν μπορούν τα χρηματοδοτικά μέσα να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, παρουσίασε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και κατέδειξε το ενδιαφέρον της Εθνικής Τράπεζας για την ενίσχυση των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και οικοσυστημάτων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Ομιλητές ήταν οι κκ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Χριστόφορος Χατζόπουλος, Επικεφαλής Τραπεζικής Επιχειρήσεων και Δανείων Λιανικής στην Εθνική Τράπεζα, Ιωάννης Ν. Τζώρτζης, Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων ΣΔΑΜ, και Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Την συνεδρία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ.Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης.

Στην 8η συνεδρία με τίτλο «Αγροδιατροφή και συνέργειες: το Ολλανδικό μοντέλο “triplehelix”» μίλησε η Πρέσβειρα της Ολλανδίας κ. SusannaTerstal και χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου. Συνομιλητές ήταν οι κκ. MeinePietervanDijk, Ομότιμος Καθηγητής των Πανεπιστημίων Ρότερνταμ, Ντελφτ & Μάαστριχτ, HansNijhoff, Εμπειρογνώμονας Ανάπτυξης αγροτικών επιχειρήσεων στη Σχολή Διοίκησης του Maastricht, και Ελένη Μαλούπα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Η συνεδρία ανέδειξε την επιτυχία του Ολλανδικού μοντέλου της «Τριπλής Ελικας», στη σύνδεση μεταξύ έρευνας-παραγωγών-επιχειρήσεων, και στα βήματα που γίνονται στην Ελλάδα για την δημιουργία προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από ελληνικές ποικιλίες. Τον συντονισμό είχε η κ. ΡάνιαΣαββάκη, Υπεύθυνη Οικονομικής Πολιτικής στην Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα.

Με την 9η συνεδρία με τίτλο «Απέναντι στην κλιματική κρίση και στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα» ολοκληρωθήκαν οι εργασίεςτουφετινού συνεδρίου. Αντικείμενο της συνεδρίας ήταν οι προκλήσεις της κλιματικής κρίσης στον αγροδιατροφικό τομέα, το μέλλον της γεωργίας, η ερημοποίηση, και τα κριτήρια που θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις στη συνάρτηση της βιώσιμης και πράσινης στρατηγικής των επιχειρήσεων. Ομιλητές ήταν οι κκ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Μουσουρούλης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Δημήτρης Σκούρας, Αντιπρύτανης Οικονομικών & Προγραμματισμού του Πανεπιστήμιο Πατρών, και Τατιάνα Γιέμελου, Επικεφαλής Τομέα Ανάπτυξης Αγορών και Πωλήσεων της Εθνικής Τράπεζας. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος κ. Αντώνης Δ. Παπαγιαννίδης.

Το AgriBusinessForum 2021 ολοκληρώθηκε με τα συμπεράσματα του διημέρου από τον κ. Γιάννη Μπαλακάκη, Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του AgriBusiness Forum και Πρόεδρο του Geo Routes Institute.

  • Μεγάλος υποστηρικτής:  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
  • Θεσμικοίσυνεργάτες: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πρεσβεία της Ολλανδίας
  • Επίσημοισυνεργάτες: United Nations, UN WOMEN, FAO
  • Χορηγοί: Kärcher, CortevaAgrisciences, ΔΕΗ, Syngenta, Gnomon Conferences, Siris Microbrewery (μπύραVoreia), Δειπνοσοφιστήριον, Paliria, Όλυμπος, Κλιάφααναψυκτικά, Δουμπιάμεταλικόνερό.
  • Εμπειρογνώμονες: IBM, Ιnternational Centre for Black Sea Studies, LASCM, ZLTO/LIB, ΕθνικόΑγροτικόΔίκτυο

 Επόμενη διοργάνωση: AgriBusiness ThessalySummit 2021, Τρίκαλα Θεσσαλίας, 19-20/11/2021 με θέμα «Το μέλλον του Θεσσαλικού κάμπου στην ψηφιακή εποχή»

 Κατεβάστε την έντυπη ατζέντα του συνεδρίου εδώ

 Σχετικά με το AgriBusiness Forum

Το AgriBusiness Forum αποτελεί την κορυφαία έκφραση στην αγροτεχνολογία και κόμβο δικτύωσης, προώθησης συνεργασιών και διατομεακής ενημέρωσης για τον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροδιατροφικής αλυσίδας για την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Απευθύνεται σε κοινό υψηλού επιπέδου, αναδεικνύει θέματα αιχμής, και συνεργάζεται με σημαντικούς οργανισμούς εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας. Το AgriBusiness Forum πραγματοποιεί τοπικά & διεθνή συνέδρια, εκπαιδευτικά εργαστήρια και θεματικά ταξίδια, με σκοπό την διασύνδεση και την μεταφορά τεχνογνωσίας για βιώσιμα και επικερδή αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα και στον κόσμο. ΤoAgriBusinessForum τελεί στην αποκλειστική κυριότητα και δικαιοδοσία του πολιτιστικού οργανισμού GeoRoutes Ιnstitute.

 

 

Ο Γιάννης Μπαλακάκης