Οικονομική Επιθεώρηση, Μάρτιος 2021, τ. 1004

ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ του Κώστα Μπλιάτκα- blkostas@gmail.com

Ακόμα τούτη η Άνοιξη;

«Ακόμα τούτη η Άνοιξη»;

Αυτή η αράδα από τον πασίγνωστο στίχο του δημοτικού τραγουδιού της εποχής της Τουρκοκρατίας, ειπωμένη με ερωτηματικό, συνοψίζει συμβολικά την κοινή αγωνία και το δημόσιο πιστεύω στη Θεσσαλονίκη.

Αντέχει η βορειοελλαδική πρωτεύουσα άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς τουρισμό;

Αντέχει χωρίς τον φοιτητόκοσμο στην πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, ο οποίος εκτός από τη ζωντάνια του τονώνει και με εκατοντάδες εκατομμύρια την τοπική οικονομία;

Αντέχει χωρίς εστίαση και λιανεμπόριο;

Αντέχει κι άλλη αύξηση της ανεργίας;

Αντέχει τη διαχείριση του τραύματος να είναι κλειστά τα θέατρα, οι ανοιχτοί χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας, τα καφέ, και ουσιαστικά χαμένη η δυνατότητα να συναντηθείς και πάλι με τις λυτρωτικές συντροφιές γνωστών, φίλων, συναδέλφων, γειτόνων, συμφοιτητών κ.ά.;

Αυτό το τελευταίο μπορεί να μην μετριέται σε αυξομειώσεις του ΑΕΠ και σε καμπύλες ανάπτυξης-ύφεσης, αλλά είναι η κύρια αιτία για την κατάθλιψη, το άγχος, τη μοναξιά και την αγωνία για το μέλλον που καταγράφεται σε όλη τη χώρα και σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Διότι κατά τα άλλα η συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας μάς βρίσκει πολύ πιο έτοιμους και προσαρμοσμένους για να ζήσουμε στην ψηφιακή εποχή. Καινοτομίες για τις οποίες υπήρχαν δισταγμοί και αμφιβολίες ήδη γίνονται κτήμα των πολλών. Πολύ γρήγορα έχουμε μεταφέρει τη δουλειά μας και ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας online. Πολλοί επαγγελματίες αλλάζουν αντικείμενο και χώρο εργασίας. Είναι η «επιχειρηματικότητα της ανάγκης» που οδήγησε σε ένα «θαύμα».

Η Θεσσαλονίκη όμως περιμένει ένα εναρκτήριο λάκτισμα με το τέλος της ιογενούς καταιγίδας. Για να προχωρήσουν τα τεχνολογικά πάρκα και οι επενδύσεις στην υψηλή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, για να προχωρήσει η ανάπλαση της ΔΕΘ με το παράλληλο ζωντάνεμα της κοινότητας των 60.000 ανθρώπων, της πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ δίπλα στην Έκθεση και 500 μέτρα από τον Λευκό Πύργο. Για να ζωντανέψει η ψυχαγωγική και τουριστική κίνηση στην παλιά και τη νέα παραλία και να δουλέψει η αγορά. Θα το βρει αυτό με την αύξηση των εμβολιασμών, την αυτοσυγκράτηση και τα οφέλη από το παρατεταμένο lockdown;

Στο μεταξύ, κρατάμε ως σπουδαίο κεκτημένο την εδραίωση μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας κορυφαίων επιστημόνων από πολλές σχολές και γνωστικά αντικείμενα του ΑΠΘ, όπως λειτούργησε με τη διεπιστημονική ομάδα μελέτης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, στελέχη της οποίας προσφέρουν τις γνώσεις τους και στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι.

O μήνας αυτός φέρνει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Οι άνθρωποι, ο πνευματικός κόσμος, ο πολιτικός κόσμος, τα πανεπιστήμια, οι καλλιτέχνες αλλιώς φαντάστηκαν αυτή την ευκαιρία «Τιμής και Μνήμης» (όπως είναι ο τίτλος για τις εκδηλώσεις στο ΑΠΘ) για αναστοχασμό, εορτασμό, μελέτη και αυτογνωσία. Οι ειδικές συνθήκες όμως του κορονοϊού άλλαξαν πολλά από τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις του πρώτου εξαμήνου τουλάχιστον του 2021.

Για όλα αυτά, το «Ακόμα τούτη η Άνοιξη» παίρνει ξανά τον χαρακτήρα της ελπίδας και της προσμονής.

 

Φωτογραφία: Bld