Άνω του μισού δισ. ευρώ στοίχισε στους καταναλωτές η ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές σύμφωνα με στοιχεία της Circana. Στο 8μηνο ο τζίρος τους αυξήθηκε σχεδόν 10%, φθάνοντας τα 5,85 δισ. ευρώ, από 5,33 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια στιγμή ο όγκος των πωλήσεων κατέγραψε πολύ μικρή άνοδο (1%). Αν μάλιστα δεν ήταν οι τουρίστες (που στρέφονται προς την κατανάλωση στο δωμάτιο) πιθανότατα ο όγκος των πωλήσεων θα είχε υποχωρήσει, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν σε Κρήτη και Πελοπόννησο (δεν υπάρχουν στοιχεία για Κυκλάδες, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο).
Οι καταναλωτές αναγκάζονται, δηλαδή, να αγοράζουν λιγότερα πληρώνοντας ακριβότερα. Παράλληλα στρέφονται προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ, το μερίδιο των οποίων πλέον έφτασε το 26,2% καταγράφοντας αύξηση πωλήσεων 12,9%, έναντι 8,8% των επωνύμων προϊόντων. Μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών, αύξηση όγκου πωλήσεων 4,7% κατέγραψαν τα σνακ παρά την ανατίμηση κοντά στο 10%, τα αναψυκτικά (+3,8% με ανατιμήσεις άνω του 7%) και τα αλκοολούχα ποτά (+3,1% με ανατιμήσεις κοντά στο 4%).
Το λιανικό εμπόριο είναι κλάδος σε «διαρκή κίνηση», που συνεχώς μετασχηματίζεται, προσαρμοζόμενο στις προκλήσεις της κάθε εποχής (όπως πρόσφατα η πανδημία και τώρα η ακρίβεια) αλλά και υιοθετώντας τις νέες δυνατότητες (όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη). Τις πτυχές αυτών των μετασχηματισμών στο λιανικό εμπόριο εξετάζει, με εύστοχο και γλαφυρό τρόπο, το βιβλίο «Retailing» της Βάλιας Αρανίτου, συνδυάζοντας τη θεωρητική επισκόπηση με την αξιοποίηση πραγματολογικών δεδομένων και στοιχείων.