Οικονομική Επιθεώρηση, Απρίλιος 2021, τ. 1005

ΕΛΛAΔΑ 1821-2021 • ΚΡΗΤΗ των Γιώργου Μανέττα και Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Αλλάζει επίπεδο ο κρητικός τουρισμός με επενδύσεις 5 αστέρων

Μπορεί η περσινή χρονιά να ήταν καταστροφική λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ωστόσο η τουριστική βιομηχανία αναμένεται να επανακάμψει δριμύτερη μετά τη λήξη συναγερμού. Πόσο μάλλον σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, που βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας. Ο τουρισμός έχει εξελιχθεί και αποτελεί σήμερα τον πιο σημαντικό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στην Κρήτη. Υπερτερεί κατά πολύ του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα. Η ανάπτυξη του τουρισμού ξεκίνησε σιγά-σιγά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μετά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 αναπτύχθηκε σταδιακά στην Κρήτη, όπως και στην άλλη Ελλάδα, ο μαζικός τουρισμός, βασισμένος στο δίπτυχο ήλιος και θάλασσα. Σήμερα η Κρήτη υποδέχεται ετησίως περίπου 3 εκατ. επισκέπτες, την πλειονότητα των οποίων την καλοκαιρινή περίοδο με πύλες εισόδου τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Οι ξενοδοχειακές υποδομές της Κρήτης είναι αρκετά καλής ποιότητας και εκτείνονται κυρίως στα βόρεια παράλια του νησιού, ενώ μικρότερο μέρος από αυτές βρίσκονται στις νότιες ακτές και στην ενδοχώρα. Εξίσου αισιόδοξες είναι οι προοπτικές γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο που έχει τα πάντα: «πλούσια ιστορία, αναρίθμητα αξιοθέατα και μνημεία, ονειρικές παραλίες που μοιάζουν να βγήκαν από παραμύθι, μια φύση συγκλονιστική, με βουνά και φαράγγια που θες να περπατήσεις, με ανθρώπους λεβέντες και φιλόξενους και με μια κουζίνα που συγκλονίζει». Τη δυναμική αυτή αναμένεται να τονώσουν οι σημαντικές επενδύσεις που γίνονται για την αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών του νησιού: πρόκειται για μεγαλεπήβολα τουριστικά project που θα προσελκύσουν επισκέπτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Elounda Hills

Ένα από αυτά είναι το Elounda Hills, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά projects που σχεδιάζονται στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του τουρισμού της Κρήτης. Η μεγάλη επένδυση της ρωσικών συμφερόντων Mirum, άνω των 400 εκατ. ευρώ, που έχει υπαχθεί στο καθεστώς «fast track» των στρατηγικών επενδύσεων, θα αναπτυχθεί σε μια έκταση 840 στρεμμάτων στην περιοχή της Ελούντας, η οποία έχει προέλθει από τη συνένωση αρκετών μικρότερων ιδιοκτησιών και θα χωρίζεται σε 6 αυτοτελείς ενότητες. Η συνολική δομήσιμη επιφάνεια υπολογίζεται σε 130.000 τ.μ.
Σε αυτήν η Mirum σχεδιάζει να κατασκευάσει 5άστερο ξενοδοχείο 200 κλινών, αλλά και άλλες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων 340 παραθεριστικές κατοικίες και μαρίνα με δυνατότητα εξυπηρέτησης 202 σκαφών και superyachts. Αναμένεται να δημιουργήσει 650 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και επιπλέον 763 θέσεις εργασίας, όταν ολοκληρωθεί και ξεκινήσει να λειτουργεί.

Παράλληλα, η Mirum έχει στα σκαριά και δεύτερη μεγάλη πολυτελή τουριστική επένδυση και πάλι στο Λασίθι. Σε παραθαλάσσια περιοχή στο Βαθύ Αγίου Νικολάου (πολύ κοντά στο Daios Cove Luxury Resort & Villas) πρόκειται να δημιουργήσει το Park Residences. Η επένδυση αφορά την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος, 200 κλινών, αλλά και πολυτελών βιλών, που θα διαχειρίζεται μεγάλη διεθνής αλυσίδα ξενοδοχείων.

Μικρό Ελληνικό
Σε άλλο επίπεδο εκτιμάται πως θα οδηγήσει το τουριστικό προϊόν της Κρήτης η αξιοποίηση έκτασης 346 στρεμμάτων στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου. Ο διαγωνισμός προχωράει κανονικά από το ΤΑΙΠΕΔ και ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από πολλές διαφορετικές πλευρές, όχι μόνο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αλλά και από τα ΗΑΕ, την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Το έργο έχει χαρακτηριστεί ως «μικρό Ελληνικό» εξαιτίας των ομοιοτήτων του με την ανάπτυξη στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στην Αττική, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Πολυσύνθετες επενδύσεις
Ο όμιλος Μεταξά επενδύει περί τα 150 εκατ. ευρώ στο Καβούσι Ιεράπετρας στην κατασκευή τουριστικού χωριού, ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικού καταφυγίου. Ο όμιλος εταιρειών «Λεπτός», από την πλευρά του, επενδύει πάνω από 300 εκατ. ευρώ στην Κίσσαμο Χανίων, κατασκευάζοντας ξενοδοχειακές μονάδες, καταφύγιο και γήπεδο γκολφ. Και οι δύο επενδύσεις έχουν πολυσύνθετο χαρακτήρα, συνδυάζουν δηλαδή ξενοδοχειακές υποδομές με παραθεριστικά χωριά, τουριστικά καταφύγια και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ, εφόσον όλα κυλήσουν καλώς στο μέτωπο των γραφειοκρατικών αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων, αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στα προσεχή χρόνια, βάζοντας μια νέα πινελιά στην τουριστική-ξενοδοχειακή εικόνα του νησιού.

Στον κόλπο της Κισσάμου δρομολογείται ακόμη μια επένδυση από την Ikos Resorts σε έκταση 140 στρεμμάτων με στόχο την ανέγερση πολυτελούς 5άστερου ξενοδοχείου. Κατά πάσα πιθανότητα, η επένδυση θα δρομολογηθεί μέσω της LBR International, της εταιρείας μέσω της οποίας η Ikos Resorts ανοίγει νέα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στην Ikos Resorts έχουν ισχυρή θέση τόσο η οικογένεια Ανδρεάδη όσο και μεγάλα επενδυτικά funds από το εξωτερικό (Oaktree Capital Management LP, Goldman Sachs Asset Management και Hermes GPE).

Το πρώτο Hilton
Φέτος αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Numo Ierapetra Beach Resort στην Ιεράπετρα. Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Troulis Royal Collection στην Ιεράπετρα θα έχει 132 δωμάτια και σουίτες, καθώς και πληθώρα εγκαταστάσεων, όπως εστιατόρια, πισίνα, μπαρ και κέντρο ευεξίας. Σύμφωνα με τη σελίδα κρατήσεων του ξενοδοχείου, αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους του επισκέπτες στις 28 Απριλίου 2021. Αποτελεί το πρώτο της νέας αλυσίδας Numo Hotels & Resorts, που ανήκει στον όμιλο Troulis Royal Collection, ο οποίος διαθέτει ακόμη δύο 5άστερα ξενοδοχεία στην περιοχή του Ρεθύμνου: το The Royal Blue Resort & Spa, αλλά και το νέο The Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio collection by Hilton, το πρώτο ξενοδοχείο που ανοίγει κάτω από brand της Hilton στην Κρήτη.