Νέα σελίδα για τις ελληνικές τράπεζες
Σε στρατηγική συμμαχία προχωρά η Alpha Bank με τη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, την UniCredit. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη συγχώνευση των θυγατρικών που διατηρούν οι δύο στη Ρουμανία, γεγονός που θα δημιουργήσει την τράπεζα με το τρίτο υψηλότερο ενεργητικό στην εκεί αγορά. Η Alpha Bank θα λάβει 300 εκατ. ευρώ σε μετρητά και διατηρεί ποσοστό 9,9% στο νέο σχήμα.
Στην Ελλάδα ξεκινούν στρατηγική συνεργασία για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται µε µερίδια αµοιβαίων κεφαλαίων (unit linked) της UniCredit, στους 3,5 εκατομμύρια Πελάτες της Alpha Bank, και δημιουργία ενός κοινοπρακτικού σχήματος για την πώληση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων, μέσω της απόκτησης του 51% της AlphaLife από την UniCredit.
Στη συμφωνία περιλαμβάνεται τέλος και η υποβολή προσφοράς από την UniCredit προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών που σήμερα κατέχει στην Alpha (9% του μετοχικού κεφαλαίου, αξίας 270 εκατ. ευρώ).
Με τη συμφωνία αυτή η UniCredit επιδιώκει να επιβεβαιώσει τον ρόλο της ως ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για έναν διεθνή τραπεζικό όμιλο, χρηματιστηριακής αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερο μέτοχός τον όμιλο BlackRock, που πάντως ελέγχει μόλις το 5,075%. Μόνο στο β’ τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής τράπεζας ξεπέρασε το 48%, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τα υψηλά επιτόκια της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, το deal με την Alpha Bank θα δώσει ώθηση στα κέρδη της ιταλικής τράπεζας κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ως έμπρακτη απόδειξη της αυξημένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας (λίγα 24ωρα μετά την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P) χαιρέτισαν τη συμφωνία ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Για «ιστορική συμφωνία» που αποτελεί «την πιο θετική εξέλιξη για την Alpha» κάνει λόγο σε ανακοίνωση ο σύλλογος προσωπικού Alpha Bank. Η διοίκηση του ΤΧΣ, από την πλευρά της, «καλωσορίζει και επικροτεί τη στρατηγική συμφωνία» και επιφυλάσσεται να «εξετάσει, μαζί με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του που θα διοριστούν σύμφωνα με το νόμο του ΤΧΣ, αυτήν την προσφορά στo πλαίσιο της Στρατηγικής Αποεπένδυσης».
Η επιλογή μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας να προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με μια ελληνική συμβολίζει αλλαγή σελίδας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Προ 24 ετών βρισκόταν μπροστά η πρόκληση του ευρώ και της ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Προς 12 ετών βρισκόταν στη δίνη των Μνημονίων. Η συμφωνία UniCredit-Alpha και η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες σηματοδοτούν το τέλος και αυτής της περιόδου. Στη μακρά ιστορία του το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει περάσει πολλές φάσεις και είχε πλήθος πρωταγωνιστών. Κάποιες φορές βρέθηκε ακόμα και να οδηγεί τις εξελίξεις. Λιγότερο γνωστή αλλά άκρως αποκαλυπτική (και επίκαιρη λόγω της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή) είναι η ιστορία ενός Έλληνα που υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της παγκόσμιας τραπεζικής βιομηχανίας, του Μίνωα Ζομπανάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέρκυρα.