Ανασκαλεύοντας, πάλι, τις προβλέψεις

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Συνέπεσε η κήρυξη του νέου, γενικού lock-down στην Ελλάδα – που, χαρακτηριστικά, επελέγη το γκρίζο χρώμα να το αποτυπώσει, ενώ ο «αυξημένος κίνδυνος» έως τώρα ήταν στο κόκκινο και τον θεωρούσαμε «lock-down λάιτ», κι ύστερα κατέβαινε μέσω πορτοκαλί και κίτρινου στο καθησυχαστικό πράσινο – με την δημοσιοποίηση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία. Που, για φέτος αλλά και για το 2021 ήδη αναθεωρούνται προς τα κάτω, πριν καν ενσωματωθούν στις προσδοκίες οι πλήρεις αρνητικές επιπτώσεις των νέων ανά την Ευρώπη lock-down, που σχεδιάζονται μεν σαν circuit-breakers (δηλαδή προσπάθεια να «σπάσει» ο τωρινός κύκλος μετάδοσης και να λείψουν τελείως οι περιπτώσεις υπερμετάδοσης: το παράδειγμα έδωσε προ μηνός το Ισραήλ) αλλά θα αναπτύξουν κατ’ ανάγκην πρόσθετη αρνητική δυναμική.

Στην απεγνωσμένη της προσπάθεια να βρεθεί κάτι που λειτούργησε καλά, η Κυβέρνηση στην Ελλάδα – που σιγά-σιγά εισπράττει το κόστος της έως τώρα αυτεπιβράβευσης και του χτισίματος προσδοκιών – έχει έναν «σύμμαχο» στις αναλύσεις/προβλέψεις, σύμμαχο που είναι περίεργο πώς δεν τον αξιοποίησε αρκετά. Πρόκειται για την επισήμανση ότι τα μέτρα για την συγκράτηση των επιπτώσεων στην απασχόληση/στην ανεργία, περιόρισαν στην Ελλάδα αισθητά την επιδείνωση του φαινομένου. Μάλιστα η Επιτροπή στις φθινοπωρινές προβλέψεις της δείχνεται πιο αισιόδοξη από τις προηγούμενες, εαρινές, μιλώντας για 18% ανεργία φέτος, 17,5% το 2021. Στο Προσχέδιο Προϋπολογισμού, το ΥΠΟΙΚ ήλπιζε για υποχώρηση της ανεργίας από 18,6% φέτος σε 16,5% το 2021 (εκεί που μας βλέπει η ΕΕ το 2022). [Αυτά, επαναλαμβάνουμε, πριν το τωρινό lock-down, πριν και το νέο κύμα μέτρων των 3,3 δις που ανακοινώθηκε].

Βέβαια, εδώ τα ενθαρρυντικά σταματούν: η Επιτροπή βλέπει συνολικά -9% ανάπτυξη για φέτος, πρόβλεψη δυσμενέστερη από την  επίσημη Ελληνική στο -8,2%), κυρίως όμως μιλάει για ανάκαμψη +5% το 2021 και +3,5% το 2022 (έναντι δικής μας πρόβλεψης +5,5% για το 2021) – παραδεχόμενη βέβαια ότι δεν έχει συνυπολογίσει την ελπιζόμενη πρόσθετη ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την εισροή πόρων του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, θυμίζουμε, η Ελληνική πρόβλεψη για το 2021 ήταν για +7,5%.

Η τελευταία αυτή απόκλιση, ας σημειωθεί προσεκτικά: μήπως οι Βρυξέλλες έχουν καλύτερη αίσθηση του πότε και πώς θα καταστεί διαθέσιμη η τόνωση μέσω Ταμείου Ανάκαμψης;

Συνολικά η Επιτροπή πήγε πίσω τις προβλέψεις της, με -7,8% για το σύνολο Ευρωζώνης φέτος και – πάλι προσγειωτικά – μόλις +4,8% αναπήδηση για το 2021 (αντί της προηγούμενης πρόβλεψης που ήταν στο +6,3%).

Μιλώντας στην φετινή σύνοδο – διαδικτυακή – του (5ου) Thessaloniki Forum, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos στήριξε από πλευράς της Τράπεζας αυτές τις προβλέψεις της Επιτροπής, τονίζοντας εμφατικά την ανάγκη για συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη, αλλά και σκιαγραφώντας – στο βάθος του δρόμου – τις δυσχέρειες που θα προκύψουν και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες που θα ενταθούν στην «συνομιλία» με τις αγορές. Αλλά και η Μαρία Δεμερτζή του Bruegel, στην ίδια συζήτηση, κατέθεσε με επίμονο τρόπο μια σύσταση προς τις χώρες του Νότου – και μάλιστα προς την Ελλάδα – σ’ αυτήν την στροφή της πανδημίας, να χαρούν μεν και να επωφεληθούν από τα προσφερόμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης grants. όμως να μην αγνοήσουν τους δανειακούς πόρους που περιλαμβάνει το Ταμείο, καθώς και η πορεία στο. μέλλον θα έχει ανασφάλεια. Αλλά και το ρίζωμα στο «μαζί» για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του νέου κύματος της κρίσης θα αποδειχθεί, πιθανότατα, μεγάλης αξίας.

Με αυτά ως δεδομένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας και η ομάδα του – μετά και την ψήφο εμπιστοσύνης που, με αφορμή την μομφή ΣΥΡΙΖΑ, του ανανεώθηκε πρόσφατα στην Βουλή – θα χρειαστεί να στήσει, τώρα, στα πόδια του νέο Προϋπολογισμό.