Οικονομική Επιθεώρηση, Μάιος 2021, τ. 1006

EΛΛΑΔΑ 1821-2021 της Μαρίνας Πρωτονοταρίου – protmarina@yahoo.gr

Αναβάθμιση υποδομών για να έρθουν οι τουρίστες

Η Ήπειρος αποτελεί μία από τις φτωχότερες Περιφέρειες της Ελλάδας με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, ενώ βρίσκεται και στις πρώτες θέσεις των μακροχρόνια ανέργων. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξή της, όπως και οι επενδύσεις σε οδικές υποδομές, που θα ενισχύσουν τους τομείς του τουρισμού και του εμπορίου. Ήδη η λειτουργία της Ιονίας οδού επέτρεψε τη σημαντική μείωση του χρόνου οδικής πρόσβασης από την Αθήνα, αναβαθμίζοντας σημαντικά τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης προορισμών όπως τα Ζαγωροχώρια ή τα Ιωάννινα.

Σε κάθε περίπτωση η Ήπειρος συνεχίζει να έχει την ανάγκη βελτίωσης των υποδομών της. Σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης. Στα έργα που δυνητικά μπορεί να υποδηλώνουν παρεμβάσεις στην Ήπειρο είναι τα περιβαλλοντικά, η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία και σε κέντρα πόλεων, οι στρατηγικές αστικές αναπλάσεις που πυροδοτούν την αστική ανάπτυξη και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής και το αστικό περιβάλλον, καθώς και ο ολοκληρωμένος ψηφιακός μετασχηματισμός επιλεγμένων πόλεων σε πιλοτική βάση μέσα από την ολοκληρωμένη ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών και υπηρεσιών των δήμων τους, που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Αντιθέτως σημαντικά οδικά έργα δεν εντάχθηκαν, όπως η σύνδεση με την Εγνατία Οδό. Ως αποτέλεσμα αναζητούνται πόροι για την ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού άξονα της Ιόνιας με την Κακαβιά, ενός αυτοκινητόδρομου που θα άλλαζε τα δεδομένα ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και των μεταφορών. Επιπλέον έγινε η απένταξη του αγωγού φυσικού αερίου «Κομοτηνής-Θεσπρωτίας» από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030, για την τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

Σε εξέλιξη είναι από το ΤΑΪΠΕΔ διαγωνισμός ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, από το οποίο περνάει όλη η επιβατική κίνηση της Αδριατικής, καθώς και τα φορτηγά και οχήματα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις μαρίνες που διαχειρίζεται. Στην προ πανδημίας περίοδο, διακινούνταν 2,5 εκατ. επιβάτες, καθώς και 250.000 φορτηγά. Για το λιμάνι, που θεωρείται κόμβος για τα πλοία τύπου ro pax, έχουν καταθέσει αίτηση ενδιαφέροντος: ο όμιλος Attica, οι Danthia Shipping MARG, Portek International, Quintana Infrastructure & Development, Αιγαίον Όιλ, η κοινοπραξία Archirodon ANEK και Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed με Μινωικές Γραμμές και ο ΟΛΘ.

Περιβαλλοντικά έργα

Εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση του δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αλλά και να δρομολογηθούν τρεις μονάδες κομποστοποίησης προδιαλεγμένων και πράσινων αποβλήτων, για τις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα προωθούνται έργα ύψους 55 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των λυμάτων, που έχουν ιδιαίτερη αξία για τις παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα, δημοπρατείται ο βιολογικός καθαρισμός Παρακαλάμου, ολοκληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης Μετσόβου και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου για το δίκτυο αποχέτευσης και τον βιολογικό της Κόνιτσας, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 8,8 εκατ. ευρώ.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 αναμένεται να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τριών νοσοκομείων (ΠΓΝΙ, Χατζηκώστα και Πρέβεζας) και των Αστυνομικών Μεγάρων Ιωαννίνων και Άρτας, ώστε τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (2021-27). Στα ενεργειακά έργα περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, με προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και βρίσκεται στη φάση της επιλογής αναδόχου. Τέλος, σε εξέλιξη ως γνωστόν βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού των δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας, που επαναπροκηρύσσεται μετά την ακύρωση της διαδικασίας από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών.

Το Φεβρουάριο του 2022 ξεκινούν οι εργασίες στο δίκτυο φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ. Θα περάσει από τις περιοχές Γρεβενά, Μανιακοί, Δρέπανο, Φλώρινα, Μαυροδένδρι, Κρόκος, Περδίκκα, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα. Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπει επενδύσεις ύψους 272,5 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2021-2025. Οι επενδύσεις αφορούν στην ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, όπου προβλέπεται ότι θα τροφοδοτηθούν πάνω από 68.000 νέοι καταναλωτές φυσικού αερίου, οικιακοί και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, προβλέπεται η τροφοδοσία 34 πόλεων στις εν λόγω Περιφέρειες, ενώ η έναρξη των εργασιών έχει ξεκινήσει.

Τουρισμός

Η Ήπειρος υπέστη μεγάλη ζημιά το 2020 στον τομέα του τουρισμού, όμως πήγε καλύτερα συγκριτικά με άλλους λόγω των προγραμμάτων τουριστικής προβολής που υλοποιήθηκαν, βάζοντας σε μια έντονα ανοδική πορεία τον τουρισμό της Ηπείρου.

Στο επιχειρησιακό-στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου μια σημαντική στρατηγική επιδίωξη είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας της Ηπείρου μέσω έργων υποδομής, π.χ. οδικών αξόνων, και μέσω της ενίσχυσης των αεροδρομίων Ιωαννίνων και Πρέβεζας-Ακτίου, καθώς και των λιμανιών της Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2020 έγιναν ενέργειες για την ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της Ηπείρου με την Ελλάδα και το εξωτερικό και άνοιγμα συνεργασιών με εταιρείες χαμηλού κόστους. Νέες εταιρείες προγραμματίζουν να προσγειώνουν τα αεροπλάνα τους στο αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου κι έτσι αυξάνονται οι χώρες προσέλευσης. Συγκεκριμένα:

Από το Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πτήσεις της Ryanair ξεκινούν την 1η Ιουλίου και θα συνδέουν απευθείας το αεροδρόμιο Στάνστεντ με το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα.

Η εταιρία Easyjet, εκτός των πτήσεων από το Γκάτγουικ του Λονδίνου (6 πτήσεις την εβδομάδα τον Ιούνιο, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και 7 πτήσεις την εβδομάδα το Ιούλιο και τον Αύγουστο) και των πτήσεων από το Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου (2 πτήσεις την εβδομάδα από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο), ανακοίνωσε για τη φετινή τουριστική περίοδο νέες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου.

Συγκεκριμένα, θα εκτελούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα από το Μπρίστολ, από 19 Μαΐου έως 27 Οκτωβρίου, ενώ από το Λούτον του Λονδίνου θα εκτελούνται δύο πτήσεις την εβδομάδα, από 28 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Από τη Γαλλία: Νέες πτήσεις από το Παρίσι προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου. H αεροπορική εταιρεία Transavia France ανακοίνωσε νέες πτήσεις για το φετινό καλοκαίρι προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου. Πιο συγκεκριμένα, από τις 3 Ιουλίου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού δύο πτήσεις την εβδομάδα.

Από την Πολωνία: Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία Wizz Air ανακοίνωσε νέες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Πρέβεζας-Ακτίου για το φετινό καλοκαίρι. Από τις 11 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου θα εκτελεί από τη Βαρσοβία δύο πτήσεις την εβδομάδα. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία προσθέτει στους προορισμούς της το Άκτιο και αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς η Wizz Air τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτύξει στην Ευρώπη ένα πολύ ευρύ δίκτυο συνδέσεων, δημιουργώντας συνεχώς νέες βάσεις.

Δανία, Σουηδία, Νορβηγία: Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το 2021 θα συνδέεται με τη Σκανδιναβία και συγκεκριμένα για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου 2021 έχουν προγραμματιστεί 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από Δανία (Κοπεγχάγη και Μπίλουντ), 2 εβδομαδιαίες πτήσεις από Σουηδία (Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ) και 1 εβδομαδιαία πτήση από Νορβηγία.

Το στρατηγικό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Ηπείρου είναι σε εξέλιξη και η περιοχή έχει μπει πλέον στον τουριστικό χάρτη και έχει γίνει γνωστή ως τουριστικός προορισμός.

Οι βασικοί πυλώνες της Στρατηγικής Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι οι εξής:

  • Ήπειρος των 4 Εποχών
  • Τουριστική Ανάπτυξη Πάντοτε και Παντού
  • Περιβάλλον à η προίκα μας
  • Εξωστρέφεια
  • Αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας & δημιουργία ευκαιριών
  • Ολιστική Προσέγγιση-Καινοτομία

Η Περιφέρεια υλοποίησε το 2020 πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής της Ηπείρου ως brand name με προϋπολογισμό περί το 1.000.000 και είναι σε εξέλιξη καινούργια σύμβαση ύψους 1.500.000 ευρώ για την τουριστική προβολή και προώθηση της Περιφέρειας για τα επόμενα χρόνια.