Ανοικτή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Με τη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η ανοικτή γενική συνέλευση του ΣΕΒ που «εκκρεμούσε» από τον Ιούνιο (είχε διεξαχθεί το «κλειστό» κομμάτι της Γενικής Συνέλευσης).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μην εφησυχάσει τη δεύτερη τετραετία και να υλοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές που υποσχέθηκε προεκλογικά. Εστίασε στην ανάγκη για ποιοτικές θέσεις εργασίας και σύγκλιση των μισθών με τους ευρωπαϊκούς, εκτιμώντας ότι είναι εφικτό να φτάσουμε σε μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της 4ετίας. Ξεκαθάρισε ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι». Εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι στους νικητές της πράσινης μετάβασης. Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος  τόνισε ότι «υπάρχουν ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν αλλά και μικρές επαναστάσεις που πρέπει να γίνουν τώρα». Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα 2-3 χρόνια αλλά προειδοποίησε ότι η διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μας μοντέλου είναι πιο αργή και επιφανειακή από όσο επιβάλλεται.

Προηγήθηκαν η τοποθέτηση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανου Κασσελάκη, το μεσημέρι της Τρίτης και οι συζητήσεις στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου, τη Δευτέρα. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι σύμμαχος του ΣΕΒ. «Περνάμε στο επόμενο στάδιο της ιστορικής μας πορείας» και πλέον «δεν δαιμονοποιούμε το κεφάλαιο αλλά το θεωρούμε εργαλείο για την ευημερία» υποστήριξε χαρακτηριστικά. Κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο να επενδύσει στην εργασία, ώστε «να πάψουν τα παιδιά μας να ρωτάνε τι σημαίνει Ψωροκώσταινα και να εξάγουμε πρωτίστως ανθρώπους». Έθεσε ως όραμα η Ελλάδα από καταναλωτής να γίνει παραγωγός

Στο επίκεντρο των περισσότερων τοποθετήσεων βρέθηκε το τρίπτυχο καλλιέργεια δεξιοτήτων εργαζομένων-μείωση γραφειοκρατίας-πράσινη μετάβαση. Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους νέους με δεξιότητες τεχνολογίας και πληροφορικής (δημιουργούνται 10.000 θέσεις εργασίας ετησίως) και με τεχνικές ικανότητες χρήσιμες για τη βιομηχανία (κενές 90.000 θέσεις).

Θέμα του συνεδρίου ήταν «Σχέδιο και Τομές για το μέλλον των δυνατοτήτων μας» και στις συζητήσεις (τέσσερις σε πάνελ και δύο διάλογοι) συμμετείχαν επιχειρηματίες, ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο Πρόεδρος της Business Europe, Fredrik Persson και ο Πρόεδρος του European Round Table for Industry, Jean-François van Boxmeer. Οι άξονες στους οποίους κινήθηκαν οι συζητήσεις ήταν:

  • Ο επαναπροσδιορισμός των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων με κατεύθυνση τη στρατηγική αυτονομία και η θέση της ΕΕ και της Ελλάδας στην παγκόσμια επενδυτική και βιομηχανική ανταγωνιστικότητα.
  • Το όραμα για τη Βιομηχανία 2030.
  • Η πρόκληση της συστηματικής ενδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγής και η δημιουργία δικτύων παραγωγής σε τομείς στους οποίους η Ευρώπη επιδιώκει τη στρατηγική της αυτονομία.
  • Η αναβαθμιζόμενη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου και η ανάγκη για διαρκώς εξελισσόμενες δεξιότητες που θα ενισχύσουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
  • Τα κριτήρια ESG όχι μόνο ως επίκαιροι, αλλά κυρίως θεμελιώδεις πυλώνες της σύγχρονης βιομηχανίας.
  • Οι προκλήσεις επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής χωρίς εκπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

Στη μακρά διαδρομή της (εισήλθε στο 9 έτος κυκλοφορίας) η Βιομηχανική Επιθεώρηση (σήμερα Οικονομική Επιθεώρηση) έχει φιλοξενήσει πλήθος αφιερωμάτων στη βιομηχανία, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει και στις αλλαγές που απαιτούνται. Τα τεύχη έχουν ψηφιοποιηθεί από τη βιβλιοθήκη της Βουλής και είναι επισκέψιμα από το κοινό στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218).

Από τις εκδόσεις Κέρκυρα-economia Publishing έχουν επίσης παρουσιαστεί πλήθος σχετικών βιβλίων – ξεχωρίζουμε: