Αρχίζει το κρίσιμο γαϊτανάκι των Γερμανικών εκλογών

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Την Κυριακή που έρχεται, στην Γερμανία – όπου, μην ξεχνούμε, θα έχουν καθοριστικές εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή/το Bundestag τον Σεπτέμβριο. εκλογές καθοριστικές για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Γερμανία… – ανοίγουν κάλπες σε δυο σημαντικά Laender: στην Βάδη-Βυρτεμβέργη και την Ρηνανία-Παλατινάτο. Μια ματιά και στις δυο είναι επιβεβλημένη, όσο κι αν ονόματα και συσχετισμοί είναι απόμακροι για την Ελλάδα.

Τόσο στην Βάδη-Βυρτεμβέργη (μεγάλο Land, 11 εκατομμύρια ψυχές, πρωτεύουσα Στουτγάρδη, φιλοξενεί την Χαϊδελβέργη, το Φράιμπουργκ, το Μπάντεν-Μπάντεν), όσο και στην Ρηνανία-Παλατινάτο (μικρομεσαίο, 4 εκατ. κάτοικοι, πρωτεύουσα Μάιντς – όπου το Μουσείο Γουτεμβέργιου –, φιλοξενεί την Τρίερ – γενέτειρα του Μαρξ) οι τωρινές εκλογές θα έχουν έντονο το προσωπικό στοιχείο των επικεφαλής των εκεί Κυβερνήσεων. Ο Βίνφρεντ Κρέτσμαν, Πράσινος, στην Βάδη διεκδικεί τρίτη θητεία, πλην όμως υπήρξε αιχμή του δόρατος της ανόδου των Gruenen στην πολιτική σκακιέρα γενικότερα. Η Μάνου Ντράϊερ, στην Ρηνανία, Σοσιαλδημοκράτης, έχει αντισταθεί περισσότερο πάρα πολλοί στην γενική υποχώρηση του SPD. Συνεπώς, γενικότερα συμπεράσματα για το πού θα πάει το πράγμα στην μεγαλύτερη, Ομοσπονδιακή σκακιέρα δεν θα είναι εύκολο να βγουν από την αναμέτρηση της Κυριακής.

Εκεί, άμα κανείς σταθεί στις τωρινές δημοσκοπήσεις, διαμορφώνεται μεν σαφής πρωτοπορία των Χριστιανοδημοκρατών/CDU αλλά μόνον σε μια δημοσκοπική ψαλίδα 30-34% (σε υποχώρηση από τις ημέρες ενθουσιασμού της κορωνο-διαχείρισης Μέρκελ), με δεύτερους μάλλον τους Πράσινους με 17-20%. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες/SPD το πιθανότερο είναι να βρεθούν τρίτοι, με 16-18%. Κάτι τέτοιο θα έδινε ενδεχόμενη Κυβέρνηση Συνασπισμού CDU/Πρασίνων (“Schwarz/Gruen”), που όμως δεν είναι τόσο απλή υπόθεση να στηθεί όσο η προηγούμενη/τωρινή CDU/SPD. «Δοκιμή» νωπής συγκυβέρνησης με Πρασίνους σε τοπικό επίπεδο, και μάλιστα υπό την πίεση των ευθυνών διαχείρισης Covid, οικονομικής εξόδου κοκ., αν τώρα οι τελευταίοι βρεθούν σε πρωτοδεύτερη θέση με δυνατότητα/ανάγκη συνεργασίας με CDU, θα είχε ενδιαφέρον ενόψει των Ομοσπονδιακών του Σεπτεμβρίου.

Κατά τα άλλα, οι τρεις «μικροί» του Γερμανικού πολιτικού συστήματος – AfD/ακροδεξιά μετρούμενοι με 9-11%, FDP/Φιλελεύθεροι με 8-10,5% και Die Linke/Αριστερά στο 7-9% – για την ώρα δεν παρουσιάζουν κεντρικό ενδιαφέρον. Βέβαια στην Ρηνανία-Παλατινάτο η τωρινή Κυβέρνηση είναι SPD (επικεφαλής)/FDP/Πράσινοι, όμως πιο ισχυρό ενδιαφέρον θα έχει η επόμενη μέρα στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, όπου η Κυβέρνηση είναι Πράσινοι (επικεφαλής)/CDU.

Μια υποσημείωση, που έχει όμως ιδιαίτερο βάρος: η AfD έχει τεθεί, τώρα, προεκλογικά, «υπό παρατήρηση» από τις γερμανικές αρχές ασφαλείας – το εντυπωσιακά αποκαλούμενο Bundesamt fuer Verfassungsschutz, Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος – για δεσμούς με δεξιά εξτρεμιστικά κινήματα. Προεκλογικά, ξαναλέμε. (Βέβαια προ ετών το BfV είχε υπό αντίστοιχη παρακολούθηση την Die Linke/ την Αριστερά).