Ρουμανία

Οικονομική Επιθεώρηση, Οκτώβριος 2021, τ.1011

ΕΛΛΆΔΑ 1821 – 2021 – ΒΑΛΚΑΝΙΑ • του Γιώργου Μανέττα

Με 20 εκατομμύρια κατοίκους, τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και ιστορικούς δεσμούς (η Ελληνική Επανάσταση στην πραγματικότητα ξεκίνησε πριν από την 25η Μαρτίου 1821 από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Ιάσιο της τότε Μολδοβλαχίας και σημερινής Ρουμανίας), θα ήταν αδιανόητο η Ρουμανία να μείνει εκτός της ακτίνας δράσης των Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να τοποθετηθούν όταν η χώρα έδωσε το πράσινο φως για την είσοδο ξένων κεφαλαίων. «Η περίπτωση της Ρουμανίας αποτελεί ένα από τα παραδείγματα της επιτυχημένης ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας», σημειώνει σε μελέτη του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση των κυριότερων επενδυτών στη Ρουμανία, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην 9η θέση στον κατάλογο όσον αφορά τον αριθμό των εταιρειών, καθώς οι καταγεγραμμένες επιχειρήσεις ανέρχονται σε 7.648. Η πανδημία ωστόσο επέφερε πλήγμα στις εμπορικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 1,8 δισ. ευρώ (μείωση έναντι του 2019 κατά 5,5%), με τις εξαγωγές να ανέρχονται στα 1,1 δισ. ευρώ (αύξηση έναντι του 2019 κατά 7,2%) και τις εισαγωγές να ανέρχονται στα 0,7 δισ. ευρώ (μείωση έναντι του 2019 κατά 21,2%). Είχε βέβαια προηγηθεί σταδιακή και αθόρυβη υποχώρηση της ελληνικής παρουσίας από τη χώρα μετά το 2010, όταν τρεις από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) αποφάσισαν να αποχωρήσουν.

Κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δραστική μείωση του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου όχι μόνο στη Ρουμανία αλλά και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, όπως στη Βουλγαρία και στη Σερβία.

Τελευταία ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται να επανακάμπτουν, προσπαθώντας να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Έτσι, παρά την πανδημία, περίπου 180 νέες εταιρείες ενεγράφησαν στα Μητρώα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Συνολικά, στο Εθνικό Εμπορικό Μητρώο της Ρουμανίας έως τον Ιούλιο του 2020 ήταν εγγεγραμμένες 7.821 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, ενώ τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν περίπου 7.650 εταιρείες.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά τον αριθμό των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων με ελληνική
συμμετοχή, σημειώνεται ότι:
• Τον Σεπτέμβριο του 2004 οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 2.826
• Τον Δεκέμβριο του 2007 οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 4.102
• Τον Φεβρουάριο του 2016 οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 6.643
• Τον Δεκέμβριο του 2019 οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχονταν σε 7.650

Βαριά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρουμανία είναι ιδιαίτερα ορατές, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων και τομέων. Ειδικότερα, η ελληνική ομάδα απαρτίζεται στον τομέα των τροφίμων και ποτών από τις Chipita (πλέον πέρασε στον έλεγχο της Mondelez), Olympos Dairy, Ifantis, Coca-Cola HBC, Karamolegos Bakery και Valvis Holding, στον τομέα του χονδρεμπορίου-λιανεμπορίου και δικτύων διανομής από τις Jumbo, Marinopoulos Group, Sarantis group, Fourlis, Καλλάς-Παπαδόπουλος, Elton, κ.ά., στον τομέα της παραγωγής προϊόντων από σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μέταλλα από τις Alumil, Etem, Exalco, Sidenor, Kleeman και Μυτιληναίος, στον τομέα των δομικών υλικών από τις Πλαστικά Θράκης, Isomat, Ελληνικά Καλώδια, Neokem κ.ά., στον τομέα των υπηρεσιών υγείας και ιατρικών μηχανημάτων από τις Medsana, Sofmedica, Euromedics, Genocyte, Imedica, Diamedix κ.ά., στον τομέα της πληροφορικής από τις SoftOne/Γερμανός, Singular Logic κ.ά., στον τομέα της παραγωγής λογισμικού και προϊόντων για ασφάλεια συναλλαγών από τις Intracom, Inform Lykos κ.ά, στον τομέα παροχής υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και συμβούλων από τις ICAP, EY, Eurolink, Ekfrasis, TPG Group, Optimum, Sybraxi, Rokas, E. Navridis, Sioufas, Drakopoulos κ.ά., στον τομέα της κτηματαγοράς και των κατασκευών/επισκευών κτηρίων από τις Alesonor, REDS, HBC, Evergreen, Belize κ.ά., και στον τομέα των δημοσίων υποδομών από την Aktor. Από εκεί και πέρα στην περιοχή έχουν παρουσία οι αλυσίδες εστίασης και καφέ Gregory’s, Mikel, Zoomserie, κ.ά., οι εταιρείες ένδυσης BSB και Premium, καθώς επίσης και οι εταιρείες Sunlight, Frigoglass, Mantis κ.ά.