Όταν η πόλη σκέφτεται έξυπνα…

Οικονομική Επιθεώρηση, Απρίλιος 2022, τ.1017

ΒΟΡΕΙΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ

του Kώστα Δ. Μπλιάτκα

 

Στα Τρίκαλα, για έναν επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης. Πήγαμε να δούμε τις επεμβάσεις, τις δράσεις και καθημερινές συνήθειες για τις οποίες τόσα ακούμε και που αλλάζουν καθοριστικά το πώς σκεφτόμαστε το «ζην».

Μια «έξυπνη» πόλη οφείλει βεβαίως να «σκέφτεται έξυπνα», όπως δηλώνει και το σλόγκαν του δήμου Τρικκαίων. Εύκολα το λες, αλλά δύσκολα το ξεκινάς χωρίς εκπτώσεις και εξαρτήσεις από παλιές κακές συνήθειες.

Οι νέοι ποδηλατόδρομοι, οι κόμβοι για βελτίωση της κυκλοφορίας και η θεαματική αύξηση των πολιτών που κινούνται με δίκυκλο είναι μια πρώτη ευχάριστη διαπίστωση.

Πώς ορίζεται ο «έξυπνος Δήμος»;

«Όταν είναι αυτάρκης, ανθεκτικός και βιώσιμος για πολίτες και επιχειρήσεις, ελκυστικός για επενδύσεις, επισκέπτες/τριες και νέους πολίτες» υποστηρίζει ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το οφείλει η πόλη στους πολίτες της – και μπορεί να το προσεγγίσει έχοντας το βλέμμα σταθερά στραμμένο προς το μέλλον, σε καθημερινές δραστηριότητες, σε υποδομές, σε δίκτυα. Το μυστικό είναι η επένδυση που γίνεται στα Τρίκαλα στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία· που ενώ είναι ολιστική, συνοδεύεται από συγκεκριμένες πράξεις όπως η πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης 6,9 εκατ. ευρώ για δράσεις σχετικές με το περιβάλλον και τα έργα Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑΑ): Ληθαίος ποταμός, δύο κεντρικές πλατείες, νότια είσοδος της πόλης.

Ακολουθούν τα έργα αμιγούς περιβαλλοντικής σημασίας, όπως νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Δυτική Θεσσαλία).

Αποτύπωση της νέας αυτής αντίληψης είναι και η διεύρυνση των ορίων παρέμβασης, με δράσεις που ενισχύουν τη σχέση των ανθρώπων με την ευεξία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, π.χ. ψηφιακή μέτρηση στοιχείων άθλησης των πολιτών και υποδείξεις μέσω ΤΕΦΑΑ, μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, υποδομές εντοπισμού και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (φυσικά φαινόμενα/κλιματική αλλαγή), αειφορική διαχείριση αστικού πρασίνου, πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων και εναλλακτική τους διαχείριση.

Δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια και μια ξενάγησή μας στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, το οποίο ανακατασκευάζεται. Νιώθεις μεγάλη συγκίνηση βαδίζοντας στα βήματα του μεγάλου βάρδου για τον οποίο είναι περήφανη η τοπική κοινωνία.

Ο πρώτος όροφος του οικοδομήματος, που λειτούργησε ως δίδυμο οθωμανικό λουτρό για 240 χρόνια και ως φυλακή για άλλα 110 χρόνια, πλέον φιλοξενεί το Μουσείο Τσιτσάνη.

Πρωτολειτούργησε ως Μουσείο το 2017, όταν άνοιξε τις πύλες του με πρώτο επισκέπτη τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες κατασκευές και απομένει η τοποθέτηση των αντικειμένων, πολλά εκ των οποίων είναι δωρεά της οικογένειας Τσιτσάνη.

Η μουσειολογική μελέτη οδηγεί και στη δημιουργία χώρων που συνδέουν την ιστορία του Τσιτσάνη, του λαϊκού τραγουδιού και της χώρας γενικότερα.

Πιθανή η πραγματοποίηση εγκαινίων στις αρχές του καλοκαιριού.