Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2021, τ.1012

ΕΛΛΆΔΑ 1821 – 2021 • ΚΎΠΡΟΣ

του Αντώνη Καραμαλέγκου

 

Η εμπορική ναυτιλία στην Κύπρο διανύει μία από τις πιο λαμπρές περιόδους στην ιστορία της, καθώς η αύξηση που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα είναι ραγδαία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό από τη θέση που καταλαμβάνει ο στόλος της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η Κύπρος διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που καταλαμβάνει την 11η θέση παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα ο κυπριακός στόλος ξεπερνά σήμερα τα 24 εκατομμύρια κόρους. Παράλληλα, παραπάνω από 80 νέες εταιρείες έχουν επιλέξει να εγγραφούν στο σύστημα φόρου χωρητικότητας της Κύπρου, δηλαδή το ειδικό φορολογικό πλαίσιο που ισχύει για τη ναυτιλία, έπειτα από την ίδρυση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας την 1η Μαρτίου 2018. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εταιρειών στο εν λόγω φορολογικό σύστημα ανέρχεται στις 250.

Αυτό είναι απόδειξη πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ναυτιλιακή αρένα εμπιστεύονται την Κύπρο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική θέση που κατέχει πλέον στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη, αλλά και την εμπειρία της στον κλάδο.

Η γειτονική μας χώρα, φυσικά, δεν έχει να επιδείξει μόνο τον σημαντικό αριθμό πλοίων, τα οποία ταξιδεύουν ανεμίζοντας τη σημαία της. Η Κύπρος έχει μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο, αποδοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό κέντρο, αποτελώντας ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα πλοιοδιαχείρισης στον κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

«Η ανάπτυξη των ναυτιλιακών υποδομών της χώρας, η εξειδικευμένη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και οι στρατηγικής σημασίας διμερείς συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών έχουν κατατάξει την κυπριακή σημαία σε μία από τις ποιοτικότερες και ανταγωνιστικότερες σημαίες στον τομέα της ναυτιλίας» αναφέρει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, το οποίο τονίζει πως η κυπριακή σημαία ακολουθεί όλα τα πρότυπα ασφάλειας και προστασίας που προκύπτουν από διεθνείς ναυτιλιακούς και άλλους οργανισμούς.

 

Βασίλης Δημητριάδης, υφυπουργός Ναυτιλίας Κύπρου

«Οι επιδόσεις της κυπριακής ναυτιλίας ιδιαίτερα κατά την τελευταία 15ετία είναι τέτοιες που κατατάσσουν την Κύπρο ανάμεσα στα πιο ποιοτικά νηολόγια. Συγκεκριμένα, η κυπριακή σημαία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις “λευκές λίστες” σε όλα τα μεγάλα Μνημόνια Ελέγχου Πλοίων Λιμένων, όπως αυτό του Παρισίου, του Τόκυο και της αμερικανικής Ακτοφυλακής» σημειώνει ο υφυπουργός Ναυτιλίας της Κύπρου Βασίλης Δημητριάδης σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με τα ετήσια συνολικά έσοδα που προέρχονται από αυτήν να αποτελούν το 7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Κύπρου, την ώρα που περίπου 3% του ενεργού εργατικού δυναμικού απασχολείται στην ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Επιπρόσθετα, στα κυπριακά πλοία εργάζονται περισσότεροι από 55.000 ναυτικοί, τη στιγμή που οι ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα στην Κύπρο απασχολούν περίπου 9.000 άτομα.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας θεωρεί πως υπάρχουν δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση και ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. «Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύουμε τα κίνητρά μας και βελτιώνουμε περαιτέρω την ποιότητα των υπηρεσιών μας έτσι ώστε να μπορέσουμε, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να προβάλουμε στοχευμένα τα πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας στις διεθνείς αγορές» είχε δηλώσει ο Βασίλης Δημητριάδης.

Ενεργή Κύπρος στη λήψη κεντρικών αποφάσεων

Όλες οι επιτυχημένες, εκ του αποτελέσματος, ενέργειες που έχουν γίνει με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της κυπριακής σημαίας έχουν θέσει τις βάσεις ώστε η Κύπρος να υπολογίζεται πλέον ως ένας ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκακιέρα. Το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο έχει πλέον ενεργή παρουσία στις αποφάσεις που λαμβάνονται από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization–IMO), η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization–ILO) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για σχετικά με τον κλάδο θέματα.

Η αναγνώριση της Κύπρου, και ειδικότερα του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), έγινε φανερή κατά τη διάρκεια της τελευταίας ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (International Chamber of Shipping–ICS), κατά την οποία ο πρόεδρος του ΚΝΕ Θέμης Παπαδόπουλος εκλέχθηκε ως αντιπρόεδρος στο Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο.

«Η πολύ θετική αυτή εξέλιξη, η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, επισφραγίζει τη σημαντική θέση που κατέχει τόσο το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο αλλά και η Κύπρος ανάμεσα στη Διεθνή Ναυτιλιακή Κοινότητα, μέσω της πολύχρονης ενεργούς συμμετοχής και εκπροσώπησης της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας από το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ICS» σχολιάζει το ΚΝΕ.

Να σημειώσουμε εδώ πως το Επιμελητήριο της Κύπρου συμμετείχε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ICS που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22-23 Ιουνίου 2021, μεταξύ μεγάλου αριθμού εθνικών οργανισμών πλοιοκτητών από ολόκληρο τον κόσμο. Το Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε από τον Θέμη Παπαδόπουλο και τον γενικό διευθυντή, Θωμά Α. Καζάκο.

Μεταξύ των κύριων θεμάτων της Συνέλευσης ήταν η συνέχιση του στρατηγικού σχεδιασμού για την εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος ναυτικών, ώστε τα κράτη να δώσουν στα πληρώματα πλοίων πρόσβαση σε εμβόλια κατά την άφιξή τους σε λιμάνια ανά τον κόσμο.

Η σημαντική συμβολή στη μάχη με τον κορονοϊό

Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως η Κύπρος πρωταγωνίστησε και στο εμβολιαστικό μέτωπο, όσον αφορά τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Στις 25 Ιουνίου, ημέρα αφιερωμένη στους ναυτικούς, το αρμόδιο υφυπουργείο ανακοίνωσε πλάνα, μέσω σχετικής εγκυκλίου, για τον εμβολιασμό όλων των ναυτικών που βρίσκονται σε πλοία με σημαία της Κύπρου και είναι κυπριακής διαχείρισης, οι οποίοι υπολογίζονται σε 40.000.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου ανέφερε πως στόχος της χώρας ήταν και παραμένει να εξελιχθεί σε εμβολιαστικό κόμβο για όλους του ναυτικούς που την επισκέπτονται.

Διεθνής αναγνώριση

Η προσπάθεια της Κύπρου να σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση της πανδημίας αναγνωρίστηκε και στα πρόσφατα βραβεία με τίτλο «2021 SAFETY4SEA Virtual Awards», τα οποία διοργανώνονται κάθε χρόνο από τον όμιλο SAFETY4SEA. Συγκεκριμένα, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου βρέθηκε μεταξύ των πέντε τελικών υποψηφίων για το βραβείο ανθεκτικότητας απέναντι στον κορονοϊό (Covid-19 Resilience Award).

Τις υπόλοιπες τέσσερις συμμετοχές κάλυψαν το Διεθνές Συμβούλιο Ναυτιλιακών Εργοδοτών (International Maritime Employers’ Council–IMEC), ο ναυτιλιακός οργανισμός ISWAN (International Seafarers’ Welfare and Assistance Network), η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού Magsaysay People Resources Corporation (MPRC) και ο φιλανθρωπικός οργανισμός για τους ναυτικούς Sailors’s Society. Το βραβείο τελικά απονεμήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στον ISWAN για τη βοήθεια που έχει προσφέρει σε περισσότερους από 40.000 ναυτικούς ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Βάζει πλώρη για περαιτέρω ανάπτυξη

Είναι φανερό πως η Κύπρος μεγαλώνει ναυτιλιακά και στόχο έχει να ενισχύσει όλο και περισσότερο τις δυνάμεις της σε όλα τα επίπεδα με σκοπό την αναβάθμιση της θέσης της στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Οι κινήσεις που πραγματοποιούνται σε τεχνικό, θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο έχουν σαφή προσανατολισμό μία πιο δυνατή –ναυτιλιακά– Κύπρο.

Όπως άλλωστε αναφέρει και το αρμόδιο υφυπουργείο στην επίσημη ιστοσελίδα του, αποστολή του είναι «η διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη μιας ασφαλούς, κοινωνικά υπεύθυνης και βιώσιμης ναυτιλίας» και όραμά του «η καθιέρωση της Κύπρου ως διεθνούς ολοκληρωμένου ναυτιλιακού κέντρου και η ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού και υψηλής ποιότητας εθνικού νηολογίου».