Οικονομική Επιθεώρηση, Νοέμβριος 2021, τ.1012

ΕΛΛΆΔΑ 1821 – 2021 • ΚΎΠΡΟΣ της Βίκης Καλιάκου

 

Βρετανοί, Γερμανοί και Ρώσοι στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες που επιλέγουν Κύπρο

 

Ένας στους 3 τουρίστες στην Κύπρο είναι από τη Ρωσία, κανόνας που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και φέτος, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση έκανε δεκτά ρωσικά και κινεζικά εμβόλια. Ακόμη και στην προ Covid εποχή πάντως, οι Έλληνες που επισκέπτονταν το νησί της Αφροδίτης απουσίαζαν από την κορυφή των επισκεπτών, αφού μετά βίας συμπεριλαμβάνονταν στην πρώτη 5άδα. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, το 2019, 1.331.000 Βρετανοί τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο για τις διακοπές τους, 782.000 Ρώσοι και μόλις 172.000 Έλληνες, λιγότεροι και από τους 186.000 του 2018.

«Τα τελευταία χρόνια, οι ροές των Ελλήνων ταξιδιωτών στην Κύπρο παρουσιάζουν μείωση και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα διαθέσιμα προγράμματα διακοπών στην Ελλάδα, που προσφέρονταν άλλοτε με χαμηλές τιμές, έχουν μειωθεί. Ο λόγος είναι ότι τα κυπριακά ξενοδοχεία, στην πλειονότητά τους, έχουν αυξήσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση των οργανωμένων προγραμμάτων για την Κύπρο και η τουριστική κίνηση από την Ελλάδα να έγκειται σε ταξιδιώτες που οργανώνουν μόνοι τους το ταξίδι. Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η Κύπρος χάνει τη διαφημιστική της δυναμική μέσω των τουριστικών γραφείων, επομένως μειώνεται σημαντικά η κινητικότητα στον προορισμό από την Ελλάδα» σημειώνει μιλώντας στην Οικονομική ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA (Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων), Λύσανδρος Τσιλίδης.

Όπως σημειώνει μάλιστα:«Η νοοτροπία αυτή είναι ανάγκη να αλλάξει. Οι ξενοδόχοι της Κύπρου θα πρέπει να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τα δίκτυα τουριστικών γραφείων της Κύπρου και της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει επαναφορά μιας τουριστικής αγοράς με πολλές προοπτικές και πολλά κοινά στοιχεία με την Κύπρο. Η Ελλάδα είναι μια ομόθρησκη χώρα με την Κύπρο, και η Κύπρος μπορεί να προσφέρει ταξίδια με αρχαιολογικό, θρησκευτικό, γαστρονομικό ενδιαφέρον, αλλά και διακοπές δραστηριοτήτων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση μετά το ξέσπασμα της πανδημίας».

Ταξίδι στην Κύπρο για σπουδές ή επαγγελματικούς λόγους

Το 88,3% των Ελλήνων τουριστών στην Κύπρο δήλωσαν το 2018 ότι την επισκέφθηκαν για διακοπές, το 2020 όμως το ποσοστό αυτό έπεσε στο 78%. Αντίθετα, η επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους ως λόγος ταξιδιού αυξήθηκε από το 9,7% το 2018 στο 17,9% το 2020. Αντίστοιχα, οι Έλληνες που επισκέφθηκαν για επαγγελματικούς λόγους την Κύπρο αυξήθηκαν από 1,9% το 2018 στο 4,1% το 2020. Στις τάσεις αυτές συνετέλεσαν και οι χιλιάδες Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν τα τελευταία χρόνια στα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, όπως και οι επαγγελματίες, γεγονός, που ο Λ. Τσιλίδης κατατάσσει στα θετικά. «Πολλοί Έλληνες σπουδάζουν στην Κύπρο και η χώρα αποτελεί κέντρο επαγγελματικών δραστηριοτήτων για πολλούς, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες αυτοί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ταξιδιών στην Κύπρο, παράγοντας ένα επιπλέον τουριστικό δεδομένο για τον προορισμό. Η FedHATTA έχει εκφράσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την Κύπρο, έχοντας συνάψει τρεις διεθνείς συμφωνίες σε επίπεδο φορέων του οργανωμένου τουρισμού (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος), οι οποίες έχουν στόχο να τονώσουν την τουριστική κίνηση μεταξύ των χωρών αυτών» σημειώνει.

Οι «οργανωμένοι» συνταξιούχοι και οι 30άρηδες που…ψάχνουν για δουλειά

Ρώσοι, Βρετανοί και Γερμανοί είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων τουριστών παγκοσμίως, καθώς διαθέτουν συνήθως μεγάλα χρηματικά ποσά για τις διακοπές τους και συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ των οικονομιών στις χώρες τις οποίες επισκέπτονται. Από αυτή την άποψη οι Κύπριοι επαγγελματίες του τουρισμού θεωρούνται από τους τυχερούς. Ποιο είναι όμως το προφίλ των Ελλήνων τουριστών ή επισκεπτών που ταξιδεύουν στη Μεγαλόνησο;«Έλληνες κάθε ηλικίας επισκέπτονται την Κύπρο για διακοπές και επαγγελματικούς λόγους. Σε εποχές προ κορονοϊού, η Κύπρος ήταν δημοφιλής προορισμός για Έλληνες ταξιδιώτες τρίτης ηλικίας, οι οποίοι ταξίδευαν στη χώρα με συνδέσμους συνταξιούχων, για οικογενειακά ταξίδια Ελλήνων με χαρακτηριστικά εποχικότητας (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), αλλά και για μεμονωμένους Έλληνες ταξιδιώτες άνω των 30 ετών, οι οποίοι συνήθιζαν να κάνουν διακοπές αναψυχής, αλλά και επαγγελματικά ταξίδια στην Κύπρο. Τα εισοδηματικά τους χαρακτηριστικά δεν είναι συγκεκριμένα, καθώς εξαρτώνται από το κόστος, το είδος, τη διάρκεια και τις προσφορές στα ταξιδιωτικά πακέτα που προσφέρονται κάθε φορά στους ταξιδιώτες» τονίζει ο πρόεδρος της FedHATTA και συμπληρώνει πως:«Οι δημοφιλέστερες περιοχές της Κύπρου είναι η Λεμεσός, η Λευκωσία και η Πάφος. Πολλοί Έλληνες ταξιδεύουν στην Κύπρο ακόμα και για να βρουν απασχόληση, ενώ ελκυστικές είναι και οι διακοπές δραστηριοτήτων. Όσον αφορά τις τάσεις στα ταξίδια προς Κύπρο, όπως ισχύει και παγκοσμίως, εάν ένας προορισμός δώσει καλές εντυπώσεις και αξιόλογες εμπειρίες στους ταξιδιώτες, τότε εκείνοι επιστρέφουν σε αυτόν».

Ο Λ. Τσιλίδης παρατηρεί τέλος πως «H Κύπρος ως ομόγλωσση και ομόθρησκη χώρα με την Ελλάδα είναι ένας από τους προορισμούς με πλούσια ιστορία, που προσελκύει μαθητικό τουρισμό. Ο μαθητικός τουρισμός δεν είναι απλώς μια εκδρομή με το σχολείο, αλλά παιδεία, εξερεύνηση, μάθηση, πολιτισμικές εμπειρίες, και αυτό το κομμάτι της αγοράς παρουσιάζει μεγάλες προοπτικές στην Κύπρο. Άλλωστε, εάν οι νεαρής ηλικίας Έλληνες καταφέρουν να εξερευνήσουν και να μάθουν γι’ αυτόν τον προορισμό, αντιλαμβάνεστε πόσο διευρύνεται η σχέση μεταξύ των δύο αυτών χωρών πολιτιστικά, θρησκευτικά και εκπαιδευτικά».